Search
menu
Search

Spaanse YouTubers gaan in Andorra wonen vanwege belastingen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse YouTubers gaan in Andorra wonen vanwege belastingen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een nieuw soort belastingontduiker ontstaan, de video makende en duizenden euro’s verdienende YouTubers. Verschillende bekende van hen zijn vanwege de hoge belastingen in Spanje verhuist naar Andorra, iets wat legaal is zolang je maar zes maanden per jaar in Andorra woont. Daar waar een succesvolle YouTuber in Spanje 43% aan belasting zou betalen is dat slechts 10% in Andorra.

De meeste YouTubers geven ook toe dat ze naar Andorra zijn verhuisd om minder te betalen en om zo meer te sparen want het succes zal niet voor altijd zijn. Maar enkele van hen geven daarnaast ook aan dat zelfstandige ondernemers beter geholpen worden in Andorra. Hoe dan ook, in plaats van 43% loonbelasting betalen zij nu nog maar 10% loonbelasting.

De YouTubers zoals Chincheto, Poker, Staxx, Fargan en Abel maken ook video’s over dit thema en hopen zelfs dat de volgers gaan discussiëren over dit onderwerp. De meeste volgers maakt het niets uit waar de YouTube sterren gaan wonen als de video’s maar blijven komen en of die nou worden opgenomen in Spanje, Andorra of ergens anders op de wereld, de inhoud is het belangrijkste.

Het mooie van YouTube is natuurlijk dat video’s overal opgenomen kunnen worden en het dus ook niet uitmaakt waar je fysiek aanwezig bent. Daarnaast mag je gewoon naar Spanje reizen wanneer je dat wilt maar dien je minimaal zes maanden per jaar in Andorra te wonen. De YouTubers zijn niet de enigen die naar Andorra verhuizen om de hoge belastingen in Spanje te voorkomen, er zijn vele zangers, acteurs, bekendheden etc. die ingeschreven staan in het bevolkingsregister van Andorra. Hier wordt vaak over gediscussieerd maar het is niet illegaal omdat Andorra sinds 2011 niet meer gezien wordt als een fiscaal aantrekkelijk land of een belastingparadijs.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?