Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje

PACMA
Beeld: PACMA

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje staat niet bekend als het meest diervriendelijke land maar gelukkig komt er vanuit Spanje bij duizenden tot miljoenen Spanjaarden ook steeds meer protest wat betreft het gebruik van dieren bij de zogenaamde traditionele festiviteiten. De bekendste van deze tradities zijn natuurlijk het stierenvechten maar ook het stierenrennen in Pamplona maar er zijn er veel meer.

Iemand heeft op zijn/haar Twitter account genaamd @sesenasto1 foto’s en video’s geplaatst van tradities die gezien worden als feesten waarvan het merendeel nog steeds gevierd wordt in Spanje. In alle gevallen spelen dieren de hoofdrol en dus ook de dierenmishandeling die door veel mensen (maar steeds minder) als geoorloofd wordt gezien omdat het “een jarenlange traditie” is.

Zoals @sesensato1 al aangeeft op het Twitter account, hoopt de persoon die deze berichten geplaatst heeft dat de gemeenten die genoemd worden eens ernstig gaan nadenken over deze “tradities” waar dierenlevens verloren gaan of waar dieren voor eeuwig een trauma aan over houden. Verder bedankt @sesensato1 ook de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA voor hun inzet om deze “tradities” steeds meer te laten verbieden.

LET OP: Sommige foto’s in onderstaande Twitter berichten kunnen schokkend zijn.

Stierenvechten gebeurt nog steeds op veel plaatsen in Spanje maar het wordt steeds minder populair.

Het achtervolgen van een stier en lansen met scherpe punten in het dier steken is sinds enkele jaren verboden.

In Valencia moeten paarden zware karren trekken waarbij ze geslagen worden op de buik en geslachtsdelen.

In Galicië worden wilde paarden gevangen en geschoren waarbij (zoals op de foto te zien is) deze paarden hardhandig onder bedwang worden gehouden.

In Extremadura worden stieren door het publiek met pijlen beschoten waarna ze worden doodgeschoten.

In Valencia (Puig) vindt elk jaar het dode ratten gevecht plaats waarbij men elkaar bekogeld met dode ratten (voeger levende ratten).

In Navarra moeten stieren via een smal bergpad omhoog rennen waarbij er regelmatig stieren in de diepte vallen.

In Zamora wordt al heel lang een levende geit van de kerktoren gegooid. Tegenwoordig is de geit niet meer echt maar nog niet zo lang geleden was dat wel zo.

In Soria wordt op de horens van stieren materiaal in brand gestoken warabij iedereen toekijkt hoe het dier brandwonden oploopt.

In de provincie Toleda wordt in Carpio el Tago een gans opgehangen waarna ruiters op paarden moeten proberen de kop van het dier te rukken. tegenwoordig is de gans dood maar nog niet zo lang geleden leefde het dier nog.

In veel gemeenten in Spanje worden om de horens van stieren touwen gespannen om zo het dier door de straten te sleuren.

In de provincie Murcia is het in het dorp Ceutí normaal om in de modder achter een met olie ingesmeerd avraken aan te gaan om deze proberen te vangen.

In Sagunto (Valencia) is het nu weer traditie om in de zee een eend los te laten waarna de aanwezige zwemmers alles op alels zetten om de eend te pakken te krijgen om de snavel, vleugels, poten of het lichaam hadrhandig vast te pakken. Deze traditie vindt ook plaats in de Catalaanse gemeente Rosas (Costa Brava).

In veel gemeenten in Spanje wordt in een arena een jonge koe of stier losgelaten waarna deelnemers scherpe spiezen in het jonge dier mogen plaatsen of het jonge dier te slaan en schoppen om het uiteindelijk te doden. De deelnemers durven waarschijnlijk nietv oor een volwassen stier te staan.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
20 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Nogmaals de mens is het GROOTSTE BEEST/MONSTER en het lijkt me
ënig” ……(niet echt natuurlijk) om de rollen eens om te draaien , ik zou met veel
plezier meedoen. Menselijk leed laat me meestal ijskoud.

Gewoon voor de lol zo’n deelnemer pakken en ophangen aan zn benen en bekogelen met flessen ?

De beschaving in Spanje is nog ver weg…..

Ik begrijp al deze verontwaardigde reacties maar volgende informatie verspreiden is belangrijker: Toen Rajoy van de PP enkele jaren geleden aan de macht kwam was er in Spanje vééééél te doen om orde op zaken te stellen. Ter herinnering: dit was de tijd van de bankencrisis, de enorme leningen van Europa enz… Het eerste, en naar verwachting dus het meest prangende, wat deze vent deed was stierenvechten in Spanje verheffen tot cultureel erfgoed zodat geen enkele Spaanse gemeente het nog kon verbieden en Catalonië die in hun autonome regio deze ‘kunstuiting’ reeds had verboden hun wetgeving moest veranderen. Alsof dit… Lees verder »

Stemmen als resident is niet zo eenvoudig heh. Ik ben tegen elke vorm van dierenmishandeling, begrijp me goed. Daarom ben ik ook tegen de mega stallen in Nederland, en de manier waarop men ganzenlever verkrijgt en ga zo maar door….ik verdedig echt niet het stierenvechten, maar laten we vooral niet alleen maar naar Spanje wijzen, er zijn zoveel landen waar dieren als beesten worden gehouden. En 1 ding ben ik helemaal met je eens, koop geen kaartjes voor het stierenvechten en indien je het kan, steun lokale acties en dieren opvang etc. daar kan je ook al een hoop ellende… Lees verder »

“De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren”
In Nederland
hebben we wat dat betreft heel veel boter op ons hoofd.
De behandeling van een kalfjes bijvoorbeeld; de melkdrinkers moeten zich hierin maar ‘s verdiepen en zich achter de oren gaan krabben.

Ja beste mensen en dit gaat zo maar door en dan te weten dat er vele vele toeristen ook hierna gaan kijken,en de Europese unie ja die kijkt toe en geeft jaarlijkse toelage aan het Spaanse ministerie van landbouw. Die de stieren fokker financiert zodat dit kan doorgaan ,foei foei Espanol

Wie geen liefde heeft voor dieren, heeft er ook geen voor mensen.Maar zijn we met z’n allen niet een beetje hypocriet , we eten toch ook nog teveel vlees of vis op grote schaal geslacht in slachthuizen met vergelijkbaar dierenleed.

Wie geen liefde heeft voor dieren, heeft er ook geen voor mensen.Maar zijn we met z’n allen niet een beetje hypocriet , we eten toch ook nog teveel vlees of vis op grote schaal geslacht in slachthuizen met vergelijkbaar dierenleed.

zoals ik al vele malen eerder heb gezegd, is er een taak weggelegd voor de overheid en de kerk. zij hebben de macht maar niet het lef om er iets aan te veranderen. uiteindelijk heeft men het over tradities (o.a. onder het mom van het geloof). dit is voor mij een van de redenen dat ik van het instituut KERK niets will weten. ook veel leden uit de politiek verschuilt zich lafhartig ahter geloof en traditie. misschien iets om over na te denken, want ALS ER EEN GOD IS, zou hij dit NOOIT goedkeuren. EN DAT WETEN ALLE KERKLEIDERS: UIT… Lees verder »

Bij mij blijft keer op keer de vraag rijzen: “Hoe is het mogelijk dat er “mensen” zijn die plezier hebben om dieren te kwellen, martelen en doden”.
Je moet dan echt wel een hele zieke geest zijn. Bah!

Van dit soort spanje moet ik braken en hoop voor de dierenbeulen die er aan meedoen dat ze voor de rest van hun leven worden geplaagd door tegenslagen en ellende

Het is toch verschrikkelijk wat er met de dieren gebeurd, ik denk dat het overal wel is, Nederland is net zo erg, daar laten ze de dieren in de ovp verhongeren, zolang de mens bestaat zal dit nooit over gaan.

Het is duidelijk dat Spanje zich hier van zijn slechtste kant laat zien, walgelijk en onsmakelijk, je gaat er van kotsen.

Prachtig land maar diervriendelijk ho maar maar wat wil je met een Koninklijke familie die graag jagen op beschermde dieren. Macho’s, religie en traditie alle drie overbodig. Misschien gaat de nieuwe regering er iets aan doen van de oude conservatieve regering hoefde je niets te verwachten.

Wij wonen elk jaar een paar maanden in Spanje, en hoe fijn dan ook dit SOORT zaken zijn puur walchelijk. Onbegrijpelijk dat er nog steeds zoveel dierenleed plaats vindt onder het mom van traditie……..tradities zijn best mooi, maar NIET met levende have, sadistisch, de lafheid van de mens en ook vaak nog eens met religieuze achtergrond hetgeen helemaal bezopen is. De mens is het BEEST en de dieren zijn aan ons overgeleverd. Het wordt overigens tijd dat er aan GEBOORTEBEPERKING gedaan gaat worden daar wij over de hele wereld de ruimte van de dieren vernietigen. Kijk naar bijv.Afrika. Maar ik… Lees verder »

volledig mee eens!

Dat zijn allemaal gefrustreerden die daar aan meedoen om zo zich op een levend wezen te botvieren die zich amper kan verdedigen foei ??

dierenleed zal wel nooit helemaal verdwijnen alhoewel het toch al beter is in Spanje
als er dan al iemand veroordeeld wordt is de straf veel te klein
geboortebeperking in o.a. Afrika R.L.S.?
leuke suggestie maar niet realistisch

Geboortebeperking?? Om minder dierenleed te hebben? Wat een kul, sorry hoor. Juist in de werelddelen waar er enorm veel mensen wonen en er al geboortebeperking is, worden de dieren zeer slecht behandeld. Kijk eens op de Spaanse TV naar ¨Wild Frank¨ hij zat laatst ergens waar hond op het menu stond en filmde hoe die dieren gehouden worden en aan hun einde komen. Breek ik hiermee een lans voor meer kinderen of meer geweld tegen dieren, nee natuurlijk niet. Maar sommige mensen roepen heel makkelijk iets, maar doen zelf geen klap om dieren een beter bestaan te geven. Ik zie… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.