Hoe gaat de exitstrategie van Spanje na de noodtoestand eruit zien

Hoe gaat de exitstrategie van Spanje na de noodtoestand eruit zien
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De kranten staan er vol mee, op internet wordt aan alle kanten gespeculeerd en ook de politici hebben elke keer iets anders te melden waarbij er ook nog eens een veelvoud van fake news verspreid wordt. Feit is dat er binnen de Spaanse regering en het Ministerie van Volksgezondheid met een speciaal team waarin experts zitten die uit heel Spanje, dus ook de autonome regio’s, komen en naar oplossingen zoeken voor de beste exitstrategie na de noodtoestand. Daar wordt ook op Europees niveau over gesproken.

De huidige noodtoestand (estado de alarma) is ingegaan op 15 maart en zou duren tot 30 maart. Deze werd de eerste keer verlengd tot 12 april waarna een tweede verlenging volgde tot 26 april. Op 22 april komt het Spaanse parlement opnieuw bij elkaar en dan is de kans groot dat premier Pedro Sánchez om een derde verlenging tot 10 of 11 mei gaat vragen.

Maar van alle kanten zoals uit verschillende autonome regio’s als Catalonië, Baskenland en de Canarische Eilanden komen verzoeken om zo snel mogelijk de huidige vergaande en meest drastische maatregelen van Europa enigszins te versoepelen. 

Zo wil men dat kinderen tenminste een of twee uur en dicht bij huis even naar buiten mogen, dat mensen mogen gaan wandelen en/of sporten en dat bepaalde winkels zoals in Italië opengaan voor publiek.  

Er zijn ook verzoeken, zoals van de Canarische Eilanden, om alleen op de archipel eerder te eindigen met de noodtoestand omdat er weinig besmettingen en corona-doden zijn. Ook andere autonome regio’s willen andere maatregelen dan regio’s waar veel meer corona-problemen zijn.

Het Centro de Coordinación de Emergencias y Alertas Sanitarias heeft toegegeven dat de regering al tijden bezig is met een bepaalde exitstrategie die de naam ‘normalización atenuada’ of ‘desescalada’ heeft in Spanje maar dat er nog geen concrete plannen op tafel liggen. 

Kinderen, wandelen of sporten

Eigenlijk weet op dit moment geen enkel Europees land hoe ze de situatie aan moeten pakken als de lockdowns, noodtoestanden en maatregelen tegen het einde lopen na de corona-crisis. Dat geldt ook voor Spanje waar de maatregelen die genomen zijn het meest drastisch van heel Europa zijn waardoor een exitstrategie dus ook moeilijker zal zijn.

De minister van Volksgezondheid heeft net zoals andere ministers al vaker aangegeven dat er gekeken wordt naar een veilige manier om kinderen naar buiten te kunnen laten gaan, iets dat bv. in Nederland en België wel is toegestaan. Over wanneer en hoe dit dan moet gebeuren is niets officieel bekend. Er wordt in de kranten veel over gespeculeerd en ook diverse ministers die af en toe iets laten vallen en de vele fake news of nepberichten helpen ook niet mee.

Mogen de kinderen na 26 april weer naar buiten of wordt dat na 10/11 mei? Mogen volwassenen gaan sporten of wandelen na deze data? Hoe gaat dit er dan uitzien en moet men dan wel verplicht of niet een mondmasker dragen? Allemaal vragen waar hopelijk binnenkort antwoorden op komen. 

Twee periodes

Ondertussen is de regering aan het onderzoeken hoe men kan beginnen met de ‘de-escalatie’ (desescalada) in Spanje. Een van de mogelijkheden wordt in het Spaans ‘normalización atenuada’ genoemd ofwel een verzwakte normalisatie. Deze zal waarschijnlijk in twee periodes verdeeld worden.

De eerste periode van de ‘verzwakte normalisatie’ zou dan moeten plaatsvinden in juni en juli en een tweede periode vanaf eind juli tot het einde van het jaar. Tijdens de eerste periode zouden er wel bewegingen plaats mogen vinden maar gecontroleerd en gelimiteerd. Men denkt aan het naar buiten laten gaan (voor bepaalde uren) van kinderen en het toestaan van bv. sporten of wandelen maar dan wel altijd met mondmaskers.  

De verplichting van het dragen van mondmaskers zal echter pas komen als de overheid kan garanderen dat iedereen in Spanje mondmaskers kan krijgen. Op dit moment is het dragen van mondmaskers niet verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden. 

Tijdens de eerste periode van de ‘normalización atenuada’ zouden bars, restaurants en andere horecagelegenheden nog niet open mogen maar over winkels wordt nergens iets geschreven. Hoe moet het gaan met evenementen, voetbal en andere sportwedstrijden en competities, het onderwijs, de stranden etc.

Ook is er niets bekend over hoe het zit met het toerisme, de hotels en campings etc. Er zijn veel geruchten over de grenzen dichthouden voor internationaal toerisme en alleen nationaal of binnenlands toerisme toe te staan maar dat zijn geruchten en daar is nog niets over bekend.

Waarschijnlijk (maar niet zeker)

Wat er waarschijnlijk zal gebeuren volgens de krant La Vanguardia is dat na 11 mei kinderen gecontroleerd naar buiten mogen gaan voor een bepaalde korte tijdsperiode en dichtbij de woning. Waarschijnlijk mag men na 11 mei ook naar buiten om te sporten, een rondje te rennen of te wandelen maar ook voor een korte periode en dichtbij de woning.

In het geval van personen vanaf 70 jaar is dat een ander verhaal en is de kans groot dat deze groep inwoners van Spanje nog lange tijd achter gesloten deuren en ramen moet blijven tot wellicht wel na de zomermaanden.

Net zoals in andere landen is de kans groot dat de scholen niet meer open zullen gaan. Wat er dan moet gebeuren met de miljoenen schoolkinderen is nog niet bekend al zijn er wel al ideeën gelanceerd waar niet alle autonome regio’s blij mee zijn.

Muziek en andere evenementen zullen hoogstwaarschijnlijk de hele zomer niet worden toegestaan, net zoals de voetbalwedstrijden en andere sportevenementen.

Wat betreft de economische activiteiten in winkels is er een kans dat deze langzaamaan per sector kunnen openen maar altijd als de klanten de social distance kunnen behouden en de ruimtes continue ontsmet kunnen worden.

Het wordt lastiger voor de bars en restaurants en andere horecagelegenheden net zoals de bioscopen en theaters. Volgens Europese experts zullen deze weliswaar open kunnen gaan maar dan zal wel het aantal aanwezige klanten gehalveerd moeten worden om de verplichte social distance te kunnen waarborgen.

De grote twijfelaar is en blijft het toerisme, wat gaat daarmee gebeuren in Spanje. Gaan hotels, campings en stranden open of blijven deze dicht. Zal er alleen aandacht komen voor het nationaal of binnenlands toerisme of mogen buitenlanders ook naar Spanje komen deze zomer … of wellicht pas in de herfst of …

Zodra er meer concrete informatie is van betrouwbare bronnen dan zullen wij dit uiteraard zo snel mogelijk melden op SpanjeVandaag. Geloof voorlopig niet alles wat je leest op internet en met name de sociale media. Geloof niet alles wat er via WhatsApp verspreid wordt en geloof niet alles wat je op Facebook en Twitter tegenkomt. Er is teveel Fake News of nepnieuws in omloop.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.