skip to Main Content
Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen vanwege ontbreken punten
Stock

Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen vanwege ontbreken punten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Jaarlijks worden in Spanje 18.000 rijbewijzen ingenomen

Stock

MADRID – Spanje voerde in 2006 het rijbewijs met punten in waarbij iedereen in principe 12 punten krijgt en waar bij overtredingen punten worden ingehouden. Ben je de punten kwijt dan verlies je het rijbewijs en moet je opnieuw een examen doen. Volgens de laatste cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT verliezen er jaarlijks zo’n 18.000 Spanjaarden hun rijbewijzen omdat ze geen punten meer hebben.

Het afgelopen jaar (2017) werd bij 18.251 Spanjaarden hun rijbewijs tijdelijk ingenomen omdat ze vanwege diverse overtredingen geen van de 12 punten meer hadden. Volgens de DGT is dat aantal ongeveer hetzelfde als in 2016.

Catalonië was de autonome deelstaat waar de meeste rijbewijzen werden ingenomen met 4.683 in totaal gevolgd door Andalusië met 3.108 rijbewijzen en op afstand Galicië met 1.791, de Comunidad de Madrid met 1.543 en de Comunidad Valenciana met 1.462 rijbewijzen.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Dat is 0.039% van de totale bevolking, valt eigenlijk wel mee zou ik zeggen.
  Als je weet dat er +/- 490 auto’s per 1000 inwoners zijn in Spanje kom je op 0.077% van de autobezitters.

 2. Punten ??? als je in Spanje woont met een Nederlands rijbewijs hoef je
  deze niet om te ruilen naar een Spaans rijbewijs zolang je jouw
  Nederlands paspoort maar verlengd en krijg je geen punten.

  1. Jan, dit is helaas ten dele waar. Wanneer het Nederlands rijbewijs verloopt in Spanje, bestaat er niet de mogelijkheid om dit te laten verlengen, tenzij je ergens in NL in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. Wanneer je in Spanje woont en ingeschreven staat, dan dient het rijbewijs omgezet te worden naar een Spaans rijbewijs tegen de tijd dat dit verloopt. Spreek helaas uit eigen ervaring en ben er vanaf december 2017 t/m mei 2018 mee bezig geweest. Kan nu alleen nog naar de rechtbank en de kans is klein dat men dit wint.
   Wil absoluut niet eigenwijs zijn, slechts een ervaring delen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken