Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd
Beeld: Europa Press

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft het nogmaals bevestigd, de hekken tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla worden verhoogd. Op sommige plaatsen zullen deze 10 meter hoog zijn om zo, nadat het scheermesjesdraad is weggehaald, de grenzen van Spanje beter te beveiligen.

De hekken ter afscheiding van Ceuta en Melilla met Marokko worden gemiddeld 30% hoger, zo bevestigt minister Grande-Marlaska. Het is de eerste keer dat de minister spreekt over deze kwestie nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorige week bepaalde dat het zonder te identificeren en tussenkomst van advocaten terugsturen van migranten die over de hekken klimmen is toegestaan.

Spanje was eerder veroordeeld voor het schenden van de rechten van migranten dus dit is een overwinning voor Spanje wat betreft het migratiebeleid. Volgens Grande-Marlaska is geweld een beperking van grondrechten waarmee de minister verwijst naar de rechten van de migranten die over de hekken klimmen of dat proberen om zo Spanje en dus ook Europa te bereiken.

Spanje heeft 32 miljoen euro uitgetrokken om de hekken bij de Spaanse exclaves in Africa Ceuta en Melilla te verhogen en te versterken. Sinds enkele maanden is men al bezig om het gevaarlijke scheermesjesdraad te verwijderen en dat te vervangen voor hogere hekken. Dit is onderdeel van het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre. 

De muren en hekken moeten gemiddeld 30% hoger worden zodat deze op sommige plaatsen 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop komen elementen die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken, zoals wel het geval is bij het scheermesjesdraad.

Dat scheermesjesdraad (concertinas) werd in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.