Spaanse YouTubers gaan in Andorra wonen vanwege belastingen

7 van de 10 meest bekeken muziekvideo’s op YouTube in 2019 in het Spaans
Beeld: Pixabay

Spaanse YouTubers gaan in Andorra wonen vanwege belastingen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een nieuw soort belastingontduiker ontstaan, de video makende en duizenden euro’s verdienende YouTubers. Verschillende bekende van hen zijn vanwege de hoge belastingen in Spanje verhuist naar Andorra, iets wat legaal is zolang je maar zes maanden per jaar in Andorra woont. Daar waar een succesvolle YouTuber in Spanje 43% aan belasting zou betalen is dat slechts 10% in Andorra.

De meeste YouTubers geven ook toe dat ze naar Andorra zijn verhuisd om minder te betalen en om zo meer te sparen want het succes zal niet voor altijd zijn. Maar enkele van hen geven daarnaast ook aan dat zelfstandige ondernemers beter geholpen worden in Andorra. Hoe dan ook, in plaats van 43% loonbelasting betalen zij nu nog maar 10% loonbelasting.

De YouTubers zoals Chincheto, Poker, Staxx, Fargan en Abel maken ook video’s over dit thema en hopen zelfs dat de volgers gaan discussiëren over dit onderwerp. De meeste volgers maakt het niets uit waar de YouTube sterren gaan wonen als de video’s maar blijven komen en of die nou worden opgenomen in Spanje, Andorra of ergens anders op de wereld, de inhoud is het belangrijkste.

Het mooie van YouTube is natuurlijk dat video’s overal opgenomen kunnen worden en het dus ook niet uitmaakt waar je fysiek aanwezig bent. Daarnaast mag je gewoon naar Spanje reizen wanneer je dat wilt maar dien je minimaal zes maanden per jaar in Andorra te wonen. De YouTubers zijn niet de enigen die naar Andorra verhuizen om de hoge belastingen in Spanje te voorkomen, er zijn vele zangers, acteurs, bekendheden etc. die ingeschreven staan in het bevolkingsregister van Andorra. Hier wordt vaak over gediscussieerd maar het is niet illegaal omdat Andorra sinds 2011 niet meer gezien wordt als een fiscaal aantrekkelijk land of een belastingparadijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.