Verlenging noodtoestand tot 10 mei en kinderen vanaf 27 april naar buiten in Spanje

Verlenging noodtoestand tot 10 mei en kinderen vanaf 27 april naar buiten in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In een nieuwe televisie toespraak heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez aangekondigd dat hij een nieuwe verlenging wil aanvragen voor de huidige noodtoestand. Sánchez heeft aangegeven de noodtoestand voor een derde keer te verlengen tot 10 mei. Maar er zullen wel wat wijzigingen komen zoals dat de kinderen waarschijnlijk vanaf 27 april onder bepaalde voorwaarden naar buiten mogen. Over sporten en wandelen voor volwassenen heeft Sánchez niets gezegd.

De bedoeling is dat deze verlenging op 22 april aangenomen wordt in het Spaanse parlement aangezien de regering de toestemming nodig heeft van alle politieke partijen voor deze nieuwe verlenging. Vanaf 10 mei moet de exitstrategie voorzichtig en geleidelijk gaan plaatsvinden in Spanje al is tijdens de toespraak niet bekend gemaakt hoe deze in werking gaat treden en op welke manier.

Kinderen

Veel ouders en kinderen in Spanje hebben zaterdagavond waarschijnlijk opgelucht ademgehaald nadat Sánchez aangaf dat vanaf 27 april de kinderen onder bepaalde voorwaarden weer naar buiten mogen gaan. Deze datum is gekozen omdat dit de eerste dag is na de huidige noodtoestand verlenging die tot en met 26 april duurt.

De beslissing om kinderen naar buiten te laten gaan na vijf weken thuisisolement heeft ook te maken met de druk van buitenaf zoals de media die nergens anders meer over sprak en over schreef de afgelopen week. Veel mensen vroegen zich namelijk al af waarom honden naar buiten mogen gaan maar kinderen niet (aan de ene kant logisch want honden kunnen binnen hun behoeftes niet doen, kinderen wel).

Op dit moment heeft de premier nog niet bekend gemaakt op welke manier en onder welke voorwaarden de kinderen vanaf 27 april naar buiten mogen gaan en om welke leeftijdsgroep het gaat. 

Sánchez geeft aan dat er nog overleg gevoerd wordt met experts over de wijze waarop de gedeeltelijke vrijheid van de kinderen ingevoerd kan worden. Ongetwijfeld zal daar in de loop van de week meer informatie over bekend worden gemaakt.

Ook al wordt er door Sánchez niet expliciet gesproken over leeftijdsgroepen, toch weten veel kranten te schrijven dat het gaat om kinderen tot 12 jaar die langzaamaan en onder bepaalde voorwaarden naar buiten mogen vanaf 27 april. Maar wat gebeurt er met de kinderen van 12 tot 18 jaar? Daar is niets over bekend. Toch meent men in Catalonië dat het absurd is dat alleen kinderen tot 12 jaar (al is dat nog helemaal niet bekend) naar buiten mogen en kinderen van 12 tot 18 jaar niet. In Catalonië heeft men het voorstel gedaan om kinderen tot 6 jaar tussen 10 en 12 uur naar buiten te laten gaan en kinderen van 7 tot 18 jaar tussen 16 en 18 uur.

Wandelen en sporten

In de toespraak heeft Sánchez niets gezegd over de mogelijkheid voor volwassenen om te gaan sporten of wandelen. Op de vraag van een journalist gaf de premier aan dat hier nu nog geen beslissing over genomen is maar dat ook hierover de komende weken gesproken zal worden met de experts. 

Vanaf 27 april zal dit waarschijnlijk nog niet mogen maar wellicht vanaf 10 mei wel maar ook hier is nu nog niets over bekend gemaakt.

Exitstrategie per regio

In de toespraak werd ook gesproken over verschillende exitstrategiën per autonome regio en op verschillende momenten. Want, zo geeft Sánchez aan, op dit moment is de situatie niet overal hetzelfde. 

De kans is dus groot dat gebieden waar op dit moment weinig besmettingen zijn de corona-maatregelen eerder opgeheven worden terwijl op plaatsen waar nog steeds veel besmettingsgevallen zijn de maatregelen nog door zullen gaan.

Ook hierover is nog niet veel bekend en volgens de premier hangt de wijze waarop en in welke regio’s dit gaat gebeuren af van de wijze hoe de corona-crisis zich verder ontwikkeld de komende weken. Ook in dit geval hebben de experts het laatste woord.

Derde verlenging

Het is de derde verlenging van de noodtoestand (estado de alarma) die op 15 maart van kracht werd. De eerste twee weken zouden moeten duren tot 30 maart maar na een week werd deze periode al verlengd tot 12 april en daarna nogmaals tot 26 april. Daar is dus nu een derde verlenging bijgekomen ot 10 mei waarna de exitstrategie zal beginnen.

Toen de noodtoestand afgekondigd werd op 15 maart waren er in Spanje 292 corona-doden maar is dat bijna zes weken later gestegen naar 20.043 sterfgevallen. Het aantal besmettingsgevallen steeg van 7.753 personen op 15 maart naar 191.726 besmette personen op 18 april. 

Veel mensen vragen zich af of de drastische maatregelen (de meest drastische en vergaande van heel Europa) wel geholpen hebben, iets dat niet te bepalen is want wat zou er gebeurd als men niets of iets anders had gedaan? Daar is weinig zekerheid over te geven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.