Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen vanwege ontbreken punten

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje voerde in 2006 het rijbewijs met punten in waarbij iedereen in principe 12 punten krijgt en waar bij overtredingen punten worden ingehouden. Ben je de punten kwijt dan verlies je het rijbewijs en moet je opnieuw een examen doen. Volgens de laatste cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT verliezen er jaarlijks zo’n 18.000 Spanjaarden hun rijbewijzen omdat ze geen punten meer hebben.

Het afgelopen jaar (2017) werd bij 18.251 Spanjaarden hun rijbewijs tijdelijk ingenomen omdat ze vanwege diverse overtredingen geen van de 12 punten meer hadden. Volgens de DGT is dat aantal ongeveer hetzelfde als in 2016.

Catalonië was de autonome deelstaat waar de meeste rijbewijzen werden ingenomen met 4.683 in totaal gevolgd door Andalusië met 3.108 rijbewijzen en op afstand Galicië met 1.791, de Comunidad de Madrid met 1.543 en de Comunidad Valenciana met 1.462 rijbewijzen.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Michel

Dat is 0.039% van de totale bevolking, valt eigenlijk wel mee zou ik zeggen.
Als je weet dat er +/- 490 auto’s per 1000 inwoners zijn in Spanje kom je op 0.077% van de autobezitters.

Jan

Punten ??? als je in Spanje woont met een Nederlands rijbewijs hoef je
deze niet om te ruilen naar een Spaans rijbewijs zolang je jouw
Nederlands paspoort maar verlengd en krijg je geen punten.

Grace

Jan, dit is helaas ten dele waar. Wanneer het Nederlands rijbewijs verloopt in Spanje, bestaat er niet de mogelijkheid om dit te laten verlengen, tenzij je ergens in NL in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. Wanneer je in Spanje woont en ingeschreven staat, dan dient het rijbewijs omgezet te worden naar een Spaans rijbewijs tegen de tijd dat dit verloopt. Spreek helaas uit eigen ervaring en ben er vanaf december 2017 t/m mei 2018 mee bezig geweest. Kan nu alleen nog naar de rechtbank en de kans is klein dat men dit wint. Wil absoluut niet eigenwijs zijn, slechts een… Lees verder »

Anoniem

Waar kan ik dat zien Remco???

Harm

https://sedeclave.dgt.gob.es/WEB_COPACI3/certificado/verSaldoPuntosCert.faces
Sede electrónica
sede.dgt.gob.es
En met mijn NIE log ik zo in heb 15 punten.

addy

ik krijg het niet voor elkaar!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.