Na de pandemie werken nog maar 1,6 miljoen mensen van huis uit in Spanje

Na de pandemie werken nog maar 1,6 miljoen mensen van huis uit in Spanje
Beeld: Canva

Na de pandemie werken nog maar 1,6 miljoen mensen van huis uit in Spanje

MADRID – Het aantal thuiswerkers was in Spanje voor de corona-pandemie al niet groot en na de grootste pieken van de corona-pandemie bereikt te hebben lijkt het erop dat de situatie wat betreft het thuiswerken in Spanje niet veel veranderd is. Het aantal thuiswerkers is nu dan ook gedaald naar 1,58 miljoen wat slechts 8% is van alle werkenden in Spanje.

Thuiswerken of in het Spaans ‘teletrabajar’ was in Spanje (en de rest van de wereld) de norm tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie. Maar nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, besluiten veel bedrijven dat de werknemers weer naar hun werkplek moeten komen. Het aantal thuiswerkers is in Spanje dan ook enorm gedaald maar is nog steeds meer dan in de jaren voordat de corona-pandemie uitbrak.

Het aantal thuiswerkers is in Spanje gedaald van het maximale percentage van 16% naar 7,9%. Dat is dus een flinke daling maar dat percentage is nog steeds meer dan de 5% thuiswerkers in het pre-covid jaar 2019. Volgens cijfers van het Observatorio Nacional de Tecnología y Sociedad (ONTSI) werkten in het vierde kwartaal van 2021 in totaal 1.586.700 mensen van huis uit terwijl dat voor de corona-pandemie nog 413.700 thuiswerkers was.

Als gekeken wordt naar werkenden die minder dan de helft van het aantal werkdagen thuiswerkt is dat iets gestegen naar 5,7% ofwel 1.155.200 personen. Er is ook een verschil wat betreft mannelijke en vrouwelijke thuiswerkers want 8,6% van de vrouwen werkt regelmatig en 5,6% soms van huis uit terwijl dit 7,3% regelmatig en 5,8% soms is bij de mannen.

Het thuiswerken is gebruikelijker bij jonge werknemers dan bij oudere werkenden. De grootste groep thuiswerkenden heeft de leeftijd tussen 35 en 44 jaar (8,6%) gevolgd door de leeftijdsgroep 45-54 jaar (8%) en 55-plussers (7,2%).

Het thuiswerken hangt ook af van de regio want terwijl 14,5% thuiswerkt in de Madrid regio is dat 4,8% in Cantabrië. In Catalonië is het aantal thuiswerkers 9,7% gevolgd door Asturië met 7,8%, Valencia regio en de Balearen met beiden 6,4%, Aragón met 6%, Andalusië met 5,8% en de Canarische Eilanden met 5,3%.

De perceptie van thuiswerken is nog steeds gunstig maar met nuances. Begin 2021 bevestigde 52% van de bevolking dat het thuiswerken positief is voor de samenleving, 62% dat het positief voor bedrijven is en vond 59% dat het positief is voor het gezinsleven. Maar minder dan de helft dacht dat het positief is voor de werknemers zelf. Daarentegen dacht 9% dat het schadelijk is voor bedrijven, 19% voor werknemers en 23% dat het voor de samenleving als geheel schadelijk is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.