skip to Main Content
Premier van Spanje Mariano Rajoy moet voor de rechters verschijnen als getuige in fraudezaak

Premier van Spanje Mariano Rajoy moet voor de rechters verschijnen als getuige in fraudezaak

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Premier Mariano Rajoy moet voor de rechters verschijnen als getuige in de zwart geld en fraude zaak Gürtel waarbij men probeert te achterhalen of de politieke partij Partido Popular (PP) gedurende jaren gefinancierd werd door zwart geld en of politici zoals Rajoy daar van af wisten of niet. Weliswaar is de premier van Spanje geen verdachte maar hij zal toch een verklaring moeten afleggen over het feit of er wel of niet sprake was van illegale praktijken binnen zijn partij.

De meerderheid van de rechters van het Spaans Hooggerechtshof hebben aangegeven dat ze Mariano Rajoy in de getuigenbank willen zien om zo persoonlijk te kunnen vragen naar de illegale financiering van de Partido Popular gedurende de periode 1999-2005 ofwel de zogenaamde Gürtel zaak. Aan Rajoy zal gevraagd worden of er sprake is van illegale financiering binnen de partij en of hij er van af wist.

Premier Rajoy wordt zo toegevoegd als een van de bijna 300 getuigen in de Gürtel zaak. Hieronder bevinden zich ook andere PP leden zoals Angel Acebes, Francisco Alvarez Cascos, Rodrigo Rato en Jaime Mayor Oreja. Zij zullen ergens in juni plaats moeten nemen in de getuigenbank terwijl Javier Arenas en Esperanza Aguirre komende donderdag reeds voor de rechters moeten verschijnen.

Rechters

Het Hooggerechtshof bestaat uit drie rechters waarbij twee van de drie een getuigenis van de premier van Spanje willen hebben en de derde rechter tegen stemde, net zoals de Advocaat van de Staat, de advocaat van de PP partij en de Officier van Justitie die Rajoy liever niet voor de rechters willen hebben. Een meerderheid van de drie rechters, in dit geval dus twee, is genoeg om de getuigenis toch door te laten gaan.

Verplicht

In principe moet Mariano Rajoy voor de rechters verschijnen en kan hij dit niet weigeren, iets wat overigens ook niet slim zou zijn omdat dit verkeerd kan worden opgevat, alsof hij iets te verbergen zou hebben. Wat Rajoy wel kan doen is fysiek niet in de rechtszaal verschijnen maar via videoconferentie, iets wat geregeld staat in artikel 703 van de Lecrim (ley de enjuiciamiento criminal). Rajoy is echter wel verplicht om antwoord te geven op alle vragen die hem gesteld worden en mag niet liegen of een andere versie van de waarheid vertellen. Mocht hij de waarheid niet zeggen dan kan de premier van Spanje strafrechtelijk vervolgd worden voor meineed.

Het is voor Spanje de eerste keer dat een zittende premier voor de rechter moet verschijnen als getuige in een straf- en onderzoekszaak. Eerder moest de socialistische Felipe González twee keer in de rechtbank verschijnen maar dat gebeurde in 1991 en 1998 als ex premier van Spanje.

Medewerking

De Partido Popular heeft reeds aangegeven de volstrekte medewerking te geven aan de rechtsgang in het land en justitie te helpen om achter de waarheid te komen. Men heeft nog niet aangegeven of Rajoy dat in persoon zal doen of via de televisie. De Spaanse pers gaat er vanuit dat dit via een plasma scherm zal gaan gebeuren maar dat is nog niet bevestigt.

De oppositie ziet het als vanzelfsprekend dat Mariano Rajoy als getuige voor de rechters moet verschijnen want hij was immers gedurende de jaren van de Gürtel zaak de Secretaris Generaal van de PP en onder zijn bewind werden diverse verkiezingscampagnes uitgevoerd, campagnes die misschien gefinancierd werden door zwart geld. Volgens de oppositiepartijen moet Rajoy echter niet alleen voor de rechters verschijnen maar ook uitleg geven in het Parlement en de Senaat zodat de waarheid eindelijk eens boven water komt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het is toch wel duidelijk wat voor een persoon Rajoy is, hij moet met de billen bloot, of als hij meineed pleegt, de gevangenis in. Natuurlijk weet deze man alles van wat er gebeurd is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken