skip to Main Content
Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje
Twitter

Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje

Twitter

MADRID – Spanje staat niet bekend als het meest diervriendelijke land maar gelukkig komt er vanuit Spanje bij duizenden tot miljoenen Spanjaarden ook steeds meer protest wat betreft het gebruik van dieren bij de zogenaamde traditionele festiviteiten. De bekendste van deze tradities zijn natuurlijk het stierenvechten maar ook het stierenrennen in Pamplona maar er zijn er veel meer.

Iemand heeft op zijn/haar Twitter account genaamd @sesenasto1 foto’s en video’s geplaatst van tradities die gezien worden als feesten waarvan het merendeel nog steeds gevierd wordt in Spanje. In alle gevallen spelen dieren de hoofdrol en dus ook de dierenmishandeling die door veel mensen (maar steeds minder) als geoorloofd wordt gezien omdat het “een jarenlange traditie” is.

Zoals @sesensato1 al aangeeft op het Twitter account, hoopt de persoon die deze berichten geplaatst heeft dat de gemeenten die genoemd worden eens ernstig gaan nadenken over deze “tradities” waar dierenlevens verloren gaan of waar dieren voor eeuwig een trauma aan over houden. Verder bedankt @sesensato1 ook de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA voor hun inzet om deze “tradities” steeds meer te laten verbieden.

LET OP: Sommige foto’s in onderstaande Twitter berichten kunnen schokkend zijn.

Stierenvechten gebeurt nog steeds op veel plaatsen in Spanje maar het wordt steeds minder populair.

Het achtervolgen van een stier en lansen met scherpe punten in het dier steken is sinds enkele jaren verboden.

In Valencia moeten paarden zware karren trekken waarbij ze geslagen worden op de buik en geslachtsdelen.

In Galicië worden wilde paarden gevangen en geschoren waarbij (zoals op de foto te zien is) deze paarden hardhandig onder bedwang worden gehouden.

In Extremadura worden stieren door het publiek met pijlen beschoten waarna ze worden doodgeschoten.

In Valencia (Puig) vindt elk jaar het dode ratten gevecht plaats waarbij men elkaar bekogeld met dode ratten (voeger levende ratten).

In Navarra moeten stieren via een smal bergpad omhoog rennen waarbij er regelmatig stieren in de diepte vallen.

In Zamora wordt al heel lang een levende geit van de kerktoren gegooid. Tegenwoordig is de geit niet meer echt maar nog niet zo lang geleden was dat wel zo.

In Soria wordt op de horens van stieren materiaal in brand gestoken warabij iedereen toekijkt hoe het dier brandwonden oploopt.

In de provincie Toleda wordt in Carpio el Tago een gans opgehangen waarna ruiters op paarden moeten proberen de kop van het dier te rukken. tegenwoordig is de gans dood maar nog niet zo lang geleden leefde het dier nog.

In veel gemeenten in Spanje worden om de horens van stieren touwen gespannen om zo het dier door de straten te sleuren.

In de provincie Murcia is het in het dorp Ceutí normaal om in de modder achter een met olie ingesmeerd avraken aan te gaan om deze proberen te vangen.

In Sagunto (Valencia) is het nu weer traditie om in de zee een eend los te laten waarna de aanwezige zwemmers alles op alels zetten om de eend te pakken te krijgen om de snavel, vleugels, poten of het lichaam hadrhandig vast te pakken. Deze traditie vindt ook plaats in de Catalaanse gemeente Rosas (Costa Brava).

In veel gemeenten in Spanje wordt in een arena een jonge koe of stier losgelaten waarna deelnemers scherpe spiezen in het jonge dier mogen plaatsen of het jonge dier te slaan en schoppen om het uiteindelijk te doden. De deelnemers durven waarschijnlijk nietv oor een volwassen stier te staan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Nogmaals de mens is het GROOTSTE BEEST/MONSTER en het lijkt me
  ënig” ……(niet echt natuurlijk) om de rollen eens om te draaien , ik zou met veel
  plezier meedoen. Menselijk leed laat me meestal ijskoud.

 2. Ik begrijp al deze verontwaardigde reacties maar volgende informatie verspreiden is belangrijker:
  Toen Rajoy van de PP enkele jaren geleden aan de macht kwam was er in Spanje vééééél te doen om orde op zaken te stellen. Ter herinnering: dit was de tijd van de bankencrisis, de enorme leningen van Europa enz… Het eerste, en naar verwachting dus het meest prangende, wat deze vent deed was stierenvechten in Spanje verheffen tot cultureel erfgoed zodat geen enkele Spaanse gemeente het nog kon verbieden en Catalonië die in hun autonome regio deze ‘kunstuiting’ reeds had verboden hun wetgeving moest veranderen.
  Alsof dit nog niet voldoende was wist hij en zijn PP het te regelen dat het doodmartelen van stieren erkend werd als Cultureel Erfgoed van de Unesco. Ja, u leest dit goed. Stierenvechten is een uiting van CULTUUR en met ruime meerderheid in no-time goedgekeurd door ook ONZE politici en nauwelijks (vaak zelfs niet) vermeld door ONZE media.
  Bent u gechokeerd? Jammer, want behalve je ergeren kan je er zo goed als niets aan doen. Omgekeerd wel: geld betalen om naar stierenvechten te gaan kijken en, als je hier resident bent, stemmen voor de PP.

  1. Stemmen als resident is niet zo eenvoudig heh.

   Ik ben tegen elke vorm van dierenmishandeling, begrijp me goed.
   Daarom ben ik ook tegen de mega stallen in Nederland, en de manier waarop men ganzenlever verkrijgt en ga zo maar door….ik verdedig echt niet het stierenvechten, maar laten we vooral niet alleen maar naar Spanje wijzen, er zijn zoveel landen waar dieren als beesten worden gehouden.

   En 1 ding ben ik helemaal met je eens, koop geen kaartjes voor het stierenvechten en indien je het kan, steun lokale acties en dieren opvang etc. daar kan je ook al een hoop ellende mee verhelpen. Maar veel mensen wijzen naar de grote zaken, zoals hierboven beschreven, maar zelf de handen uit de mouwen steken om ook wat te doen aan dierenleed, tja dat is voor velen dan weer een brug te ver.

 3. “De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren”
  In Nederland
  hebben we wat dat betreft heel veel boter op ons hoofd.
  De behandeling van een kalfjes bijvoorbeeld; de melkdrinkers moeten zich hierin maar ‘s verdiepen en zich achter de oren gaan krabben.

 4. Ja beste mensen en dit gaat zo maar door en dan te weten dat er vele vele toeristen ook hierna gaan kijken,en de Europese unie ja die kijkt toe en geeft jaarlijkse toelage aan het Spaanse ministerie van landbouw. Die de stieren fokker financiert zodat dit kan doorgaan ,foei foei Espanol

 5. Wie geen liefde heeft voor dieren, heeft er ook geen voor mensen.Maar zijn we met z’n allen niet een beetje hypocriet , we eten toch ook nog teveel vlees of vis op grote schaal geslacht in slachthuizen met vergelijkbaar dierenleed.

 6. Wie geen liefde heeft voor dieren, heeft er ook geen voor mensen.Maar zijn we met z’n allen niet een beetje hypocriet , we eten toch ook nog teveel vlees of vis op grote schaal geslacht in slachthuizen met vergelijkbaar dierenleed.

 7. zoals ik al vele malen eerder heb gezegd, is er een taak weggelegd voor de overheid en de kerk. zij hebben de macht maar niet het lef om er iets aan te veranderen. uiteindelijk heeft men het over tradities (o.a. onder het mom van het geloof). dit is voor mij een van de redenen dat ik van het instituut KERK niets will weten. ook veel leden uit de politiek verschuilt zich lafhartig ahter geloof en traditie. misschien iets om over na te denken, want ALS ER EEN GOD IS, zou hij dit NOOIT goedkeuren. EN DAT WETEN ALLE KERKLEIDERS:

  UIT NAAM VAN ALLE LEVENDE WEZENS

  H.J. reddemann

 8. Bij mij blijft keer op keer de vraag rijzen: “Hoe is het mogelijk dat er “mensen” zijn die plezier hebben om dieren te kwellen, martelen en doden”.
  Je moet dan echt wel een hele zieke geest zijn. Bah!

 9. Van dit soort spanje moet ik braken en hoop voor de dierenbeulen die er aan meedoen dat ze voor de rest van hun leven worden geplaagd door tegenslagen en ellende

 10. Het is toch verschrikkelijk wat er met de dieren gebeurd, ik denk dat het overal wel is, Nederland is net zo erg, daar laten ze de dieren in de ovp verhongeren, zolang de mens bestaat zal dit nooit over gaan.

 11. Het is duidelijk dat Spanje zich hier van zijn slechtste kant laat zien, walgelijk en onsmakelijk, je gaat er van kotsen.

 12. Prachtig land maar diervriendelijk ho maar maar wat wil je met een Koninklijke familie die graag jagen op beschermde dieren. Macho’s, religie en traditie alle drie overbodig. Misschien gaat de nieuwe regering er iets aan doen van de oude conservatieve regering hoefde je niets te verwachten.

 13. Wij wonen elk jaar een paar maanden in Spanje, en hoe fijn dan ook dit SOORT zaken zijn puur walchelijk. Onbegrijpelijk dat er nog steeds zoveel dierenleed plaats vindt onder het
  mom van traditie……..tradities zijn best mooi, maar NIET met levende have, sadistisch,
  de lafheid van de mens en ook vaak nog eens met religieuze achtergrond hetgeen helemaal bezopen is. De mens is het BEEST en de dieren zijn aan ons overgeleverd. Het wordt overigens tijd dat er aan GEBOORTEBEPERKING gedaan gaat worden daar wij over de hele wereld de ruimte van de dieren vernietigen. Kijk naar bijv.Afrika. Maar ik dwaal af.
  Spanje is een GEMEEN oord voor de dierenwereld. Misdadig en in dat opzicht heb ik gruwelijk de p aan ze.

  1. Dat zijn allemaal gefrustreerden die daar aan meedoen om zo zich op een levend wezen te botvieren die zich amper kan verdedigen foei ??

  2. dierenleed zal wel nooit helemaal verdwijnen alhoewel het toch al beter is in Spanje
   als er dan al iemand veroordeeld wordt is de straf veel te klein
   geboortebeperking in o.a. Afrika R.L.S.?
   leuke suggestie maar niet realistisch

   1. Geboortebeperking?? Om minder dierenleed te hebben?
    Wat een kul, sorry hoor.
    Juist in de werelddelen waar er enorm veel mensen wonen en er al geboortebeperking is, worden de dieren zeer slecht behandeld.

    Kijk eens op de Spaanse TV naar ¨Wild Frank¨ hij zat laatst ergens waar hond op het menu stond en filmde hoe die dieren gehouden worden en aan hun einde komen.
    Breek ik hiermee een lans voor meer kinderen of meer geweld tegen dieren, nee natuurlijk niet. Maar sommige mensen roepen heel makkelijk iets, maar doen zelf geen klap om dieren een beter bestaan te geven.

    Ik zie een hele hoop mooie reacties maar ik mis er eentje!
    Wil je de wereld veranderen?? Begin bij JEZELF!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken