skip to Main Content

Spanje stelt militaire basissen ter beschikking bij eventuele aanval Libië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Verenigde Naties hebben hun ok gegeven voor een eventuele luchtaanval op de troepen van de Libische leider Gadafi en Frankrijk, Groot Brittannië en de Verenigde Staten hebben alles al aan het werk gezet om een aanval voor te bereiden. Spanje zal voorlopig niet actief deelnemen aan zo’n aanval maar zal wel militair materieel voor schepen en vliegtuigen ter beschikking stellen end e militaire basissen in Rota (Cádiz) en Morón (Sevilla) aanbieden voor de militairen van de drie eerder genoemde landen.

Spanje kan en zal voorlopig niet actief deelnemen aan een eventuele aanval op Libië om het leger van Gadafi te stoppen aangezien een besluit daartoe genomen moet worden door het Spaanse Parlement en dat heeft tijd nodig. Toch vindt de Spaanse regering dat ze mee moeten helpen bij een eventuele aanval om zo het Libische volk te bevrijden en te helpen.

Premier Zapatero maakte deze beslissing vrijdagmiddag bekend in het paleis Moncloa tijdens een speciale persbijeenkomst. Volgens Zapatero heeft hij veel contact gehad met zowel de Spaanse Koning Juan Carlos alsook oppositieleider Mariano Rajoy en hen betrokken bij de beslissingen. De PP en PSOE partijen zullen beide een eventuele aanval goedkeuren in het Congres waarmee ze het besluit van de Verenigde Naties accepteren.

Staakt het vuren van Gadafi

Ook al heeft de Libische kolonel Gadafi aangegeven niet bang te zijn voor een eventuele aanval van West Europese landen, toch is er een staakt het vuren afgeroepen en vinden er nu geen bombardementen meer plaats om de laatste stad die nog in handen is van de rebellen over te nemen. Aangezien Libië een lid is van de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad, zijn we verplicht de eisen van deze institutie te accepteren, ook al zijn we het er niet mee eens, aldus de Libische leider.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend