200 miljard euro economisch steun vanwege coronavirus in Spanje

200 miljard euro economische steun vanwege coronavirus in Spanje
Beeld: Ministerraad / Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens een persconferentie van premier Pedro Sánchez een pakket van economische maatregelen aangekondigd. Volgens de kranten gaat het om het grootste economische steunplan ooit in Spanje waarbij het bedrag van 200 miljard euro gelijk staat aan 20% van het bbp.

De Spaanse regering heeft een belangrijk pakket met economische maatregelen goedgekeurd dat 200 miljard euro zal mobiliseren om de sterke daling van de activiteit als gevolg van de coronavirus pandemie tegen te gaan, zo kondigde premier Pedro Sánchez dinsdag aan in zijn tweede persconferentie sinds dat de coronavirus-crisis is begonnen.

Volgens de premier zijn deze economische maatregelen noodzakelijk in deze moeilijke tijden tijdens de noodtoestand en wat volgt nadat alles voorbij is. Deze maatregelen gelden voor iedereen zoals bedrijven die het moeilijk hebben, zelfstandigen die het hoofd niet boven water kunnen houden, werknemers die door bedrijven tijdelijk zijn ontslagen en voor de meest kwetsbare families in Spanje. Daarnaast is er meer dan 30 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderzoek naar medicijnen wat betreft COVID-19.

Uitstel hypotheek betalingen getroffen werknemers

Werknemers die een hypotheek moeten betalen en die tijdelijk of definitief ontslagen zijn als gevolg van de economische en gezondheid noodsituatie van het coronavirus, hoeven zolang de noodtoestand duurt (en wellicht ook daarna) geen hypotheeklasten aan banken te betalen. 

Tijdelijk ontslagen werknemers na een ERTE krijgen uitkering

Werknemers die na een ERTE van een bedrijf tijdelijk op straat zijn komen te staan, hebben recht op een werkloosheidsuitkering, ook als de werknemers niet voldoen aan de eisen die men stelt om deze uitkering te ontvangen. Daarnaast zal gedurende de ERTE de uitkering geen effect hebben op de normale uitkeringen, ofwel de maanden of jaren die men heeft opgespaard.

Een ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE)’ is een tijdelijke arbeidsregeling. Het betreft een tijdelijke schorsing van de arbeidscontracten wat niet gelijk staat aan een ‘Expediente de Regulación de Empleo (ERE)’ wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Werkgevers hoeven gedurende deze coronavirus-crisis ook geen sociale lasten af te dragen om op deze manier de groei van ERTE’s tegen te gaan. 

Zelfstandigen die minder verdienen kunnen uitkering krijgen

‘Autonomos’ die tijdens deze coronavirus-crisis 75% minder verdienen dan de periode direct voor de aanvang van de noodtoestand, kunnen een ‘paro de los autónomos’ uitkering krijgen. De maandelijkse bijdrage die de zelfstandigen in Spanje moeten betalen om o.a. de sociale lasten te betalen, wordt tijdens deze noodtoestand voorlopig nog niet geannuleerd, ook niet als een zelfstandige hierdoor niet kan werken.

De zelfstandigen die gebruik maken van deze regeling hoeven tijdens het ontvangen daarvan géén maandelijkse bijdrage te betalen. Zelfstandigen die gewoon kunnen doorwerken tijdens deze coronavirus-crisis en niet hebben hoeven te sluiten, moeten voorlopig gewoon door blijven betalen.

Water, elektriciteit en aardgas mogen niet worden afgesloten

Tijdens de noodtoestand mogen water, elektriciteit en aardgas niet worden afgesloten bij de kwetsbare families, ook niet als zij de kosten niet kunnen betalen omdat ze tijdelijk of definitief zijn ontslagen.

Werkloosheidsuitkeringen worden automatisch verlengd

Aangezien de kantoren van de Seguridad Social gesloten zijn voor het publiek, is het niet mogelijk om ter plaatse de uitkeringen te verlengen. De werkloosheidsuitkeringen worden gedurende de noodtoestand automatisch verlengd zonder dat men de benodigde documenten dient te overhandigen.

300 miljoen euro voor sociale hulp

Er is 300 miljoen euro bestemd om de sociale dienstverlening aan ouderen, daklozen, ouderen in eigen woningen en afhankelijke personen te versterken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.