skip to Main Content

Protestacties “Democracía real ya” verspreiden zich door heel Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Drie dagen na de protestacties in Madrid van de “Democracía real ya” beweging van afgelopen zondag in de Spaanse hoofdstad Madrid, zijn de zogenaamde kampeeracties een fenomeen geworden door heel Spanje. Als eerste was er de Puerta del Sol, het hart van Madrid en Spanje, waar tientallen actievoerders hun tenten opzetten met de bedoeling deze actie voort te zetten tot aan de komende verkiezingen op 22 mei aanstaande. Deze actie werd maandagmorgen echter door de politie afgebroken maar dat was niet het einde. De dag na de ontruimingen kwamen er duizenden actievoerders naar de Puerta del Sol om hun stem te laten horen.

Ondertussen kwamen er honderden actievoerders samen in Barcelona om daar te gaan slapen op de Plaza Catalunya, het centrum van de Catalaanse hoofdstad. Ook hier kwam de politie een einde maken aan de protestactie en verliep deze zonder problemen. Als anekdote kan vermeld worden dat de acteur Santiago Segura, bekend van de Torrente filmreeks, de actievoerders aanmoedigde en tevens via Twitter zeer actief was.

Andere steden waar gedemonstreerd werd waren onder andere Granada, waar de actievoerders die op de Plaza del Carmen gebivakkeerd hadden, werden verwijderd. Hier waren echter enkele opstootjes tussen de demonstranten en de agenten maar uiteindelijk werd iedereen verwijderd. Wel zijn er drie personen aangehouden, aldus de activisten op Twitter. In Zaragoza hebben ook na de demonstraties enkele tientallen protestanten de nacht doorgebracht op de Plaza del Pilar maar zijn hier verder geen problemen gemeld.

Ditzelfde gebeurde ook in Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, Málaga, Córdoba, Sevilla en Las Palmas de Gran Canaria. Ook in deze steden bezetten actievoerders de hoofdpleinen om dar de nacht door te brengen. In diverse andere steden zijn deze week nog acties aangekondigd.

Waarom

De actievoerders, veelal jongeren, eisen politieke en sociale veranderingen in Spanje en zijn het huidige politieke systeem helemaal zat. De samenkomsten van afgelopen zondag 15M werden via diverse sociale media op het internet, zoals Facebook, Tuenti en Twitter georganiseerd. Massaal werd er gehoor gegeven aan de oproepen via het internet en de eerste acties vonden in Madrid en Barcelona plaats op zondag. Na deze acties, die in principe passief en vlekkeloos verliepen totdat enkele individuen op het einde in Madrid problemen veroorzaakten met 26 gearresteerden tot gevolg, besloten honderden actievoerders te gaan bivakkeren op de belangrijkste pleinen zoals de Puerta del Sol in Madrid end e Plaza Catalunya in Barcelona met het idee tot aan de verkiezingen van 22M te verblijven.

Naar verwachting zullen deze acties nog tot aan de verkiezingen van 22 mei duren en zullen er meer en meer deelnemers bij gaan komen. Niet allen in Spanje wordt gedemonstreerd maar ook in steden als Londen en Parijs waar tientallen jongeren zich verzamelden om voor de Spaanse ambassades te gaan kamperen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend