skip to Main Content
De stoelendans van Ryanair waarbij je bijna gedwongen wordt om voor je stoel extra bij te betalen

De stoelendans van Ryanair waarbij je bijna gedwongen wordt om voor je stoel extra bij te betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair ligt onder vuur gezien het feit dat men op de website min of meer de passagiers dwingt om extra bij te betalen voor een stoel in het vliegtuig. Op de sociale media wordt al maanden steen en been geklaagd door de passagiers die, nadat ze niet bij wilden betalen voor een gereserveerde stoel, niet naast hun medereiziger konden zitten omdat ze door Ryanair uit elkaar werden gezet. Of dat de huidige politiek is van de vliegmaatschappij is niet bewezen maar het komt wel steeds vaker voor blijkbaar.

Vroeger was het bij Ryanair een zooitje en stond iedereen te dringen in de rij om maar een plaatsje te kunnen bemachtigen naast elkaar en een plaats voor de handbagage. Enkele jaren geleden kwam daar verandering in toen men op de nieuwe website het systeem van gereserveerde stoelen lanceerde, voor velen een uitkomst en een hele vooruitgang. Hierbij kan de reiziger stoelen reserveren voor de heen- en terugreis en dat eventueel combineren met prioriteit om als eerste een vliegtuig in te kunnen, handig met de handbagage en geen rijen meer.

Kosten

Zoals op de website van Ryanair te lezen is zijn er drie soorten toegewezen zitplaatsen beschikbaar om aan te schaffen (prijzen afhankelijk van de vliegroute):

 • Prioriteit met extra beenruimte vanaf 11€ op de rijen 1,2 (D,E,F) en 16,17 (nooduitgang). Deze prijs heeft instappen met prioriteit inbegrepen en geldt per traject/vlucht/persoon.
 • Prioriteit vanaf 7€ op de rijen 2 (A,B,C) tot rij 5. Deze prijs heeft instappen met prioriteit inbegrepen en geldt per traject/vlucht/persoon.
 • Standaard vanaf 2€ (op het vliegveld 3€) op de rijen 6 t/m 15 en 18 t/m 33. Deze prijs heeft geen instappen met prioriteit inbegrepen en geldt per traject/vlucht/persoon.
 • Instappen met prioriteit vanaf €5 (op het vliegveld 6€). Deze prijs heeft geen door de passagier gekozen toegewezen stoel en geldt per traject/vlucht/persoon.

Stoelen kunnen bij Ryanair tussen de 60 dagen en 2 uur voor aanvang een van een vlucht aangeschaft worden. Als iemand niet wenst een stoel van te voren te reserveren door extra bij te betalen, wordt bij een online check-in een willekeurige stoel toegewezen zonder extra kosten. Met name dit laatste is voor veel Ryanair passagiers zwaar tegengevallen omdat men niet naast elkaar wordt geplaatst.

Waarschuwing

Passagiers die geen stoel reserveren bij het boekingsproces krijgen via een pop-up scherm de waarschuwing waarin staat dat (1) het kan voorkomen dat je een stoel in het midden van het vliegtuig krijgt toegewezen, (2) dat je een willekeurige plaats wordt toegewezen en (3) dat het kan voorkomen dat je niet naast je reisgenoot kunt zitten. Daaronder zijn twee knoppen te vinden om (A) alsnog een stoel te boeken en te betalen of (B) dit te accepteren en verder te gaan in het boekingsproces. Met andere woorden, de passagiers zijn van te voren op de hoogte gesteld van het mogelijk niet naast elkaar zitten in het vliegtuig.

Beleid

Volgens Ryanair heeft men niets veranderd aan dit beleid en is dat altijd al zo geweest maar zoals de krant El Confidencial al schrijft, de inkomsten uit de extra bijbetalingen van koffers, prioriteit, stoelen etc. maakt tegenwoordig 27% van de winst uit en men hoopt dat dit 30% wordt in 2020. In de kwartaalcijfers heeft Ryanair al aangegeven dat de dalingen van de vliegtickets van 13% naar een gemiddelde prijs van 41€ gecompenseerd werd door een stijging van 13% aan inkomsten uit de extra inkomsten zoals de extra bijbetalingen (stoelen, prioriteit, koffers, etc.) maar ook de verhuur van auto’s, verzekeringen, hotelboekingen en sinds kort complete pakketreizen (althans in sommige landen).

Terecht of onterecht?

Nu kan men het beleid van Ryanair op twee manieren interpreteren: ja, het is terecht dat je iets extra bijbetaald voor stoelen, koffers en prioriteit omdat je ook minder betaald voor je vliegticket. Andere vliegmaatschappijen rekenen tegenwoordig ook extra voor stoelen, koffers en zelfs prioriteit maar daar zijn de prijzen voor tickets weer hoger (niet altijd natuurlijk). Dus wil je goedkoper vliegen vanaf/naar vaak regionale vliegvelden dan kost dat wat extra maar kun je nog steeds goedkoper uit zijn dan met andere maatschappijen (niet altijd natuurlijk)

Daartegenover staat dat veel gebruikers van Ryanair niet blij zijn met het beleid van de low cost vlieger en komt het als een verrassing dat ze bij moeten betalen voor de stoelen en als ze dat niet doen uit elkaar gezet worden in het vliegtuig. De passagiers worden in het boekingsproces in principe gewaarschuwd voor alles dus men is van te voren bekend met het feit dat er extra kosten zijn of minder service. Is het eerlijk dat je gedwongen wordt om extra bij te betalen? Voor velen wellicht niet maar daar tegenover staat wel dat men met Ryanair over het algemeen goedkoper kan vliegen, de toestellen steeds beter worden en de service erop vooruit gaat.

Meningen

Uiteraard zijn de meningen verdeeld over Ryanair en zijn er trouwe en tevreden passagiers en zijn er passagiers die voor geen goud aan boord stappen van een Ryanair vliegtuig en liever andere maatschappijen kiezen. Diezelfde meningen zullen er echter ook zijn voor andere maatschappijen dus dat is niets nieuws. Het feit dat er echter veel gepraat wordt over Ryanair geeft wel aan dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Niet voor niets is Ryanair de grootste vliegmaatschappij in Spanje (en andere landen) op dit moment. Daarnaast moet opgemerkt worden dat Ryanair de laatste jaren veel veranderingen en verbeteringen heeft doorgevoerd waardoor het vliegen met de Ierse low cost maatschappij echt niet meer zo vervelend is als vroeger in de beginjaren.

Laat ons weten wat jij van de Ryanair stoelendans vindt en wat jouw ervaringen zijn met Ryanair. De reactie heeft de laatste jaren alleen maar positieve ervaringen met het vliegen met Ryanair, maar dan wel altijd betaald voor een stoel en prioriteit 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 85 reacties
 1. 250 € naar malaga met stoel priorty koffer extra. In februari. Gewoon op tijd boeken. Plek genoeg dan. Andere maatschappijen zijn geen haar beter. Je weet wat je hebt. Daar na moet je handelen
  Oh ja 250 € met twee he

  1. In april 2017 drie vluchten geboekt naar Malaga mét priority. Zitplaats met extra beenruimte 20 euro.
   Resp: 3 jan, 31 jan en 1 maart 2018.
   Bij het inchecken van alledrie kwam steeds naar voren dat ik 6 euro moest betalen voor priority. Omdat ik reden heb mijn handbagage bij me te houden (medicijnen) heb ik dat weer betaald. Ik kwam er niet omheen.
   Het zal nl ook weinig nut hebben om in de priority rij, bij het instappen, de boeking van april 2017 aan de grondstewardes te laten zien.
   Erg vervelend (lees geldklopperij) vind ik dit. Deze klacht naar Ryanair, geen idee wáár naar toe te schrijven en of het uberhaupt nut zal hebben.

 2. Nou, ik vind het te bespottelijk voor woorden. Het is gewoon passagiers pesten. Als je wegens drukte of zo niet naast elkaar kunt zitten, dan hoor je mij echt niet (dit was vroeger het geval). Maar nu is de checkin programmatuur zo geprogrammeerd dat je bewust uit elkaar komt te zitten en (als ze die hebben) een stoel in het midden krijgt. Belachelijk! Binnenkort vliegen we weer en we gaan proberen te ruilen. Lekker veel chaos veroorzaken zodat ze niet op tijd weg kunnen. Als meer mensen dat doen, is het denk ik zo afgelopen met deze stomme pesterij!

  1. En jouw tickets worden duurder. Met 2€ voor een stoel extra per traject zorg je er voor dat je naast elkaar kunt zitten, Ryanair meer verdient om te kunnen investeren in nieuwe vliegtuigen en de vluchten op tijd gaan waardoor hey vliwgwn goedkoop en eerlijk geprijst blijft …. toch?

   1. Mee eens, je hoeft toch niet met Ryanair te vliegen? En wat is €2 nou? Geldklopperij? Een vliegticket naar Spanje is vaak goedkoper dan een tweede klasticket met de NS Maastricht Amsterdam😏

   2. Mijn dochter en ik worden 10 rijen uit elkaar gezet hoewel er veel vrije plaatsen naast elkaar zijn. Om naast elkaar te zitten is er één stoel aan 6 euro en één aan 7,5 euro. Dat is de goedkoopste optie. En dat is dan enkel voor de heenvlucht. Het gaat niet om die centen maar wel om het principe. Er zijn vrije plaatsen, geef ze dan. Geen pesterijen a.u.b.

  2. Wat een domme reactie, lekker vertraging veroorzaken.
   Als je de regels van Ryanair goed leest, weet je precies wat een stoel kost. Mocht je dat te duur vinden, dan boek je toch bij een andere maatschappij.
   Met jouw reactie zullen andere passagiers daar blij mee zijn.

 3. Ik vind het enorm storend wat hier met de stoelindeling gebeurt. Ik begrijp dat Ryanair ook zijn inkomsten moet hebben, maar ik vind de wijze waarop persoonlijk niet prettig. Het lijkt net of je een keuze hebt, maar je wordt zo kriskras door het hele vliegtuig gezet dat meeste passagiers wel bij gaan betalen. Wij reizen met 4 personen en niemand zat ook maar een beetje in de buurt van elkaar (we zijn het hele vliegtuig door geplaatst). Dit vind ik vreemd want er was wel voldoende plek naast elkaar, het systeem doet dus geen poging om een aantal leden uit een gezin in de buurt van elkaar te zetten. Omdat we met kinderen reizen vinden wij bij elkaar in de buurt zitten wel fijner. Dus dan maar bijbetalen, maar ik krijg sterk het gevoel dat het systeem ook bewust zo gebouwd is…. En nogmaals het is zo lowcost dat ik heus wel begrijp dat het uit de breedte of de lengte moet komen. Maar deze werkwijze kwam zeer onvriendelijk op mij over. Ondanks men waarschuwt dat het kan zijn dat je niet naast elkaar komt, had ik dit kris kras plaatsen niet verwacht…Ik betaal liever dan maar wat meer vanaf het begin, maar dat zal commercieel gezien niet handig zijn.

 4. Bij inchecken constateert het systeem zelf dat mijn vrouw en ik niet naast elkaar zitten, en we moeten bijbetalen om dat te corrigeren. Er wordt dus geen prestatie geleverd, maar we moeten wel betalen. Dat is geen handel maar geldklopperij.
  Of men het daarmee eens is of niet, deze gekke afwijking had in elk geval bij boeking duidelijk moeten zijn. Dan had ik ook voor deze vlucht nog een andere maatschappij kunnen kiezen.

 5. Ook wij worden met dit fenomeen geconfronteerd.In het begin dachten wij een boekingsfoutje van Ryanair,maar nee hoor weer iets nieuwe gevonden om geld te plukken.
  A chteraf viel het mee want veel mensen regelen het onderling,dus weer chaos.
  Reken een acceptabele prijs en laat de mensen naast elkaar zitten.

  1. Is 2 euro per vlucht geen acceptabele prijs dan? Tickets zijn vaak ook al ghoedkoper dus … hoe goedkoop moet alles zijn dan?

   1. Redactie, hoe komen jullie er in hemelsnaam bij dat het maar 2 euro extra is per stoel ?
    Hebben jullie eigenlijk wel eens daadwerkelijk zelf een ticket gekocht de laatste maanden bij Ryanair ?
    Ik vlieg al 10 jaar met Ryanair en nog nooit hebben ze mensen expres uit elkaar gezet zoals ze nu op het moment doen om je te dwingen de 6 euro extra te betalen om een voorheen gratis plaats te kiezen naast je reisgenoten. Ik heb het hier niet over de stoelen met extra beenruimte of prioriteit maar de stoelen die een maand of 3 terug nog gewoon gratis te kiezen waren. Niet dat het toen nodig was gratis stoelen te kiezen omdat Ryanair je gewoon naast je reisgenoten plaatse.
    Oplichterij ! Het heeft ook niks te maken met de reis betaalbaar te houden en of de service of zelfs zitplaatsen te verbeteren, het is gewoon gedwongen geldklopperij. Extra inkomen bovenop wat ze toch al verdienen.
    Dus redactie, doe nou niet net alsof Ryanair zo zielig is en geen andere keus heeft want we worden gewoon willens en wetens opgelicht.
    De waarschuwingen zijn er enkel en alleen op advies van hun juridische adviseurs zodat ze er niet op aangepakt kunnen worden zoals destijds toen ze gedwongen werden standaard alle extra opties uit te schakelen in plaats van de mensen zelf te dwingen op de extras te klikken om ze uit te schakelen bij het afreken. Zware spam technieken waar ze vanaf gedwongen zijn.
    De enige manier om ze nu zover te krijgen deze oplichterij te stoppen is door het overal in de media van de daken te schreeuwen tot ze met het schaamrood op de kaken buigen en zich verontschuldigen voor deze charlatan-achtige onzin.
    Ze hebben altijd al spam en pop-ups gebruikt om ons zover te krijgen extra kosten te maken om zo hun inkomsten op te krikken maar omdat dat, ondanks dwingende popups en slimme venstertjes, toch een vrije keuze voor de klanten was ( men kon het allemaal wegklikken) is er nooit ophef over geweest.
    Nu gaan ze te ver door mensen niet meer bij elkaar maar juist expres uit elkaar te plaatsen en dan te dwingen 6 euro per gewone stoel bij te betalen om bijvoorbeeld bij je kind te zitten…
    EEN SCHANDE !

    1. Ja hoor, in juni nog 2€ betaald. Maar ik neem meestal duurdere stoelen zodat ik weet waar ik zit. Oplichterij bij Ryanair? Nee hoor, ik vind van niet. Je betaald voor hetgeen je gebruik maakt. De vraag is of het bewezen is dat mensen uit elkaar worden gezet of niet. Vooralsnog heb ik nog nooit problemen gehaf bij ryanair en ik vlieg jaarlijks zeker 6 tot 8 keer met ze, en elke keer tot tevredenheid. Een keer tussendoor met Transavia wat een ramp was. Een keer met vueling met alleen maar vertraging en nog krappere zitplaatsen. Maar … dit zijn persoonlijke ervaringen en dat geldt dus niet voor iedereen. Daarnaast komen de gegevens van de pers, we hebben het niet zelf verzonnen want zoals je weet, wij lezen het nieuws in het spaans en vertalen dat

     1. Meestal ben ik het wel eens met jouw mening maar dat je problemen hebt met Transavia slaat nergens op.
      Deze maatschappij is niet de goedkoopste nee maar heeft wel de service hoog in het vaandel staan.Vlieg al tientallen jaren met ze en nog nooit problemen met ze gehad

 6. Een mens moet relativeren, je KAN niet voor de dubbeltje op eerste rij zitten, zodra ik merk dat een nieuwe klant dat bij ook probeert, stuur ik die met alle liefde door naar een concurrent, zulke klanten zouden anders toch blijven klagen, eender al zou je ze korting geven. Je kijkt naar de dienstverlening en de SERVICE en daar hangt een prijskaartje aan, daar ben je het wel of niet mee eens.

  1. Nog zo eentje hier …..
   Waar praat je over man ?
   Je vergelijkt appels met eikenhouten tafels …
   Je praat over SERVICE en over mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten.
   Ik vraag me af uit welke koffieshop je gekropen bent toen je dit artikel las en met je briljante totaal ongerelateerde reactie kwam.
   We praten hier over hard werkende mensen die hun zuurverdiende geld gespaard hebben om op vakantie te gaan en hun keiharde euros betalen aan ryanair om een product aan te schaffen voor precies de vraag prijs die ryanair hanteert om geld te verdienen.
   Geen kniepers hier die afdingen op de dagelijkse spontaan veranderende prijzen van ryanair en niemand die gratis extra beenruimte wil of andere speciale stoelen.
   We praten over deze mensen omdat ze nu ineens opgelicht worden door ryanair die ze dwingt om een extra 6 euro te betalen voor iets dat altijd al vanzelfsprekend bij de vraagprijs van ryanair inbegrepen was.
   Nou kan het zijn dat jij problemen hebt met je eikenhouten tafels of hebberige appels met vreemde prijskaartjes maar de rest van ons heeft problemen met onterecht beroofd, uitgekleed en opgelicht te worden.
   Misschien begrijp je dat wanneer je pretsigaret uitgewerkt is of als je in de toekomst bij het politie bureau aangifte doet nadat je portemonnee gejat is en de agent je wegstuurt en zegt dat je gewoon moet relativeren omdat je niet voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten en de dief je gewoon wat goede service verleent hebt door je portemonnee te dragen zodat jij in ieder geval geen last van je rug krijgt…

 7. We vliegen 4x per jaar met Ryanair, de tickets zijn bespottelijk goedkoop, online inchecken verloopt altijd perfect, webcare team uitmuntend, hun customer service is vriendelijk en behulpzaam. Altijd op tijd, soms komen we vroeger aan dan aangegeven tijd.
  Ik ben gek op Ryanair, en sowhat als ik die paar uurtjes zonder mijn man moet doen? We zijn al 25 jaar bij elkaar….hij blij dat hij ff zonder mij moet doen :).
  En ik, ik vind het super leuk om naast onbekenden te zitten, kennismaken en kletsen met je buren. Koekjes , snoepjes uitdelen, ervaring betreft de reis uitwisselen. Geweldig.
  I love you Ryanair

  1. Leuke reactie Tina, ik denk er ook zo over, gezellig nieuwe mensen leren kennen. Ik heb dit zelf meegemaakt, en dat ik later deze mensen in Benidorm tegenkwam.

  2. Beste, inderdaad niet erg om niet perse naast je echtgenoot te zitten maar ik check net online in. Wat gebeurt er? Mijn vrouw komt op 3E te zitten, mijn 4 jarige dochter op 2E en mijn 6 jarige dochter op 4E. Mij zetten ze op 31B. Mijn vrouw ziet dit uiteraard niet zitten en ik koop dus 2 stoelen om mijn dochters naast mij te hebben. Wat blijkt: heel rij 31 nog vrij… Komaan zeg. Kleine kindjes zet je toch weg van je ouders maar ernaast? Dat mijn vrouw en ik niet naast ekaar zitten overleven we wel. En als mijn dochter 10 jaar ouder zijn, heb ik er ook geen problemen mee. Maar dit is wel oplichterij. En ja ook ik moet hard werken om op vakantie te kunnen gaan.

 8. ik vlieg al jaren tot volle tevredenheid met Ryanair. nooit problemen,altijd op tijd ( ok ze geven twee uur aan voor een vlucht van anderhalf uur,dus altijd op tijd) .Kan door Ryanair veel vaker naar Spanje dan vroeger,dus waarom klagen. Ik zie alleen voordelen. En wanneer je twee uur niet naast elkaar kunt zitten? kijk dan naar je huwelijk en niet naar een andere maatschappij. Maar ja, ze….rs heb je overal.

 9. Je hóeft niet uit elkaar te zitten! Gewoon het luttele bedrag van TWEE eurootjes betalen (als je dan geen koffie neemt op het vliegveld heb je het er al uit!!!) en je zit lekker naast elkaar. Ikzelf heb al 2 x leuke vrienden overgehouden aan het naast een ¨vreemde¨ zitten. Geweldig hoor. Ryanair kan natuurlijk ook de ticketprijs standaard met bijv. € 10,- verhogen en dan de stoelen ¨gratis¨ geven zodat er niet meer wordt geklaagd, maar dan heb je ongemerkt wel veeeeeeel meer betaald.

 10. Prijzen per vlucht per kilo per persoon incl. bagage. Dat is veel eerlijker. En daar kunnen alle maatschappijen dan op concurreren. Voor een vliegtuig is het totaal gewicht van het toestel met alle lading bepalend voor hoeveel het kost om van A naar B te vliegen.
  Het is toch te gek voor woorden dat men allerlei dingen verzint om maar reizigers te lokken die daardoor steeds ontevredener worden en ondertussen het redelijke helemaal uit het oog wordt verloren. Als ik 100 kilo weeg mag ik maar 1 stuk handbagage mee nemen van 10 kilo. Mijn nichtje die nog niet de helft weegt mag maar ook eenzelfde aan handbagage meenemen. Voor mijn persoon moet het vliegtuig algauw ook een paar extra liters (= kilos) kerosine tanken. En toch betalen wij beiden hetzelfde…. raar hoor….

  1. Even op de weegschaal voor je aan boord gaat? Hou zou je dat praktisch moeten aanpakken?

  2. laat ze eerst eens handbagage checken…sommige krijgen hun koffer niet opgetild en dan hebben ze ook nog een grote rugzak bij…laat die maar betalen

 11. beste ry
  waarom zo dom doen …vraag gewoon iets meer voor de vlucht !
  en laat ons dit niet meemaken
  geen goede reklame …
  ben content met het vliegen , perfect personeel …en dan naast elkaar zitten !! moet geld opbrengen
  laat het zoals het was ….wees een goed ryanair
  groetjes eddy

  1. Geheel mee eens. Extra betalen voor meer beenruimte snap ik, maar extra betalen voor een stoel terwijl je al een ticket hebt… Schande! Zorg dat het gewoon in de prijs zit. Hoeft niemand te zeuren. Ook wij zaten met 4 personen verspreid door het toestel. Nuts!

 12. Ryanair heeft mij nog nooit kunnen verleiden met zijn lage prijzen en zal dit ook nooit kunnen doen. Met hun politiek tegenover zijn klanten, waar ze regelmatig de klanten in de kou laten staan, dan betaal ik liever iets meer bij een fatsoenlijke maatschappij waar een klant wel belangrijk is. En geloof me, met al de meerkosten die Ryanair aanrekent is die echt niet zoveel goedkoper dan een andere maatschappij, integendeel zelfs. Soms ben je zelfs goedkoper af bij een ander. Reizen en vakantie moet voor mij comfortabel kunnen verlopen want het is de bedoeling dat je dan kunt relaxen en niet moet stressen.

  1. Wij hebben een huisje buurt Perpignan dus hebben enkel Ryanair indien we niet met de auto gaan. (gaan minstens 6x per jaar H/T) maar is dus al 15 jaar dat wij dus 1 a 2x per jaar zeker vliegen.
   Altijd heel tevreden.. Altijd op tijd.. Is voor mij zoiets als een greyhound bus pakken… Verplaatst mij van een pu’nt t naar een ander punt… Op tijd en correct. De verkoop van ‘loten neem ik erbij.. Ik Luister naar muziek en lees een boek! Mijn man vloog nog heen en terug in juni om een kleinkind op te halen… Dus 6 vluchten voor… 219€ … Dit was ook met prioriteit inbegrepen… Wat klaagt men dan????
   Ik snap die klagers niet.. Lezen die de teksten dan zo slecht.. T staat allemaal uitgelegd!
   Ach ja de wereld is vol klagers…
   Groetjes
   Lydia

   1. Inderdaad. Wij vliegen volgende maand naar Alicante met Sunjets (Jetair) en moeten 7 euro per persoon per vlucht (28 euro dus) bijbetalen voor gereserveerde plaatsen. Maar daar valt niemand over. Dus waar zeuren ze eigenlijk over.

  2. Ben al tientallen keren met Ryanair gevlogen en nog nooit een probleem gehad. Altijd op tijd. Meestal voor de landingstijd op de bestemming. Heb ook, zakelijk veel met andere maatschappijen gevlogen dus ik mag het vergelijken, vind ik.
   Waarom mensen, die beweren nooit met Ryanair te gaan vliegen, er een oordeel over durven te spuien ontgaat me.

 13. Reizen veel met Ryanair maar wat nu aan de gang is schandalig , reizigers die alleen reizen hebben gemakkelijk praten gaan zitten muziek in hun oren en beginnen ook nog eens hevig te snurken maar als je een rit van 4.30 h moet doen zit toch liever langs mijn partner! vliegtuig voor 1/3 leeg en was verplicht 11 EUR bij te betalen en het mooiste dat de 3 zitplaatsen voor ons alleen waren dat vind ik over !!!!! ( En inderdaad een heen en weer geloop van de mensen ) Ja ,,,, doe het dan als vroeger instappen en waar plaats is ga je zitten ,,, wat een gedoe in de vliegtuig!¡!!!! IS ER NIET GENOEG STRESS IN DEZE WERELD !!!!!!

 14. De manier waarop is gewoon ergerlijk. Ik vlieg al 4 jaar minstens 10 maal per jaar met Ryanair en vorige maand dacht ik dat het toeval was maar vorige week zag ik het te laat. Ik trachte dan nog naast elkaar te boeken maar dat was niet mogelijk want geen vrije twee plaatsen naast elkaar, maar op een tiental rijen zaten wel mensen op B en E. Dat is er toch over, in hun geldgewin schoten ze dan nog in eigen voet.

 15. Vanuit Brussel, Charleroi, Liege, Antwerpen of Oostende kan men elke dag Vliegen met Ryanair, TuiFly, Vueling, en nog vele anderen. De vlucht duurt maar 2 uurtjes. Het is dus mogelijk te kiezen zonder te zeuren !!!

 16. Als mindervalide (rolstoelpatiënt) begrijp ik niet waar veel valide personen zich druk over maken !
  Ik heb steeds assistentie nodig na het inchecken. Deze is gratis. Ik vind het wel jammer dat wij (mindervaliden) als laatsten in het vliegtuig worden geholpen. Het is niet prettig om dan tot aan je zitplaats te geraken. Tot voor enkele jaren werden wij steeds als eersten in het vliegtuig toegelaten.
  Waarom nu niet meer ?????

 17. Ik lig weer in een deuk! Vlieg je voor bijv. € 32,39 (zoals ik op 13/6) van Eindhoven naar Madrid op een “hele christelijk tijd” (‘s middags 14.20 u). Dan ga ik toch niet zeuren over wáár en naast wie ik zit gedurende die 2,5 uur? Ik vlieg maandelijks minimaal 3 x (zakelijk) met onze vrienden met het geel/blauwe (nee, niet IKEA) interieur. En (bijna) altijd tot volle tevredenheid. Voor deze prijzen moet je niet zeuren. Wil je méér service: fly KLM, Iberia of Transavia: ben je minimaal het dubbele kwijt…

 18. Wat een klaagzang! Geniet van de mooie, goede en goedkope dingen die Ryanair heeft en biedt. En dat zijn er genoeg. Wil je de azijnpisser en voortdurend klagende Nederlander/Belg uithangen? Stap dan direct over naar de andere grotere en vooral duurdere jongens in die branche. Laat ons dan lekker genieten van een aantal uren rust zonder naast elkaar te zitten. Die schade halen we ook wel weer in. En wij bij Ryanair zijn van die zeurpieten en permanent ontevredenen af. Ik hoop dat jullie je kinderen toch in een andere sfeer dan klaagzangerij laten opgroeien.Anders verspreidt die kwaal zich ook nog.

 19. Inderdaad, wij vliegen veel met ryanair. Tot 3 weken geleden nooit bijbetaald voor plaatsen en STEEDS bij mekaar gezeten, zowel met 2 als met ons 4! Ik begrijp als je te laat boekt dat dit niet kan maar wij vlogen pas naar Londen en naar Spanje. Op beide vluchten werden we systematisch gescheiden, terwijl we 1x met een volledige lege rij langs 1van ons vlogen en de andere keer dat ik langs de man, waarvan 2 rijen achter ons de vrouw langs mijn partner zat. Mij boeit het weinig waar in zit, maar JA ryanair heeft een stoelendans gelanceerd en wel zeker bewust!

 20. Mijn vrouw vliegt wekelijks met RA.
  De prijzen zijn het laatste jaar ueberhaupt duurder (de maatschappij zegt dat de nederlanders bereid zijn meer te Betalen). Mar daar boven op Komi dese rare constructie, JA se zijn better geworden mar via een zijweg proberen ze nos een oro aan te naaien. Dat is gewoon onacceptabel. EN het personeel aan boord krijgt te maker met al de mensen die gaan Wisselen. ONGEOORLOOFDE GELDKLOPPERIJ DIE NEGATIEF WERKT. Ze warden net so pisitief bezig mar gaan dan toch werer te ver,

 21. Ik vind dat als je met meerdere personen op één boeking staat dat je er van uit mag gaan dat je (onbetaald) bij elkaar wordt geplaatst.

 22. Vliegen op gewicht zou ideaal zijn. Kunnen al die TE zware mensen in ieder geval niet ook nog eens TEVEEL bagage meenemen.

  1. weet je wel wate zegt…er zijn mensen die er niet aan kunnen doen dat ze zwaar zijn,,,echt een idioot ben je

 23. Ans, wat een gezeur om dan naar een andere luchtvaartmaatschappij te gaan. Daar moet je ook voor een stoel betalen.
  Als je een vlucht kunt betalen, kun je ook een stoel( direct bij boeking) voor 2 Euro erbij kopen.
  Als dat er niet meer af kan………………dan maar gaan fietsen in Nederland met koffie en broodjes in de fietstas. Dat is het allergoedkoopste.
  Heerlijk die Ryanair. Altijd op tijd, super lekkere koffie en super goedkoop. Wij vliegen al 15 jaar meerdere keren per jaar.
  Nee hoor, van mij geen kwaad woord over Ryanair.
  Ga zo door. En die stoel voor 2 Euro……..super goed idee. Lekker bij het raam zitten als je dat zelf wilt.

 24. We vliegen al jaren met Ryanair, betalen voor stoelen met beenruimte, nooit geen problemen , altijd op tijd.Wat wil je nog meer

 25. Vlieg vaak genoeg met ryanair en nog nooit uit elkaar gezet, gewoon een kwestie van niet lui zijn en op tijd inchecken.

 26. Nou ik weet zeker dat ze iedereen exspres uit elkaar zetten wij vliegen al jaren met Ryanair maar het was nooit heel soms zat je niet bij elkaar maar nu standaard !!
  En ik vind dat Ryanair heel slecht met klachten om gaat !!
  Ze hebben vorig jaar augustus onze handbagage kwijt gemaakt en we hebben nu nog steeds geen antwoordt of ze betalen of niet en ook geen berichtje !!!
  en we bellen en mailen elke maand !!!
  Maar gewoon niks !!!!slecht Slecht Slecht !!! Echt Waardeloos !!!

 27. Maakt me niet uit waar ik zit als ik maar op tijd en veilig aankom. Wat ik wel vervelend vind is dat ik niet gelijk voor de terugvlucht kan reserveren. En je betaalt wel heel veel voor een paar kilo in je koffer. Niet alles kan in de handbagage. Trouwens de laatste 2 keer moest onze handbagage ook in het vrachtruim wegens ruimtegebrek. Duurt niet lang meer of je betaalt ook voor je handbagage

 28. Ook wij zijn het niet eens met de stoelendans van Ryanair en hebben het al twee maal meegemaakt dat we als echtpaar niet naast elkaar konden zitten (wij vliegen een aantal keer per jaar met Ryanair). Erg vervelend, want je moet dan medepassagiers vragen en bereid vinden om te ruilen. Men word op deze onsympathieke manier inderdaad gedwongen meer te betalen voor de reis. Ryanair was de laatste jaren veel klantvriendelijker dan voorheen, maar nu lijkt daar jammergenoeg weer een kentering in te komen. Ryanair moet toch in staat zijn om een meer sympathieke en klantvriendelijker manier te bedenken om wat meer inkomsten te genereren!

 29. Zijn met de familie Ryanair lovers en vliegen veel op Fuerte omdat we daar familie hebben.
  Verleden week hadden we de ervaring dat we uit elkaar waren geplaatst ondanks 17 Euro extra voor een stoel, plotsklaps waren we allemaal ook priority geworden. Maar met een leuke stoelendans met Duitsers zaten we allemaal weer op een leuke plek in de buurt van elkaar.
  De retourvlucht met Transavia was goedkoper als de heenvlucht van Ryanair. Het was een vrijwel nieuwe machine en ook heeft dat toestel meer beenruimte.
  Ondertussen wordt het allemaal minder met Tuify, zeker na de overname van Arke en Jetair Belgie.
  Tuifly Nederland is zelfs zo onbeschoft dat alle bezoeken aan Tuifly Duitsland terug worden geleid naar Nederland. Je moet al handig zijn om de tarieven in Duitsland te kunnen vergelijken.

  1. Gebruik een Duitse VPN. Browser denkt dat je in Duitsland bent, jij krijgt Duitse website.

 30. TUI heeft het onlangs ook met ons gedaan. Alle maatschapijen zijn mekaar waard.

  1. Wij hadden het​ ook met Tui op onze laatste 2 vluchten! Vroeger nooit ! Echt geldklopperij !

 31. Vliegen al 10 jaar op lanzarote ,zeker 6x jaar. Met de komst van ryanair kosten 50 % minder. Het gedoe met de stoel b en e is vast een uitvinding van een manager. En zal tzt weer verdwijnen. Als ik mag mekkeren. De capuccino koffie is supersnel ausverkauft, altijd. Gewone zijn onhandig,vies drab, maar verdienen wsch meer. Al met al een prima mij. Voorbeeldig op tijd, kleinere luchthavens. En het belangrijkste, ze hebben de andere vliegmijen gedwongen een beter prijs beleid te voeren. Dus ook de ryan weigeraars hebben profijt.

 32. Vlieg al jaren met Ryanair. Bevalt uitstekend gezien de lage prijzen en goede service. Als je het niet fijn vindt om anderhalf uur niet naast je geliefde te zitten moet je gewoon reserveren. Anderzijds ook wel eens leuk naast anderen te zitten. Het levert vaak nieuwe contacten op. Ook fijn, toch.
  Als je het niet wilt gewoon de auto nemen. Veel geld aan tol en vijftien uur onderweg. Aan jou de keus.

 33. Wij vliegen al enkele jaren met Ryanair, en slechts af en toe betaalde ik extra om naast elkaar te zitten. Tot en met maart, ook al was de vlucht volgeboekt, zaten we steeds samen. Inderdaad, daarna niet meer, we zaten zelfs ver van elkaar terwijl er nog plaatsen vrij waren. Maar wij treuren niet. Door de heel schappelijke prijzen die je bij hen betaalt reizen wij nu veel meer. Of we nu naast elkaar een boek lezen of een paar meter van elkaar verwijderd, de tijd vliegt snel, en voor je het weet ben jee plaatse.wij zijn erg tevreden over service en prijzen.

 34. Jarenlang om de twee weken met Ryair gevlogen. Ervaring: jonge, veilige toestellen, vliegen op tijd, prima bemanning, lage prijzen, prettig dat er stoel-bookings-opties zijn, . Conclusie: uitstekende maatschappij en sterk aan te bevelen. Voor wie het daarmee niet eens is, is het aan te raden met de auto te gaan, heel fijn lang naast elkaar zitten, en lekker duur reizen met meer risico. Tot slot: bedankt Ryanair, hoop nog vaak met jullie te vliegen.

 35. Wat een gezeur(wij zeggen wat een gezever)Wij gaan al jaren met Rayanair,als ik zie wat wij nu nog voor een ticket betalen in vergelijking met vroeger of met andere maatschappijen of wat een autorit naar bv het zuiden van Spanje kost( en reken dan maar alles mee payage,overnachting,benzinne,stress,sleet) dan betaal ik met plezier een supplement en heb ik meestal alle beenruimte!Idemdito voor de bagage,wat wordt er niet meegesleurd om toch niet te moeten bijbetalen. Gratis en alle comfort erbij bestaat niet.Er wordt toch niemand verplicht om met Rayanair te vliegen,gewoon thuisblijven mag ook hoor en dan tegen iedereen zagen,dat kan men niemand afnemen

 36. Ryanair,vlotste maatschappij om mee te vliegen.Al meer dan 100 keer me gevlogen en door omstandigheden niet van Ryanair vertraging gehad.Voor de rest altijd vlot en op tijd.Inderdaad service veel verbetert door extra tasje mogen mee te nemen en zetels te reserveren.Is het bussiness ticket van Ryanair en dat kost natuurlijk wat extra

 37. Je hebt te maken met reizigers, niet met vee, pas je prijs erop aan. Ze bezuinigen op alles, waarschijnlijk ook op vliegtuigonderhoud. Volgende stap is staand reizen of passagiers wegen, dan gaan we vliegen per kilo.

  1. Waarschijnlijk ook op vliegtuigonderhoud? Wil je dat even onderbouwen of is dat maar loos gelul?

  2. Jammer dat u niet begrijpt dat u juist niét als vee, maar als normaal denkend mens wordt gezien. Vee krijgt geen opties. Van de opties die worden geboden hoeft men immers geen gebruik te maken. Wie nog goedkoper wil? Als eens gedacht aan lopen?

  1. Ja voor Martien misschien, maar ze vliegen ook veel verder dan 3 uurtjes.

 38. Zet heel dit verhaal nu toch eens in de juiste context.
  Ryanair is een commerciële onderneming die ergens winst hoort te maken.
  Ik geeft er de absolute voorkeur aan dat ze hun tickets zo laag mogelijk prijzen (wat ze doen !!) en laten betalen voor zaken die niet strikt nodig zijn om op die manier de noodzakelijke winst te genereren.
  Zijn al die klagers misschien akkoord dat ze altijd kunnen samenzitten (als samen geboekt is) maar dat de tickets hierdoor duurder worden.
  Wel, ik niet hoor.
  Ik kies er zelf voor mijn stoel te boeken en priority. Dat is mijn keuze, iemand die dit niet doet betaalt minder dan ik en heeft geen zelf gekozen stoel of priority. Dit is een keuze.

 39. Typisch nederlands, zeuren over een paar euro. Ik vlieg al jaren tot volle tevredenheid met ryanair op een gereserveerde stoel met priority.
  Als je daar niet voor wilt betalen ga dan naar de camping en zeur niet.
  Zo zijn nu eenmaal de regels.

 40. Dat eeuwige gezeur. Ik vlieg altijd met Ryanair en ben zeer tevreden. Erger me veel meer aan mensen die 10 keer in hun handbagage moeten, of na 5 minuten al naar het toilet moeten.

 41. Blijkt bij het boeken geen € 3 te zijn maar als je zover komt dat je gaat betalen blijkt er ineens € 12 bij te staan. Dit vind ik misleidend.

 42. Bedoeling van Ryanair is om zoveel mogelijk winst te maken en mensen pesten hoort blijkbaar bij de filosofie van dit bedrijf! Maar moesten we nu eens met zijn allen geen prioriteit stoelen meer vragen?
  Het is toch altijd leuk om eens iemand anders te leren kennen die toevallig jouw richting uitgaat. Ik zit al lang naast mijn vrouw hoor en hoop er nog lang te mogen naast zitten maar dat hoeft nu niet ook altijd te zijn. 😉 Goede reis en misschien zitten we ooit wel eens naast elkaar!!!

 43. 8 juni jl. vlogen wij, 3 personen, met Raynair naar Faro. Voor het eerst zaten we over het vliegtuig verdeeld. Ieder op ‘n b of e stoel (tussen twee andere passagiers). Er waren nog voldoende lege plaatsen in t vliegtuig, zelfs drie vrije plaatsen naast elkaar (foto beschikbaar) en we hadden tijdig ingechecked. Ditzelfde maakten we mee op de terugvlucht op 15 juni naar Weeze. We zijn vaak met Raynair gevlogen maar dit is voor ons reden voortaan een andere vliegmaatschappij te kiezen

  1. Wie houd je tegen om na de start samen te gaan zitten als er toch zoveel vrije plaatsen zijn? Een steward? Wat kan het hen schelen?!

 44. Terecht; ik betaal altijd voor mijn stoelen. Toevallig hadden ik en mijn partner laatst 3 stoelen tot onze beschikking omdat mijn dochter op het laatste moment niet meekon.
  Maar ik had wel betaald voor 3 stoelen.
  Krijgen we de vraag van een dame of mij vrouw op wilde schuiven naar het midden zodat haar partner aan het gang pas kom zitten naast haar.
  Nou mooi niet als je naast je partner wilt zitten betaal je maar voor je stoel dat moet ik ook.

 45. Wij vliegen al jaren met Ryanair en hebben de laatste reis die ruim 1 week geleden was moeten constateren dat wij niet naast elkaar maar heel veel rijen uit elkaar waren gezet. We gaan beslist niet meer betalen om naast elkaar te mogen zitten en tijdens het boekingsproces hebben we ook geen pop-up gekregen op het scherm. Boeken altijd ver vooruit. Zodra de tarieven bekend zijn. Tijdens de vliegreis was heel toevallig de man waarvan de vrouw naast mijn man zat mijn buurman en we hebben toen onmiddellijk de stoelen gewisseld, waar onmiddellijk ook een stoelendans is het vliegtuig plaats vond. De stewardessen wisten niet wat ze over kwam en hadden ook geen verklaring waarom iedereen uit elkaar gehaald waren. Wij zullen de volgende keer pas heel laat inchecken en we zijn dan reuze benieuwd hoe we komen te zitten. Want als je vroeg incheckt dan heb je een middenplaats en kunnen er rechts en links van je plaats nog mensen zitten. Dus Ryanair doet met opzet de verdeling.

  1. Hallo,
   Wij hadden 3 dagen op voorhand ingecheckt en waren ook 5 rijen van elkaar geplaatst met elk een middenstoel.
   Dus heeft het geen zin om vroeger in te checken, als je geen stoel betaald wordt je toch uiteen gezet.
   Nu hadden we ook het geluk, de persoon naast mij en mijn man waren vrienden en zo hebben we ook geruild en konden we samen zitten

 46. Wij vliegen al jaren met Ryanair en ja….alrijd extra beenruimte en dus priority.
  Ik vind dat men niet zo moet zeuren, je vliegt voor een habbekrats, hebt geen (minimaal) 2€ extra over om op z’n minst een stoel te reserveren EN je wordt ook nog gewaarschuuwd voor de gevolgen……..nogmaals, Niet zeuren dus!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken