skip to Main Content
Carrefour Spanje lanceert voedingsmiddelen gemaakt met krekels en wormen
El País

Carrefour Spanje lanceert voedingsmiddelen gemaakt met krekels en wormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

El País

MADRID – Onder het motto “Atrévete a probarlos” ofwel durf te proberen heeft de Franse supermarktketen Carrefour in Spanje een aantal voedingsmiddelen gelanceerd met eten gemaakt van krekels en wormen. De supermarktketen heeft tien verschillende artikelen gepresenteerd die gemaakt zijn op basis van insecten die verkoopprijzen hebben tussen de twee en zeven euro. Ga jij ze proberen?

De nieuwe voedingsmiddelen van de Carrefour op basis van wormen en krekels zijn er in verschillende formaten zoals energierepen, snacks, pasta’s en poeder. Volgens Carrefour worden deze nieuwe producten allemaal in Europa gemaakt met een handmatige bewerking en met ingrediënten uit biologische tuinbouw. Het gaat dan om eten met wormen (gusanos) en krekels (grillos).

De lancering is er volgens Carrefour op gericht om consumenten de meest innovatieve producten aan te bieden en duurzame en milieuvriendelijke inkoop alternatieven in het assortiment op te nemen.

Onder de nieuwe voedingsmiddelen van Carrefour zijn de buffalowormen met pittige chili; Molitor-wormen, met knoflook en fijne kruiden; en krekels met gerookte ui en barbecuesaus die ook te vinden zijn in de vorm van zwarte chocolade energierepen met vijgen en krekel-poeder. Deze producten zijn van het Franse merk Jimini’s. Vijf van deze producten zijn ook online via de website te krijgen.

Insecten zijn door de Europese Unie (EU) sinds 1 januari 2018 gereguleerd en goedgekeurd als voedsel. Met de intrede van deze wetgeving aan het begin van het jaar en de opname van insecten in de EU-lijst met “nieuwe voedingsmiddelen” zijn bedrijven vrij om deze voor consumptie in de handel te brengen, iets wat door de Spaanse gezondheidsautoriteiten in eerste instantie enkele jaren geleden nog werd verboden.

Volgens de Organisatie voor Voedsel en Landbouw van de Verenigde Naties (FAO) worden insecten al door meer dan 2 miljard mensen geconsumeerd, dus worden ze beschouwd als het voedsel van de toekomst. Volgens dit organisme zijn insecten rijk aan eiwitten, vitamine B1, B2 en B3, bevatten ze omega 3 en 6, alle essentiële aminozuren en zijn ze een belangrijke bron van mineralen zoals ijzer.

Nu is natuurlijk de vraag hoe de Spaanse consumenten op de nieuwe producten gaan reageren en of ze het aandurven om deze te nuttigen. En jij, ga jij ze proberen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Grote kans op gezondheidsrisico bij het foutief kweken van die
  rommel, namelijk micro organismen, zoals parasieten enz. Ik ben
  geen kandidaat.

 2. Beste mensen,

  We kunnen elkaar van alles wijs maken.
  Maar als we jullie iets laten proeven, zonder wat je weet wat je eet, gaan er zeker 95% van de 100% zeggen dat het lekker was.

  Dit soort eten is zonder gluten, zonder alle vreselijk slechte E-nummers en ga zo maar door.
  In de USA en Canada zijn er al heel veel boerderijen die krekels kweken voor maar 1 ding….PASTA gerechten…het is een meel gerecht, daarna maak je ervan wat je wilt.

  En NEEN Leo, in de meeste Afrikaanse landen hebben ze deze keuze niet.
  Want daar is domweg geen eten. Dit artikel gaat over insecten die een bepaalde grond nodig hebben om in te leven en te groeien. En het artikel zegt dat alles uit Europa komt.

  Dat jij zoiets gebruikt om even tegen de Afrikaanse honger aan te trappen vind ik persoonlijk echt zeer slecht en dat je dan zegt, ik loop er even omheen in de supermarkt, met verwijzing naar een continent die dankzij ons westerlingen sterven van de honger….

  Jij moet je echt diep schamen, om te zeggen dat mensen daar zo gezond zijn omdat ze insecten eten….punt 1 klopt dat al niet….punt 2, ga er zelf eens een weekje zitten man. En praat dan weer….Maar ja, jij hebt makkelijk praten, jij werkt zelf niet, laat je vrouw voor je werken en hebt dan nog het lef om dit soort opmerkingen te maken….
  Ik weet nu al dat mijn reactie er morgen niet meer opstaat, maar ik hoop dat jij en de redactie nog eens goed lezen wat je hier hebt gezegd….KOTS materiaal is dat!
  Een ¨inkopper¨ bah bah bah!

 3. Vergeet vooral niet dat we binnen afzienbare tijd met 9 miljard mensen op deze wereldbol rondlopen ( nu 7 miljard) . De kans op voedseltekort is groot. Een alternatief zijn dus inderdaad insecten en wormen. In het beste geval verwerkt tot poeder zodat we de link niet meer leggen naar het oorspronkelijk diertje….En of je nu wil of niet, ze gaan dat langzaam maar zeker door onze strot duwen, of toch zeker bij de generatie na ons….Spanje is er blijkbaar al mee bezig !!!!

 4. Volgens mij bevatten insecten meedere zieketes (parasieten) die niet mis zijn. Daarom zijn de mensen in Afrika ook zo gezond(oei inkopper). Ik sla dit in de Carrefour met een grote boog over als er een worm in mijn appel zit gooi ik die ook weg.

  1. Volgens mij eten ze deze insecten niet in Afrika maar in Azië maar ik kan me vergissen want ik denk ook niet dat ik het zal proberen eerlijk gezegd 🙂

   1. We kunnen jullie van de redactie gerechten laten proeven zonder dat je weet wat je eet!
    En 100% zeker zelf dat jullie het lekker gaan vinden.
    Meel, niets meer niets minder.
    En ze eten dit in Afrika ook, want ze hebben soms niets anders!

    Door wat de mens met de natuur heeft gedaan en daarnaast aan chemische troep in ons eten stopt, hebben we zoveel ziekten, gebreken etc.
    Mais, is plastic, er is geen mais meer dat niet door een lab is aangepast! Dat is dus een 200% bewezen feit!

    Als je dat liever eet dan wat de natuur je kan geven zonder al die troep….ga je gang.
    Maar ook hier….mensen weten van niets en hebben toch commentaar….dat vind ik nu zo jammer.

    ik zeg het zo vaak en overal….maar wil je de wereld veranderen, begin bij jezelf.
    Vind jezelf opnieuw uit en zie wat je dan vind!

    1. Ik ben wat ze noemen een moeilijke eter dit wil dus ook zeggen dat ik nooit zal meedoen aan bvb blind eten. Ik wil weten wat ik eet of ik eet niet simpel. Wat betreft maïs: is onverteerbaar voor mensen, je eet dat op en het komt er ongewijzigd terug uit. Katten kunnen bvb geen groenten verteren, honden wel daarom kan je best geen hondenvoer geven aan katten omdat er meestal groenten bij zijn. Andersom mag wel. De wereld verbeteren? Ik dacht dat we daarvoor de politiekers hadden haha

     1. Politici hahaha idd Martin, die maken de wereld ¨beter¨
      Misschien moeten we een goed recept verzinnen om die lui te consumeren.
      2 problemen opgelost….maar het zal wel taai vlees zijn van ze en vol met list en bedrog hahahaha

   2. In Thailand heb ik krekels in chocola gegeten en niet als poeder maar hele krekels en ik vond het erg lekker het deed aan chocola met knapperige noga denken
    ook Meel wormen in de gekruide rijst was lekker
    En ik wist watt ik at!!!!!

 5. Zolang het allemaal maar diervriendelijk gebeurd, scharrelwormen, zo gezegd. Wat zullen we vanavond eens eten? Krekels schat, die maken zo´n leuk geluid wanneer ze de hete pan ingaan. Eet smakelijk mensen. En vergeet niet, in Afrika is men er ook mee groot geworden.

  1. Okey, Evert, wanneer gaan we het samen eten?
   Dit artikel is leuk.

   Maar mensen eten al een eeuwigheid dit soort diertjes…en ze zijn er zonder E nummers, zonder al de shit die wij mensen er in wilden stoppen.
   Laten we vooral niet vergeten dat er inderdaad wereldwijd zeer veel mensen hun voeding halen uit wat er voor handen is.
   Wie zijn wij dan om onze MC Donalds mentaliteit daarop los te laten?

   Ja ja, ik weet het, mensen trappen nu tegen mij aan omdat ik tegen ze ben en mijn gelijk wil halen (volgens hen)….maar geef nu eens allemaal toe…zijn we niet teveel verwend? Er is al bijna geen natuur meer over waaruit we ons eten halen….geef de mensen die wel aan hun gezondheid denken dan ook gewoon een kans!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken