Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd

Hekken Ceuta en Melilla worden verhoogd
Beeld: Europa Press

MADRID – De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft het nogmaals bevestigd, de hekken tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla worden verhoogd. Op sommige plaatsen zullen deze 10 meter hoog zijn om zo, nadat het scheermesjesdraad is weggehaald, de grenzen van Spanje beter te beveiligen.

De hekken ter afscheiding van Ceuta en Melilla met Marokko worden gemiddeld 30% hoger, zo bevestigt minister Grande-Marlaska. Het is de eerste keer dat de minister spreekt over deze kwestie nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorige week bepaalde dat het zonder te identificeren en tussenkomst van advocaten terugsturen van migranten die over de hekken klimmen is toegestaan.

Spanje was eerder veroordeeld voor het schenden van de rechten van migranten dus dit is een overwinning voor Spanje wat betreft het migratiebeleid. Volgens Grande-Marlaska is geweld een beperking van grondrechten waarmee de minister verwijst naar de rechten van de migranten die over de hekken klimmen of dat proberen om zo Spanje en dus ook Europa te bereiken.

Spanje heeft 32 miljoen euro uitgetrokken om de hekken bij de Spaanse exclaves in Africa Ceuta en Melilla te verhogen en te versterken. Sinds enkele maanden is men al bezig om het gevaarlijke scheermesjesdraad te verwijderen en dat te vervangen voor hogere hekken. Dit is onderdeel van het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre. 

De muren en hekken moeten gemiddeld 30% hoger worden zodat deze op sommige plaatsen 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop komen elementen die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken, zoals wel het geval is bij het scheermesjesdraad.

Dat scheermesjesdraad (concertinas) werd in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

6
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Wizza

Hekken kunnen niet hoog genoeg zijn!

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Beste redactie,
Waarom accepteren jullie mailtjes zoals onderstaande van Eddy.
Wat een waardeloze redactie zijn jullie dat jullie dat niet skippen. Bah
Schrijf me uit aub. Hier kan ik niet meer tegen

Eddy

Ok Mien het misschien wel hard men reactie maar struisvogel spelen is ook niet de juiste manier.En bent zelf ook eens eerlijk sinds de ongecontroleerde invoer is de criminaliteit toch ontzettend gestegen.

Eddy

Begrijp niet waarom ze die er niet afschieten.Is dat zo moeilijk het mag niet maar als je met pampers zwaait zoals bv den belziek zie je wat er van komt

lebuinus@yahoo.es

Vrijheid van meningsuiting wordt kennelijk nog niet door iedereen begrepen !

Koos Venerius

Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen gelijk al zijn er mensen die een andere mening hebben.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.