Online verkoop zorgt voor meer verkeersongevallen met bestelbussen in Spanje

Online verkopen zorgt voor meer verkeersongevallen met bestelbussen in Spanje
Beeld: 20 Minutos

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De enorme boom van online verkopen en het thuis laten bezorgen van de pakketjes heeft ervoor gezorgd dat er een toename is van 55% wat betreft de verkeersongevallen met bestelbussen. De Spaanse verkeersdienst DGT wil maatregelen treffen om de ongevallen met bezorgers te verminderen.

Marathon dagen, haast om zoveel mogelijk te leveren in zo’n kort mogelijke tijd en tijdgebrek zorgen ervoor dat de pakketdiensten en bezorgers te gehaast en te snel over de Spaanse wegen rijden met alle gevolgen van dien. Weliswaar krijgt de klant/consument wel zijn/haar artikel binnen de kortst mogelijke tijd thuis bezorgd maar dat gaat gepaard met een hoge kostprijs.

De kostprijs is het gevaar op de weg voor de bezorgers die in kleinere en grotere bestelbussen over de wegen rijden. Al in 2008 wist de toenmalige en opnieuw huidige directeur van de DGT Pere Navarro te melden dat de bestelbussen (furgonetas) de zwarte gaten zijn in de verkeersveiligheid. Het gaat dan om die bestelbussen die tot 3.500 kilo kunnen vervoeren en eigenlijk niet gebonden zijn aan speciale verkeersregels.

Terwijl vrachtwagens snelheidsbegrenzers hebben en de chauffeurs moeten voldoen aan veel eisen geldt dat voor de bestelbussen en de chauffeurs daarvan niet. Het aantal verkeersongevallen met het ‘transporte ligero’ is tussen 2012 en 2017 met 55% toegenomen terwijl dat als men alleen kijkt naar snel- en autowegen zelfs is toegenomen met 100%.

Het aantal gewonden na verkeersongevallen waar bestelbussen bij betrokken waren is in 2017 met 32% gestegen ten opzichte van 2012 met 6.000 gewonden. Het aantal overleden weggebruikers die om het leven kwamen bij ongevallen met bestelbussen is echter ongeveer gelijk gebleven de laatste jaren en ligt rond de 100 personen per jaar.

In 2012 vonden er nog 7.217 ongevallen plaats met bestelbussen tot 3.500 kilo en dat liep op naar 10.207 ongevallen in 2015 en 11.150 verkeersongevallen in 2017, een stijging van 54,5% tussen 2012 en 2017.

In 2017 vond het overgrote deel van de ongevallen plaats binnen de bebouwde kom (vías urbanas) met 6.364 (+74% ten opzichte 2012) ongevallen en 2.890 (+9,9%) op de nationale wegen buiten de bebouwde kom en 1.896 (+103,7%) ongevallen op snel- en autowegen. De meest voorkomende ongevallen hebben te maken met het achterop rijden van de bestelbus-chauffeurs omdat deze afgeleid waren (waarschijnlijk door de smartphone).

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT reden er in 2017 zo’n 2,4 miljoen bestelbussen (tot 3.500 kilo) op de Spaanse wegen waarvan 44% ouder is dan 15 jaar. De DGT is reeds begonnen met een campagne om de chauffeurs van de bestelbussen te wijzen op de gevaren maar volgens de directeur van de DGT en de verzekeringsmaatschappijen moet er meer gebeuren.

Maar men weet nog niet goed wat. Waar de vakbonden het liefst zien dat de chauffeurs van deze bestelbussen speciale vergunningen moeten hebben willen de verzekeringsmaatschappijen dat er speciale cursussen komen voor bestelbuschauffeurs. Wat de DGT wil doen is nog niet bekend.

Wellicht is een snelheidsbegrenzer een goed idee en uiteraard een betere controle op het soort chauffeur van deze bestelbussen of speciale cursussen waarbij men leert hoe men op veilige en verantwoordelijke wijze moet rijden met de furgonetas. Maar wellicht moet men ook de bedrijven aanpakken en deze beboeten als er onregelmatigheden en ongevallen zijn. Het is immers vaak vanwege de tijdsdruk van de bedrijven dat er te gehaast gereden wordt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Naast de opgesomde ongevallen blijft er natuurlijk het maatschappelijk probleem van een de hand lopend distributiemodel. E-commerce op zich is goed door het gemiddeld grotere aanbod maar het zorgt voor druk op de kleinhandel en is nefast voor de mobiliteit. Vooral de consumenteneis van levering aan huis is een slinger naar een ander extreem. Wat is er verkeerd verkeerd aan afhalen in een afhaalpunt (nieuwe naam voor wat vroeger een winkel noemde). Recent zelf het hallucinante voorbeeld dat Amazon een zending voor een ondoorgrondelijke reden had opgesplitst in drie (niet omwille van de grootte) die op dezelfde dag werden geleverd.… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.