skip to Main Content
Aldi verkoopt in Spanje geen kooi-eieren meer
Pixabay

Aldi verkoopt in Spanje geen kooi-eieren meer

MADRID – Supermarkten in Spanje kondigen regelmatig aan dat ze stoppen met de verkoop van kooi-eieren en alleen nog eieren van loslopende kippen gaan verkopen. De eerste supermarkt die daarmee begon in Spanje was de Duitse Lidl en daarna kondigde Mercadona aan dat ze gaan stoppen met de verkoop van kooi-eieren. Nu heeft de Aldi aangekondigd dat ook zij alleen nog eieren van loslopende kippen gaan verkopen.

De Aldi gaat geen categorie 3 eieren meer verkopen, eieren van kippen die in kooien leven (huevos de gallinas criadas en jaulas). Er zijn vanaf nu alleen nog eieren te vinden in de categorie 2 (“criadas en suelo” ofwel scharrelei), categorie 1 (“camperos” ofwel vrije-uitloopei) en categorie 0 (“ecológicos” ofwel biologisch).

Aldi had eerder al aangegeven dat ze in 2020 wilde stoppen met de verkoop van kooi-eieren maar dat hebben ze een jaar eerder voor elkaar gekregen en dus is men nu al gestopt met de kooi-eieren.

Naast de Aldi hebben andere supermarktketens zoals de Lidl, AhorraMas en Condis geen kooi-eieren categorie 3 meer in de schappen staan. Andere ketens zoals de Mercadona, Carrefour, Eroski, Alcampo en El Corte Ingles hebben al aangegeven dat ze geen kooi-eieren meer gaan verkopen.

De Mercadona is in zo’n 200 supermarkten (van de 1.630) reeds begonnen met de verkoop van alleen nog eieren van “gallinas camperas” of “gallinas criadas en el suelo” ofwel vrije-uitloopeieren en scharreleieren. De bedoeling is dat voor 2023 alle Mercadona winkels kooi-eieren vrij zijn.

Leer de eicode kennen

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over Spanje gaat leggen we het ook in het Spaans uit. Op de tekening is te zien wat de letters/cijfers betekenen.

20 Minutos

Het eerste cijfer staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De twee letters staan voor het land waar het ei vandaan komt, in het geval van Spanje is dat ES, in het geval van Nederland zou dat NL zijn en in het geval van België BE.

De volgende twee cijfers geven de “procedencia” aan ofwel de bedrijfscode van de producent gevolgd door drie cijfers die de “municipio de la granja” ofwel de gemeente van het bedrijf aangeven en de laatste drie cijfers geven de “granja concreta” ofwel het stalnummer van het bedrijf.

Aan de code kan dus worden gezien uit welk land het ei komt en uit welke houderijsysteem het ei afkomstig is. Controleurs kunnen aan de hand van deze code het bedrijf en de stal herleiden van de leghen die het ei heeft gelegd. Deze eicode werd in 2001 ingevoerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Bij de Mercadona koop ik al een tijdje CAMPEROS eieren 6 in een pak en dat zijn ook loslopende kippen. De legbatterij eieren zijn er ook nog maar hier in de buurt valt het op dat steeds meer mensen de camperos kopen en daardoor wordt dat vak ook elke keer groter en de andere iets kleiner. Ik denk dan ook dat de Mercadona langzaam overstapt inplaats van direct de verandering door te voeren.

  2. Voor de video moet je inloggen bij de VRT, en volgens mij krijg je daarna ook nog een geoblock voor je hoofd, dus zonder account en VPN niet in het buitenland te bekijken.

  3. Na een programma in België, bleek dat de witte eieren goedkoper en beter waren, waarop heel wat supermarkten weer witte eieren verkopen. Normaal kunnen die voeder fabrieken voor dieren het kleur van de dooier ook bepalen, die hebben schapen varkens , kippen enz om hun waren te bepalen en uit testen, eens gezien toen ik op montage was in een veevoeder bedrijf.
    Dat programma op VRT is zo iets als testaankoop.

    1. Ik heb deze test op VRT gezien en daar kon op gebied van smaak geen verschil vastgesteld worden. Het grote voordeel van de witte eieren was dat deze milieuvriendelijker waren omdat de witte kippen minder voedsel nodig hadden; 11 gr./ kip maar met het enorme aantal kippen maakt het uiteindelijk een groot verschil waarmee men vele hongerigen eten kan geven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken