75 procent van de Spanjaarden denkt dat Poetin andere landen wil bezetten

75 procent van de Spanjaarden denkt dat Poetin andere landen wil bezetten
Beeld: 123rf & CIS

75 procent van de Spanjaarden denkt dat Poetin andere landen wil bezetten

MADRID – Uit de meest recente barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) waarin naast politieke kwesties ook gevraagd wordt naar de situatie in Oekraïne, geeft 75% van de deelnemers aan te denken dat Poetin andere landen wil bezetten. 86% van de deelnemers zegt ook bezorgd tot zeer bezorgd te zijn over de Oekraïne-oorlog en de gevolgen. 

Voor de barometer van het CIS werden tussen 1 en 11 maart in heel Spanje 4.000 vraaggesprekken gevoerd. Dat gebeurde dus nadat Rusland of beter gezegd Poetin Oekraïne binnenviel in de nacht van 24 februari. 38,6% van de deelnemers geeft aan zeer bezorgd te zijn over de gevolgen van de Oekraïne-oorlog terwijl 47,8% aangeeft bezorgd te zijn. Men vreest met name de economische gevolgen in eigen land en de gevolgen voor de relatie van de Europese Unie met Rusland.

70,9% van de deelnemers geeft aan dat ze tevreden zou zijn als de NAVO wapens stuurt naar Oekraïne. 51,9% geeft aan het eens te zijn als de NAVO militair ingrijpt als Rusland Oekraïne niet verlaat terwijl 35,4% zegt dat de NAVO dat niet moet doen. Over de humanitaire hulp is praktisch iedereen het met elkaar eens want 97,4% zegt dat dit noodzakelijk is.

Over de positite van de Spaanse regering in dit conflict zegt 39,7% het eens te zijn met de manier waarop ze dat doet terwijl 28,6% zegt niet tevreden te zijn. Wat betreft de Europese Unie wordt de positite beter beoordeeld met 46,2% die het eens is met de manier waarop de 27 EU-landen omgaan met de situatie.

De Spaanse premier Pedro Sánchez krijgt niet zo’n goede beoordeling met een rapportcijfer van 5,39 wat meer is dan de Chinese leider Xi Jinping met 3,44 en Poetin met de slechtste beoordeling met een 1,35. De beste beoordeling krijgt de Oekraïense president Volodomir Zelenski met een 7,35 gevolgd door de president van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen met een 6,74 en de Franse president Emmanuel Macron met een 6,73.

De Oekraïne-oorlog heeft een plaats weten te krijgen in de 10 grootste problemen op dit moment in Spanje waarbij dit conflict op de negende plaats staat, achter de stijging van de energieprijzen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.