menu

Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat niet bekend als het meest diervriendelijke land maar gelukkig komt er vanuit Spanje bij duizenden tot miljoenen Spanjaarden ook steeds meer protest wat betreft het gebruik van dieren bij de zogenaamde traditionele festiviteiten. De bekendste van deze tradities zijn natuurlijk het stierenvechten maar ook het stierenrennen in Pamplona maar er zijn er veel meer.

Iemand heeft op zijn/haar Twitter account genaamd @sesenasto1 foto’s en video’s geplaatst van tradities die gezien worden als feesten waarvan het merendeel nog steeds gevierd wordt in Spanje. In alle gevallen spelen dieren de hoofdrol en dus ook de dierenmishandeling die door veel mensen (maar steeds minder) als geoorloofd wordt gezien omdat het “een jarenlange traditie” is.

Zoals @sesensato1 al aangeeft op het Twitter account, hoopt de persoon die deze berichten geplaatst heeft dat de gemeenten die genoemd worden eens ernstig gaan nadenken over deze “tradities” waar dierenlevens verloren gaan of waar dieren voor eeuwig een trauma aan over houden. Verder bedankt @sesensato1 ook de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA voor hun inzet om deze “tradities” steeds meer te laten verbieden.

LET OP: Sommige foto’s in onderstaande Twitter berichten kunnen schokkend zijn.

Stierenvechten gebeurt nog steeds op veel plaatsen in Spanje maar het wordt steeds minder populair.

Het achtervolgen van een stier en lansen met scherpe punten in het dier steken is sinds enkele jaren verboden.

In Valencia moeten paarden zware karren trekken waarbij ze geslagen worden op de buik en geslachtsdelen.

In Galicië worden wilde paarden gevangen en geschoren waarbij (zoals op de foto te zien is) deze paarden hardhandig onder bedwang worden gehouden.

In Extremadura worden stieren door het publiek met pijlen beschoten waarna ze worden doodgeschoten.

In Valencia (Puig) vindt elk jaar het dode ratten gevecht plaats waarbij men elkaar bekogeld met dode ratten (voeger levende ratten).

In Navarra moeten stieren via een smal bergpad omhoog rennen waarbij er regelmatig stieren in de diepte vallen.

In Zamora wordt al heel lang een levende geit van de kerktoren gegooid. Tegenwoordig is de geit niet meer echt maar nog niet zo lang geleden was dat wel zo.

In Soria wordt op de horens van stieren materiaal in brand gestoken warabij iedereen toekijkt hoe het dier brandwonden oploopt.

In de provincie Toleda wordt in Carpio el Tago een gans opgehangen waarna ruiters op paarden moeten proberen de kop van het dier te rukken. tegenwoordig is de gans dood maar nog niet zo lang geleden leefde het dier nog.

In veel gemeenten in Spanje worden om de horens van stieren touwen gespannen om zo het dier door de straten te sleuren.

In de provincie Murcia is het in het dorp Ceutí normaal om in de modder achter een met olie ingesmeerd avraken aan te gaan om deze proberen te vangen.

In Sagunto (Valencia) is het nu weer traditie om in de zee een eend los te laten waarna de aanwezige zwemmers alles op alels zetten om de eend te pakken te krijgen om de snavel, vleugels, poten of het lichaam hadrhandig vast te pakken. Deze traditie vindt ook plaats in de Catalaanse gemeente Rosas (Costa Brava).

In veel gemeenten in Spanje wordt in een arena een jonge koe of stier losgelaten waarna deelnemers scherpe spiezen in het jonge dier mogen plaatsen of het jonge dier te slaan en schoppen om het uiteindelijk te doden. De deelnemers durven waarschijnlijk nietv oor een volwassen stier te staan.