Search
menu
Search

Stem mee op de Spaanse boom bij de Europese bomen verkiezing

Stem mee op de Spaanse boom bij de Europese bomen verkiezing
Beeld: Tree of the Year / website

Stem mee op de Spaanse boom bij de Europese bomen verkiezing

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al eerder over geschreven en we vinden het een leuke wedstrijd waarmee je iets dichter bij de natuur kunt komen, de Europese bomen verkiezing of de ‘Tree of the year’ verkiezing. Naast o.a. Nederland en België doet ook Spanje mee met een boom in Santiago de Compostela (Galicië) die op dit moment op de nummer twee positie staat. Dat moet natuurlijk veranderen en dus kun ook jij nog tot en met 28 februari meestemmen!

Spanje is op dit moment de titelhouder van de boom van het jaar omdat de duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) de 2021-editie wist te winnen met 104.264 stemmen. In 2021 eindigde de eeuwenoude Moeierboom in Nederland op de zesde plaats met 34.244 stemmen en de Belgische Vierstammige Overlever van Ieper eindigde met 30.886 stemmen op een twaalfde plaats.

Voor de 2022-editie van de bomen-competitie doet de 250 jaar oude ‘Eik van het Woud van het Banket van Conxo’ in Santiago de Compostela (Galicië) het weer goed voor Spanje. Op dit moment en met nog ongeveer twee weken te gaan totdat het vanaf 1 maart niet meer mogelijk is te stemmen, staat de Spaanse kandidaat op de tweede plaats. De ‘Eik Dunin’ in Polen staat met 88.595 stemmen nu nog op de eerste plaats maar daar kun jij verandering in brengen door mee te doen en jouw stem aan de Spaanse boom te geven. 

De boom der vrijheid

Deze historische eik ontsproot tijdens de Verlichting. In 1856 was hij getuige van het Democratische Banket van Conxo, een revolutionaire daad die de idealen van het nieuwe Europa rechtvaardigde: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Hij werd verdedigd door Rosalía de Castro in een grensverleggende, ecologische aanklacht in Spanje. Het bos dat hem verwelkomt, aan de voet van de Portugese Pelgrimsroute, is tegenwoordig een botanische tuin, geopend voor het publiek in 2018 (met een populair festival), nadat het meer dan een eeuw ontoegankelijk was.

Tree of the year 2022

Van 1 tot en met 28 februari 2022 kan iedereen online meestemmen met de verkiezing ‘Tree of the year’ wat een Europese bomen-verkiezing is waar 16 landen aan mee doen, naast Spanje dus ook Nederland en België. Tussen 22 en 28 februari is de stemming geheim om het extra spannend te maken. Op 22 maart zal dan de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.

Wil je ook meestemmen en de Spaanse kandidaat een kans geven om de boom van het jaar 2022 te worden zodat de titel in Spanje blijft, ga dan naar DEZE WEBSITE. Uiteraard heeft de redactie van SpanjeVandaag al op de Spaanse inzending gestemd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?