Search
menu
Search

Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen vanwege ontbreken punten

Oeps ... foto ontbreekt!

Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen vanwege ontbreken punten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje voerde in 2006 het rijbewijs met punten in waarbij iedereen in principe 12 punten krijgt en waar bij overtredingen punten worden ingehouden. Ben je de punten kwijt dan verlies je het rijbewijs en moet je opnieuw een examen doen. Volgens de laatste cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT verliezen er jaarlijks zo’n 18.000 Spanjaarden hun rijbewijzen omdat ze geen punten meer hebben.

Het afgelopen jaar (2017) werd bij 18.251 Spanjaarden hun rijbewijs tijdelijk ingenomen omdat ze vanwege diverse overtredingen geen van de 12 punten meer hadden. Volgens de DGT is dat aantal ongeveer hetzelfde als in 2016.

Catalonië was de autonome deelstaat waar de meeste rijbewijzen werden ingenomen met 4.683 in totaal gevolgd door Andalusië met 3.108 rijbewijzen en op afstand Galicië met 1.791, de Comunidad de Madrid met 1.543 en de Comunidad Valenciana met 1.462 rijbewijzen.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?