menu: rubrieken, zoeken & meer

De onzichtbare corona-doden en telmethode in Spanje (2020)

De onzichtbare corona-doden en telmethode in Spanje
Beeld: 123rf

De onzichtbare corona-doden en telmethode in Spanje (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Catalonië heeft recent voor opschudding gezorgd door niet alleen de officiële corona-doden die dus getest zijn te tellen maar ook alle andere personen die zijn overleden en symptomen hebben van het coronavirus maar dus niet getest zijn. Daardoor steeg het dodental in Catalonië op een dag met 3.242 naar 7.097 sterfgevallen en het aantal (mogelijke) besmettingsgevallen van 39.375 naar 94.832. personen. Maar er zijn meer verschillen in Spanje.

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid maakt elke dag rond 11.30 uur de gegevens bekend wat betreft het aantal corona-doden en corona-besmettingen in het hele land en per autonome regio. De laatste dagen is daar echter veel kritiek op omdat deze aantallen niet de realiteit weergeven, iets dat overigens ook altijd door het Ministerie aangegeven wordt.

Methode

In Spanje telt men alleen de sterf en besmettingsgevallen mee die positief getest zijn, zowel in ziekenhuizen als daarbuiten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Die gegevens moeten alle 17 autonome regio’s aan de centrale regering doorgeven en daar gaat het al vaak mis. Elke regio hanteert blijkbaar een eigen manier van tellen en veel regio’s zijn het niet eens met de officiële telling omdat deze volgens hen niet de realiteit weergeeft.

Het Ministerie van Volksgezondheid houdt echter vol dat zij de telmethode hanteren die wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Deze organisaties geven aan dat alle gevallen bevestigd dienen te worden aan de hand van een laboratorisch onderzoek en niet alleen door een klinische analyze. Spanje telt dus alleen de doden en besmettingen mee die positief getest zijn.

Maar wat gebeurt er met die personen die overlijden buiten de ziekenhuizen in de eigen woning of in bejaarden- en verzorgingshuizen? Deze tellen dus volgens de criteria officieel niet mee. Het probleem daarbij is dat zeker in het begin van de corona-crisis er niet genoeg tests waren om alle personen te onderzoeken. Nu zijn er meer tests beschikbaar en worden deze corona-tests ook meer uitgevoerd waardoor meteen te zien is dat het aantal besmette personen steeg terwijl het aantal corona-doden ongeveer gelijk is gebleven.

LEESTIP: Aantal doden in Spanje dubbel zoveel dan voorspelling

Tellen

Maar stel men zou net zoals Catalonië nu doet alle personen meetellen, dus degene die positief op corona getest zijn en degene die overleden zijn en de symptomen van het coronavirus en COVID-19 hadden maar niet getest zijn. Hoe zien de cijfers er dan uit? 

Logischerwijze zijn deze dan veel hoger wat ook blijkt uit het artikel in de krant El País waar geschreven wordt dat alleen al in 10 (van de 17) autonome regio’s het aantal besmettingsgevallen zou oplopen naar 419.000 personen in plaats van de officiële 191.000. 

Zo zijn er officieel in de Madrid regio 52.946 personen positief op het coronavirus getest maar zou dat aantal kunnen stijgen naar 248.760 personen. In Catalonië is dat officieel 39.943 personen maar kan dit stijgen naar 59.195 corona-besmettingen. In Castilië en León is dat aantal officieel 15.293 maar zou dit makkelijk 48.177 personen kunnen zijn.

Ook wat betreft het aantal corona-doden zijn er grote verschillen maar zijn exacte cijfers moeilijk te geven. Als men kijkt naar de cijfers van het aantal geregistreerde doden in Spanje en deze vergelijkt met het aantal corona-doden dan is dat wellicht twee of drie keer meer dan wat elke dag bekend wordt gemaakt, maar dat is iets dat in alle landen op dit moment speelt.