skip to Main Content
Stranden Costa Blanca opnieuw gesloten vanwege potentieel gevaarlijke kwal
Diario Información

Stranden Costa Blanca opnieuw gesloten vanwege potentieel gevaarlijke kwal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Stranden Costa Blanca dicht vanwege kwallen

Diario Información

ALICANTE – De gemeente Alicante heeft besloten diverse stranden tussen de stad en El Campello te sluiten vanwege de aanwezigheid van de Portugese oorlogsschepen kwallen. Ondanks dat deze potentieel gevaarlijke kwallen nog niet voor kwallenbeten hebben gezorgd nemen de autoriteiten wel in sommige gevallen vergaande maatregelen door stranden uit voorzorg te sluiten.

De gemeente Alicante heeft besloten op vrijdag voor de tweede dag op rij de stranden San Juan, El Cabo, la Albufereta en Postiguet gesloten te houden voor badgasten door de rode vlag te hijsen. Men denkt er zelfs aan om de stranden ook gedurende het komende weekend gesloten te houden.

Volgens de lokale autoriteiten zorgen de weersomstandigheden met veel wind en wilde zee ervoor dat er kans is op meer aanwezigheid van de potentieel gevaarlijke en pijnlijke “carabela portuguesa” kwallen.

De aanwezigheid van deze kwallen zorgde er donderdag al voor dat zo’n 20 kilometer aan stranden gesloten was, inclusief de stranden van El Campello waar donderdag nabij Urbanova diverse exemplaren van de Portugese oorlogsschepen gezien, aldus de regionale krant Diario Información.

Ondanks de waarschuwingen van de autoriteiten door rode vlaggen te hijsen en de waarschuwingen van de strandwachten, gingen er toch veel mensen, met name kinderen, het water in om te zwemmen.

Wat

De carabela portuguesa is niet echt een kwal maar een samenhang van meerdere poliepen die gemakshalve wel een kwal genoemd wordt. Net zoals andere kwallen kunnen deze Portugese oorlogsschepen ook steken (ook al wordt er gesproken van een kwallenbeet) maar het verschil is dat het gif van deze kwal dermate sterk en agressief is dat mensen die in aanraking zijn geweest met deze kwal eventueel koorts, een shock en ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

In enkele gevallen kan dit tot de dood van de gebeten persoon leiden maar het echte gevaar bij het zwemmen zit in de tot wel 30 meter lange tentakels waar zwemmers in verstrikt kunnen raken en kunnen verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. In hoeverre zijn deze “kwallen” ook gesignaleerd wat verder uit de kust? Voor met name bootliefhebbers een serieuze aangelegenheid want kunnen al dan niet in het water springen? Waar kunnen we hierover informatie inwinnen? Is het mogelijk dat jullie hier smorgens meldingen kunnen doorgeven? Gr

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken