Search
menu
Search

Ezels worden ingeschakeld om koeien te beschermen tegen wolven

Ezels worden ingeschakeld om koeien te beschermen tegen wolven
Beeld: Canva

Ezels worden ingeschakeld om koeien te beschermen tegen wolven

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de Spaanse krant El Pais staat deze week een druk gedeeld nieuwsbericht uit de Verenigde Staten. Daar worden ezels ingezet bij de bescherming van vee tegen wolven. De conflicten tussen wolf en mens zijn in Spanje zo actueel bij veehouders dat elk nieuwtje over het thema goed in de gaten wordt gehouden. In Spanje worden voorlopig geen ezels gebruikt. Onderaan dit artikel is een video te zien.

Concreet gaat het om een experiment op verschillende veehouderijen in Colorado. De wilde wolf is er aan een opmars bezig, en dat leidt steeds vaker tot ongelukken. Omdat het, net als in Spanje, verboden is de wolf te doden, wenden de veehouders zich tot andere technieken. Rode vlaggen bijvoorbeeld, of vuurwerk.

Sinds een tijdje worden echter ook groepen verwilderde ezels ingezet tussen het vee. Die ezels zijn niet immuun voor de aanvallen van de wolf. Wel vertonen ze erg defensief gedrag en vormen ze op die manier een extra afschrikkende factor voor de roofdieren.

De autoriteiten van Colorado probeerden lange tijd de situatie te beheersen door de veehouders te betalen wanneer ze een schaap of koe verliezen. Volgens de veehouders is dit proces echter traag en bureaucratisch. Het is bovendien niet altijd eenvoudig te bewijzen dat de aanval het werk was van wolven.

Ook in Spanje doet de wolf het goed. Er zijn steeds meer wilde exemplaren, en dat betekent dat er ook steeds meer vee gedood wordt. Veehouders zitten vaak met de handen in het haar. Elke nieuwe techniek wordt er dan ook welkom ontvangen. Het valt af te wachten of binnenkort ook met ezels wordt geëxperimenteerd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?