skip to Main Content

De “zwarte” lijst van minister Sinde

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Hans Camps) Met de definitieve goedkeuring van de Wet die het downloaden van inhoud met intellectueel eigendom strafbaar stelt, begint het aftellen voor het Ministerie van Cultuur voor het sluiten van 200 websites die het mogelijk maken films, muziek of software online te bekijken of te downloaden.

De definitieve goedkeuring in het Spaanse Parlement van dinsdag 15 februari 2011 voor de uiteindelijke wijziging van de Ley de Economía Sostenible (Wet Duurzame Economie), bekend als de Ley Sinde (Sinde-wet), heeft in bet bijzonder het aftellen geopend voor het sluiten van minimaal 200 websites bij de eerste stappen op weg naar de uitvoering ervan, deze stonden de afgelopen jaren in de schijnwerpers van het Ministerie van Cultuur en van de lobby’s welke bestaan uit beheersmaatschappijen in Spanje die opkomen voor de grote producenten en platenmaatschappijen.

Het Ministerie van Cultuur, wat deze websites ervan beschuldigt, dat zij voor 90% de ‘piraterij’ in Spanje veroorzaken die zich voordoet bij films, televisieseries, cd’s en elektronische boeken en andere bestanden, ziet zich nu geconfronteerd met de ontwikkeling van de wet, door het ontwikkelen van een reglement, wat zich voornamelijk richt op het voorkomen van illegaal downloaden, wat o.a. bepaalt wordt door het in werking treden van het orgaan waar men aanklachten indient en wat hierover beslist: de Comisión de Propiedad Intelectual (Commissie voor Intellectueel Eigendom).

Websites zoals Seriesyonkis, Seriespepito, Seriesdanko, Peliculasyonkis, Divxtotal, Mydescarga, Cinetube en Subtorrents lijken de eerste te zijn die op de zwarte lijst van het Ministerie van Cultuur staan. Zij hebben allemaal dagelijks miljoenen bezoekers, maar dit kan de komende maanden veranderen met de toepassing van de nieuwe wetgeving.

“Elke internetsurfer zou kunnen worden aangemerkt als verdachte van het downloaden van beschermde archieven en, als zodanig, als overtreder van de Sinde-wet,” legt Ricardo Rera uit, een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in elektronische handel en nieuwe technologieën.

Hoewel de wet in geen enkele maatregel voorziet voor de ‘thuis’-surfer, in tegenstelling tot wat men toepast in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zou de werkelijke praktijk er wel eens heel anders kunnen uitzien.

En dat komt, zo benadrukt Riera, doordat veel Internetgebruikers op hun blogs, profielen op sociale netwerken en andere websites, links (verwijzingen) plaatsen, om bestanden te delen met een gevarieerde inhoud: muziek, foto’s en video’s. “We kunnen allemaal beboet worden door de nieuwe wet,” bevestigd de advocaat.

In het geval van websites van bedrijven die ook over verbindingen kunnen beschikken naar een derde of vierde niveau van diverse inhoud en die worden aangegeven bij de Comisión de Propiedad Intelectual, kan de schade onherstelbaar zijn, omdat zij zondermeer afgesloten zijnen definitief de commerciële activiteit waarmee zij zich bezig houden, moeten stopzetten. Hierbij moet bovendien rekening worden gehouden met het feit, de veel van het ondernemerschap wat zich de laatste tijd heeft ontwikkeld nagenoeg virtueel is en, waarvan de vestigingsplaats zich uitsluitend op het Internet bevind.

In die zin benadrukt de deskundige, “dat het sluiten van een website zes maanden werk en de investering kan vernietigen van een bedrijf, wat tijd en geld heeft besteedt, om zich als eerste te plaatsen op zoekmachines, zoals Google. Zij die niet op de eerste drie pagina’s staan, bestaan eenvoudigweg niet,” zo voegt Riera toe.

En terwijl dit lijkt te gaan gebeuren met pagina’s die verwijzen naar bestanden onder voorbehoud van intellectuele eigendomsrechten, eindigt de actie van het Ministerie tegen de multinationals die netwerken herbergen voor eenieder die dit wil, tot nog meer onzekerheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend