Belangrijkste middeleeuwse synagoge van het Iberisch schiereiland ontdekt in een discotheek in Sevilla

Belangrijkste middeleeuwse synagoge van het Iberisch schiereiland ontdekt in een discotheek in Sevilla
Beeld: Screenshot

Belangrijkste middeleeuwse synagoge van het Iberisch schiereiland ontdekt in een discotheek in Sevilla

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Archeologische vondsten komen wel vaker voor in Spanje. Soms zijn ze niet zo verrassend, andere keren zijn ze heel bijzonder. Zo werd kortgeleden een kasteel ontdekt onder de begroeiing van de bergen in Galicië, maar de vondst die nu is gedaan verbaast zo mogelijk nog meer. Archeologen hebben een joodse Synagoge ontdekt in een gebouw dat ooit een restaurant en zelfs een discotheek is geweest. 

De vondst werd gedaan in Utrera in Sevilla. De synagoge werd al genoemd in de werken van Rodrigo Caro, een historicus die het complex noemde in zijn geschriften uit 1604.

Na anderhalf jaar onderzoek werd op 7 februari eindelijk de vondst gedaan. Het gaat om de belangrijkste middeleeuwse synagoge van het Iberisch schiereiland in het oude ‘hospital de la Misericordia’ (ziekenhuis van barmhartigheid) in Utrera. Het gebouw is voor vele doeleinden gebruikt; zo was het o.a. een restaurant en een discotheek. 

Het gebouw is helaas niet volledig bewaard gebleven, maar met gedocumenteerde archeologische informatie kunnen het originele oppervlak en het volume hersteld worden. De gemeente heeft besloten om door te gaan met zoeken en hoopt nog meer ruimtes in het complex te vinden. Het gaat dan waarschijnlijk over de vrouwenruimte of de badkamers. 

Het plan is om het complex klaar te maken voor bezoekers. Men zal dan de gebedsruimte uit de 14e en 15e eeuw kunnen bezoeken die nu al is gevonden. Daarnaast hoopt men dan dus iets te laten zien over andere ruimtes die op dit moment nog niet gevonden zijn. 

Over de joden in Utrera is helaas nog weinig bekend, omdat er bijna niets over is gedocumenteerd en omdat met de modernisering van de stad veel van hun sporen zijn uitgewist. Het is waarschijnlijk dat ze qua organisatie en cultuur veel leken op de joden uit Sevilla, waarover meer bekend is. Toen de joden verdreven werden in 1492 werd op de plek van de synagoge direct een katholiek ziekenhuis gebouwd en met vernieuwingen in de tijd werden alle joodse sporen uitgewist. Men hoopt met de vondst van het synagogecomplex meer te leren over hun geschiedenis en dit door te kunnen geven aan de bezoekers.

Ga naar de inhoud