Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners en bepaalde situaties?

Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners?
Beeld: Europa Press

Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners en bepaalde situaties?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl op maandag bekend werd dat het afgelopen weekend (72 uur) er 11.061 nieuwe positieve coronatests werden gemeld en dat er 93 mensen overleden aan of als gevolg van Covid-19, is de corona-incidentie in Spanje gedaald naar 151 per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen wat het laagste is sinds maanden. Weliswaar zijn dit nog steeds erg hoge cijfers maar epidemioloog Fernando Simón is hoopgevend, met name over het gebruik van de mondkapjes.

De epidemioloog en directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) Fernando Simón heeft al vaker voor controversiële uitspraken gezorgd, iets wat ook logisch is want tijdens de hoogtijdagen van de corona-crisis in Spanje was hij elke dag te zien op de televisie. 

Nu heeft hij op maandag aangegeven dat er een goede kans is dat er binnen enkele dagen of weken geen mondkpjaesplicht meer zal zijn of dat dit in ieder geval voor een bepaalde groep mensen niet meer nodig zal zijn in Spanje.

Dat heeft vooral te maken met resultaten van diverse onderzoeken in o.a. het Verenigd Koninkrijk en Israël over het gebruik van mondkapjes bij gevaccineerde personen. Ook heeft de opmerking van Fernando Simón te maken met de dalende corona-incidentie en meer nog met het aantal met één dosis geprikte en met twee dosissen gevaccineerde personen in Spanje. 

Daarbij heeft Fernando Simón het dan hoofdzakelijk over situaties in de buitenlucht (exteriores) en altijd als de anderhalve meter afstand gehandhaafd blijft. Maar tegelijkertijd waarschuwt de epidemioloog ook voor een te relaxte houding van de bevolking want dat heeft eerder al bewezen niet te werken zoals na de kerstperiode.

Voorlopig en tot nadere informatie blijft er in Spanje over het algemeen een mondkapjesplicht gelden in de buitenlucht en in gesloten ruimtes, ook als de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Dat geldt voor iedereen, inwoners van Spanje en bezoekers/toeristen maar ook voor gevaccineerde personen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.