skip to Main Content

Politie graaft baby’s op in La Linea de Concepción (Cádiz)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CÁDIZ – (Else Beekman) In La Linea de Concepción (Cádiz) zijn de stoffelijke resten van 2 baby’s opgegraven op last van de rechter in het kader van het onderzoek naar de ‘niños robados’. La Linea is ook de eerste gemeente in Spanje waar het onderzoek naar de zogenoemde ‘gestolen baby’s voor de rechter is gekomen en waar de openbaar aanklager over voldoende bewijzen beschikt om te concluderen dat er sprake is van criminele feiten. In de meeste gevallen, in heel Spanje werden 800 gelijksoortige zaken ingediend, is het onderzoek (nog) niet voor de rechter gekomen.

Binnenkort worden er gelijksoortige opgravingen verwacht van 2 baby’s in Cádiz en 1 in Málaga. Het doel van de opgravingen is te onderzoeken of het DNA van de betreffende baby’s overeenkomt met dat van hun vermeende ouders.

Is dat niet het geval dan kan ervan uitgegaan worden dat de gezonde kinderen illegaal ter adoptie zijn aangeboden en dus zeer waarschijnlijk nog in leven zijn.

Schandaal

De betrokken ouders in La Linea vermoeden dat hun baby die in de jaren zeventig werd geboren helemaal niet bij de bevalling is overleden en onderdeel uitmaakt van het grote ‘gestolen baby-schandaal’.

Vanaf de beginjaren na de Spaanse Burgeroorlog tot ver in de jaren 70 en soms wel 80 werden baby’s illegaal ter adoptie aangeboden. Eerst nog op basis van ideologische motieven, maar later vanwege het economische aspect: per baby ontvingen nonnen, artsen en andere betrokken personen omgerekend zo’n 1.000 euro.

Aantallen

Over de hoeveelheid gestolen baby’s lopen de schattingen uiteen van 30.000 tot zelfs 300.000. Emilio Silvo, directeur van de Stichting Anadir, die opkomt voor de belangen van slachtoffers van illegale adoptie, zegt dat er naar zijn ‘zorgvuldige’ schatting tegen de 300.000 kinderen van hun ouders werden ontvreemd.

DNA-databank

Vorige week werd bekend dat het Nationaal Toxicologisch Instituut (INT) een DNA-databank opent waar gratis alle genetische informatie kan worden opgeslagen en onderzocht van de bijna 800 betrokkenen die een zaak hebben ingediend onder vertegenwoordiging van Anadir.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend