Alle terrassen Costa Blanca en Costa del Sol weer open in Fase 1

Alle terrassen Costa Blanca en Costa del Sol weer open in Fase 1
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE/MÁLAGA – Het heeft een week langer geduurd dan op andere plaatsen in Spanje maar vanaf maandag 18 mei kunnen de inwoners aan de Costa Blanca, Costa del Sol dan en Costa Tropical ook eindelijk naar de terrassen gaan om wat te gaan drinken of eten. In het geval van de Costa Blanca was dat al sinds 11 mei mogelijk op veel plaatsen maar was het op andere plaatsen nog niet toegestaan terwijl de Costa del Sol en de Costa Tropical de enige Andalusische Costa’s waren waar men nog niet naar een terras kon gaan.

Deze maandag 18 mei komen de provincie Málaga en Granada met de Costa del Sol en Costa Tropical ook in Fase 1 terecht waardoor er meer versoepelingen zijn. Wat betreft de Costa Blanca komen die delen van de provincie Alicante in Fase 1 die op 11 mei nog niet over waren geschakeld.

Naast diverse andere maatregelen die genomen zijn en versoepeld worden in Fase 1, mogen de terrassen van de bars en restaurants ook weer open in deze de-escalatiefase. De terrassen mogen een capaciteit hebben van 50% van de normale toegestane bezetting en de tafels en stoelen moeten onderling een afstand hebben van tenminste twee meter. 

Het is toegestaan om met maximaal 10 personen op een terras aan tafels te zitten maar wel met inachtname van de social distance, iets wat niet altijd even makkelijk blijkt te zijn en iets dat ook door veel mensen die naar terrassen gaan niet wordt gehandhaafd.

Daarnaast is de regel dat als men aan een tafeltje gaat zitten met meerdere mensen die in dezelfde woning wonen de social distance niet verplicht is maar als aan de tafel meerdere mensen zitten die niet in dezelfde woning wonen de social distance wel verplicht is. Ook dit wordt helaas niet altijd gehandhaafd door de terrasgangers.

De bars/restaurants mogen binnen nog niet open zijn, dat mag pas in Fase 2 met een-derde van de normaal toegestane capaciteit en alleen met klanten aan tafels. In Fase 3 wordt dat 50% en mag er ook aan de bar gezeten worden met de verplichte social distance.

Als horecagelegenheden toestemming hebben gekregen van de gemeente om grotere terrassen te openen dan dient er een minimale afstand te zijn van 2 meter van het vergrote terras en de voorbijgangers op de stoep of op straat.

Maatregelen

Bij het betreden van een terras moeten de klanten de beschikking hebben over desinfecterende gels. Het dragen van mondkapjes is voor de klanten niet verplicht.

De uitbater dient regelmatig en in ieder geval elke keer als er andere klanten gebruik maken van de tafels en stoelen, deze te desinfecteren en schoon te maken. Placemats, servetten en tafelkleden dienen zoveel mogelijk eenmalig gebruikt te worden.

Het gebruik van contant geld wordt afgeraden en het contact met pin/betaalapparaten dient zoveel mogelijk vermeden te worden zoals met contactless betalen. Men dient in ieder geval het pin/betaalapparaat na elk gebruik te desinfecteren en reinigen.

Menukaarten dienen zoveel mogelijk elektronisch te zijn zoals op de eigen smartphone van de klanten. Is dit technisch niet haalbaar dan dient men de menukaarten na elk gebruik te desinfecteren en te reinigen.

Alle producten die normaal op tafel staan en door meerdere personen gebruikt worden zoals asbakken, servetten, tandenstokers, olie en azijn, zout en peper etc. mogen niet gebruikt worden. Het gebruik van eenmalige en individueel verpakte producten wordt aangeraden.

Borden, glazen en bestek dienen in gesloten bakken of kasten bewaard te worden. Is dit niet mogelijk dan dienen deze buiten het bereik van de klanten bewaard te worden.

Sanitaire voorzieningen en de ruimtes waarin de toiletten zich bevinden mogen maar door een persoon tegelijk gebruikt worden. De toiletten dienen minimaal zes keer dag gedesinfecteert en gerenigd worden.

Het personeel dient de beschikking te hebben over beschermende materialen zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gels. Het personeel dient zoveel mogelijk de social distance te houden tussen klanten en collega’s maar als dit vanwege het werk niet mogelijk is dan dient men mondkapjes te dragen.

Het personeel dient te beschikken over een speciale ruimte waar ze van kleding en schoenen kunnen veranderen voordat men begint met werken of naar huis gaat. De werkgever wordt aangeraden met diensten te werken om zo het contact tussen het personeel onderling te vermijden.

Mocht een van de werknemers symptomen van het coronavirus hebben dan dient deze persoon onmiddellijk de werkplek te verlaten en mag hij/zij ook niet meer terugkeren. Daarnaast dient men onmiddellijk de autoriteiten te waarschuwen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.