De helft van de 3,4 miljoen ambtenaren in Spanje is ouder dan 55 jaar

De helft van de 3,4 miljoen ambtenaren in Spanje is ouder dan 55 jaar
Beeld: Canva

De helft van de 3,4 miljoen ambtenaren in Spanje is ouder dan 55 jaar

MADRID – Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) heeft Spanje 3.475.000 ambtenaren waarvan 2.047.000 vrouwen en 1.428.600 mannen. Het probleem bij de Spaanse ‘empleados públicos’ is echter dat bijna de helft ouder is dan 55 jaar. Dat betekent dat over enkele jaren er te weinig ambtenaren zullen zijn als er geen nieuwe ambtenaren bij komen.

In een studie in opdracht van de Spaanse Belastingdienst waarschuwt men voor de vergrijzing van de werkgelegenheid in de publieke sector. Uit die studie blijkt namelijk dat van de 3.475.000 ambtenaren 46% ouder is dan 55 jaar terwijl slechts 5,4% jonger is dan 34 jaar en 24% de leeftijd heeft tussen 40 en 50 jaar.

Van het totaal aantal ambtenaren werken er 516.400 (19%) voor de centrale overheidsinstellingen (Administración Pública Estatal), 1.624.811 (60%) ambtenaren werken voor de autonome instellingen (Administración de las Comunidad Autónomas) en 587.538 (21,5%) ambtenaren werken voor lokale instellingen zoals de gemeenten (Administración Local). 

Volgens de cijfers zijn 261.560 Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado waaronder 118.752 militairen (Fuerzas Armadas), 66.166 agenten van de Policía Nacional en 76.642 agenten van de Guardia Civil. Bij de verschillende afdelingen van justitie (Administración de Justicia) werken 23.940 personen. Deze groep valt onder de centrale overheidsinstellingen van in totaal 516.400 ambtenaren. De rest in deze groep zijn werknemers van ministeries, officiële instanties etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.