El Corte Inglés, Leroy Merlin, Ikea etc. mogen open maar kleiner

El Corte Inglés, Leroy Merlin, Ikea etc. mogen open maar kleiner
Beeld: Leroy Merlin

El Corte Inglés, Leroy Merlin, Ikea etc. mogen open maar kleiner

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Staatscourant BOE van afgelopen zaterdag die hoofdzakelijk gewijd is aan de versoepelingen en maatregelen in de de-escalatiefase 2, staan ook diverse wijzigingen die betrekking hebben op Fase 0 en 1. Deze hebben o.a. betrekking op de winkels en dan met name die winkels die groter zijn dan 400 m2 zoals Ikea, Media Markt, Leroy Merlin, Zara, Decathlon, Primark en El Corte Inglés.

In de BOE SND/414/2020 is bij de aanpassingen bij Artículo 10 (helemaal onderaan) te lezen dat alle winkels in Spanje mogen openen. Tot nu toe was het zo dat winkels alleen open mochten in Fase 1 die een winkeloppervlakte hebben van minder dan 400 m2. In Fase 0 mocht dat alleen op afspraak en in Fase 0,5 (Madrid en Barcelona) en Fase 1 met een beperkt aantal klanten in de winkel, een 30% van de normale toegestane capaciteit.

Maar vanaf maandag 18 mei mogen ook de grote winkels open gaan zoals de Ikea, Media Markt, Leroy Merlin, Zara, Decathlon, Primark en El Corte Inglés maar er mag maar 400 m2 beschikbaar zijn voor de klanten. Ook in deze winkels geldt een maximale capaciteit van 30% en als de winkel meerdere verdiepingen heeft is dat 30% per verdieping.

NOTA: Wat betreft de Leroy Merlin zijn de meeste winkels pas op dinsdag 19 mei geopend omdat ze niet genoeg tijd hadden om zich voor te bereiden. Kijk HIER naar welke winkels open gaan.

Winkels die gelegen zijn in winkelcentra mogen ook opengaan als deze een directe ingang hebben via de straat. De winkelcentra zelf mogen pas in Fase 2 (25 mei) openen maar de winkels die gelegen zijn in deze winkelcentra die een directe verbinding hebben met het exterieur mogen wel al open vanaf maandag 18 mei. Ook hier geldt de regel van 400 m2 maximaal en 30% van de capaciteit.

Volgens het Spaanse de-escalatieproces mogen winkelcentra pas openen in Fase 2 die in principe op 25 mei moet beginnen maar reeds begonnen is op drie Canarische Eilanden en 1 Balearen Eiland. Winkelcentra en grote winkels met grote winkeloppervlakten mogen dan opengaan met een capaciteit van maximaal 30% in de gemeenschappelijke ruimten en 40% in de winkels. De klanten mogen zich niet te lang in de gemeenschappelijke ruimten bevinden om te voorkomen dat er teveel mensen bijeen komen.

Met deze nieuwe aanpassingen komen er dus steeds meer versoepelingen voor de kleine winkels, bouwmarkten, tuincentra, grotere winkels en weekmarkten. Voor veel eigenaren van met name de grote winkelketens komt deze aanpassing en versoepeling als een verrassing want zij gingen er vanuit dat ze pas in Fase 2 mochten openen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.