menu: rubrieken, zoeken & meer

Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners en bepaalde situaties?

Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners?
Beeld: Europa Press

Stevent Spanje af op een leven zonder mondkapjesplicht voor een groep inwoners en bepaalde situaties?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl op maandag bekend werd dat het afgelopen weekend (72 uur) er 11.061 nieuwe positieve coronatests werden gemeld en dat er 93 mensen overleden aan of als gevolg van Covid-19, is de corona-incidentie in Spanje gedaald naar 151 per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen wat het laagste is sinds maanden. Weliswaar zijn dit nog steeds erg hoge cijfers maar epidemioloog Fernando Simón is hoopgevend, met name over het gebruik van de mondkapjes.

De epidemioloog en directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) Fernando Simón heeft al vaker voor controversiële uitspraken gezorgd, iets wat ook logisch is want tijdens de hoogtijdagen van de corona-crisis in Spanje was hij elke dag te zien op de televisie. 

Nu heeft hij op maandag aangegeven dat er een goede kans is dat er binnen enkele dagen of weken geen mondkpjaesplicht meer zal zijn of dat dit in ieder geval voor een bepaalde groep mensen niet meer nodig zal zijn in Spanje.

Dat heeft vooral te maken met resultaten van diverse onderzoeken in o.a. het Verenigd Koninkrijk en Israël over het gebruik van mondkapjes bij gevaccineerde personen. Ook heeft de opmerking van Fernando Simón te maken met de dalende corona-incidentie en meer nog met het aantal met één dosis geprikte en met twee dosissen gevaccineerde personen in Spanje. 

Daarbij heeft Fernando Simón het dan hoofdzakelijk over situaties in de buitenlucht (exteriores) en altijd als de anderhalve meter afstand gehandhaafd blijft. Maar tegelijkertijd waarschuwt de epidemioloog ook voor een te relaxte houding van de bevolking want dat heeft eerder al bewezen niet te werken zoals na de kerstperiode.

Voorlopig en tot nadere informatie blijft er in Spanje over het algemeen een mondkapjesplicht gelden in de buitenlucht en in gesloten ruimtes, ook als de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Dat geldt voor iedereen, inwoners van Spanje en bezoekers/toeristen maar ook voor gevaccineerde personen.