skip to Main Content

Spaanse overheid wil resten Franco opgraven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Volgens Ramon Jauregui, minister van Staat overweegt de Spaanse overheid om de resten van de in 1975 overleden dictator Francisco Franco op te graven en te verwijderen uit de basiliek in de Vallei der Gevallenen nabij Madrid.

Jauregui zegt dat hiertoe informele gesprekken zijn gehouden tussen de Spaanse regering en de familie van ‘El Generalissimo’. De familie ontkent dit echter in alle toonaarden net als de Nationale Stichting Francisco Franco dat doet.

De bestemming van de stoffelijke resten van Franco zouden worden overgebracht naar een panteon op de begraafplaats van El Pardo, waar ook Franco’s vrouw, Carmen Polo, ligt begraven.

Volgens Jaurequi zal de overheid overgaan tot het verwijderen van de resten, zodra een commissie van deskundigen die zich bezighoudt met de toekomst van de ‘Valle de los Caídos’, hiertoe een positief besluit neemt.

Symbolisch

De Vallei der Gevallenen vormt een zwaarbeladen symbolische plek. Vanaf 1940 liet Franco er door duizenden krijgsgevangenen, die er eveneens begraven liggen, een gigantische basiliek uit de rotsen graven.

Na zijn dood werd Franco begraven in de Basiliek Pontifica. In de Vallei liggen ook de resten van bijna 34.000 Franco-gezinde slachtoffers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend