Search
menu
Search

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd
Beeld: Europa Press

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft het nogmaals bevestigd, de hekken tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla worden verhoogd. Op sommige plaatsen zullen deze 10 meter hoog zijn om zo, nadat het scheermesjesdraad is weggehaald, de grenzen van Spanje beter te beveiligen.

De hekken ter afscheiding van Ceuta en Melilla met Marokko worden gemiddeld 30% hoger, zo bevestigt minister Grande-Marlaska. Het is de eerste keer dat de minister spreekt over deze kwestie nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorige week bepaalde dat het zonder te identificeren en tussenkomst van advocaten terugsturen van migranten die over de hekken klimmen is toegestaan.

Spanje was eerder veroordeeld voor het schenden van de rechten van migranten dus dit is een overwinning voor Spanje wat betreft het migratiebeleid. Volgens Grande-Marlaska is geweld een beperking van grondrechten waarmee de minister verwijst naar de rechten van de migranten die over de hekken klimmen of dat proberen om zo Spanje en dus ook Europa te bereiken.

Spanje heeft 32 miljoen euro uitgetrokken om de hekken bij de Spaanse exclaves in Africa Ceuta en Melilla te verhogen en te versterken. Sinds enkele maanden is men al bezig om het gevaarlijke scheermesjesdraad te verwijderen en dat te vervangen voor hogere hekken. Dit is onderdeel van het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre. 

De muren en hekken moeten gemiddeld 30% hoger worden zodat deze op sommige plaatsen 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop komen elementen die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken, zoals wel het geval is bij het scheermesjesdraad.

Dat scheermesjesdraad (concertinas) werd in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?