Portugese pers: Camperrijders mogen Portugal en Spanje verlaten

Portugese pers: Camperrijders mogen Portugal en Spanje verlaten
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de Portugese pers hebben de Spaanse en Portugese autoriteiten afgesproken dat camper toeristen die vast zitten in beide landen deze mogen verlaten om terug te keren naar hun land van herkomst. We hebben hier in de Spaanse pers echter nog niets over gelezen.

Europeanen die in campers reizen en momenteel in Portugal zijn, kunnen het nationale grondgebied verlaten en Spanje doorkruisen om terug te keren naar hun land van herkomst, verduidelijkte het ministerie van Binnenlandse Zaken (MAI) dinsdagavond in de Portugese krant JN.

‘Europese burgers in doorvoer die de situatie van terugkeer naar hun land kunnen bewijzen, zullen de grens tussen Portugal en Spanje en tussen Spanje en Frankrijk kunnen overschrijden’, verduidelijkte de officiële bron van MAI.

De kwestie werd opgehelderd door de Spaanse regering naar aanleiding van het dialoog dat dinsdag werd gehouden tussen de Portugese minister van Binnenlands Bestuur, Eduardo Cabrita, en zijn Spaanse tegenhanger Fernando Grande-Marlaska, minister van Binnenlandse Zaken.

We baseren ons bij dit artikel op een bericht in de Portugese pers maar we kunnen dit niet bevestigen omdat er (nog) geen Spaanse artikelen te vinden zijn. Wel is er een Engelstalig artikel dat ons door een lezer werd opgestuurd.

Als dit nieuws klopt dan kunnen camper toeristen dus vanuit zowel Portugal als Spanje het Portugese en Spaanse grondgebied verlaten om zo door Frankrijk naar België en/of Nederland te reizen.

Frankrijk 

Houd er echter rekening mee dat volgens de informatie van de Nederlandse Ambassade en de ANWB men een document (geprint of geschreven) nodig heeft om door Frankrijk te mogen reizen. Hieronder de informatie die op Facebook staat van de Nederlandse Ambassade in Spanje.

De Franse overheid heeft op 16 maart nieuwe maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. In heel Frankrijk geldt dat vanaf 17 maart 12h00 burgers wordt gevraagd thuis te blijven, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, mantelzorg of werk dat niet thuis gedaan kan worden. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn dicht, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations, etc.

De buitengrenzen van het Schengengebied zijn voor 30 dagen gesloten. Binnen Schengen kan worden gereisd maar ook hier geldt: alleen indien noodzakelijk. Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen kunnen voor de zekerheid het formulier ATTESTATION DE DEPLACEMENT DEROGATOIRE in vullen (of over schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven, alhoewel dit niet verplicht is voor EU-burgers die door Frankrijk naar huis rijden. Het formulier is hier te vinden: https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/R55781

Formulier invullen

Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier attestation de déplacement dérogatoire (verklaring reden tot plaatsing) in te vullen (of over te schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven (4e hokje aankruisen – déplacements pour motif familial impérieux – en handmatig toevoegen: retour aux Pays-Bas) (tip van Nederlandwereldwijd.nl)

Het benodigde formulier is HIER te downloaden (en kies dan pdf download: ‘Attestation de déplacement dérogatoire’) via de website van de Franse overheid. Of direct HIER, via de website van de ANWB.

Nederlands document

Op de facebook pagina van de Nederlandse Ambassade in Spanje staat het volgende:

???? ?? ?????? ??? ??? ?????? ???? ?? ???????? ??? ?? ??????? ???????????? ????????? ??? ?? ??????
Voordat u de weg op gaat adviseren wij u het document te downloaden dat u bij dit bericht vindt. U heeft recht op vrije doorgang mits u de kortste route naar huis kiest en geen toeristische rondreis (meer) maakt. De Spaanse autoriteiten hebben dit bevestigd en grensposten geïnformeerd. Om de overgang voor u te bespoedigen heeft de Nederlandse ambassade onderstaand document opgesteld dat u aan grenswachten kunt overhandigen indien u wordt aangehouden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.