skip to Main Content
Voorspellingen zeggen dat bij nieuwe verkiezingen in Spanje de PP weer de grootste zal zijn

Voorspellingen zeggen dat bij nieuwe verkiezingen in Spanje de PP weer de grootste zal zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

stemmen3aMADRID – Mochten er 26 juni van dit jaar nieuwe verkiezingen komen omdat de politieke partijen niet in staat zijn een coalitie regering te vormen, dan zal de Partido Popular volgens enkele verkiezingspeilingen weer de grootste politieke partij worden. Ondanks alle corruptie en fraude binnen de politieke partij lijken de Spanjaarden nog steeds vertrouwen te hebben in de conservatieve PP dan in de andere politieke formaties.

Raar maar waar. Elke week komt er wel weer een nieuws fraude- of corruptieschandaal boven water waarbij iemand van de Partido Popular betrokken is maar elke keer weer weet de politieke partij haar kiezers te behouden. Nu er waarschijnlijk komende 26 juni nieuwe verkiezingen zullen komen in Spanje, is men in de Spaanse media alweer druk bezig met voorlopige verkiezingspeilingen.

Ook het afgelopen weekend was het weer zover en werden er enkele peilingen gepubliceerd. Volgens de peiling van de PP-gezinde krant La Razon zal de Partido Popular bij nieuwe verkiezingen bijna 30% van de stemmen krijgen, dat zijn er meer dan bij de verkiezingen in december vorig jaar. Podemos zou de tweede grote partij worden met 20,9% gevolgd door het socialistische PSOE met 20,7% van de stemmen. Ciudadanos zal echter weer kiezers gaan verliezen, keizers die overstappen naar de PP, aldus La Razon.

Volgens Europa Press echter zal de PP niet meer dan 29,1% van de stemmers krijgen, een 4% meer dan in december vorig jaar en zal de PSOE eindigen met 21,7%, een 0.3% minder dan in december vorig jaar. Bij Europa Press zal Podemos minder stemmen krijgen dan de PSOE en zal de politieke formatie van Pablo Iglesias op 17,4% eindigen terwijl dat in december vorig jaar nog 20,7% was. Ciudadanos zal echter weer licht stijgen van 13,9% naar 16% van de stemmen.

Uiteraard zijn dit allemaal nog zeer voorlopige peilingen maar hieruit blijkt wel weer dat hoeveel corruptie en fraude er ook moge zijn binnen een politieke partij zoals de Partido Popular, dat geen invloed heeft op het stemgedrag van de Spanjaarden. Fraude en corruptie zijn voor de meeste Spanjaarden naast werkloosheid en terrorisme de problemen waar men zich zorgen om maakt maar schijnbaar niet genoeg om een politieke organisatie waarvan leden keer op keer de boel belazeren af te straffen. Het is een vreemde situatie – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken