skip to Main Content
Minister bevestigt gratis tolwegen in Spanje
EFE

Minister bevestigt gratis tolwegen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Minister bevestigt gratis tolwegen in Spanje

EFE

MADRID – De nieuwe minister van Ontwikkeling José Luis Ábalos heeft in een interview met de krant El País bevestigd wat veel mensen al hoopten, gratis tolwegen. Al dit jaar zal de tolweg AP-1 tussen Burgos en Armiñón vanaf 1 december gratis worden voor al het verkeer. Daarna volgen onder andere de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona na 31 december 2019.

Vanaf komende december 2018 en daarna in 2019 en 2021 zullen er diverse snelwegen geen contracten meer hebben met de beheerders maatschappijen die geen verlenging meer krijgen van de overeenkomsten die 50 jaar hebben geduurd. Er moest daarop beslist worden of men de contracten zou verlengen, iets waar de vorige PP regering wel voorstander van was, of de contracten niet verlengen en de snelwegen in kwestie tolvrij te maken.

De beslissing bij het ministerie van Ontwikkeling (formento) lijkt nu genomen te zijn en de eerste snelweg die dit jaar nog tolvrij zal worden is de 84 kilometer lange AP-1 tussen Burgos en Armiñón waar het beheerders contract op 30 november zal eindigen.

De volgende snelwegen die tolvrij gaan worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Volgens de minister van Ontwikkeling ligt de beslissing van de laatste snelwegen die vanaf 31 augustus 2021 vrij zullen komen echter bij de volgende regering die na de verkiezingen van 2020 de leiding zal hebben in Spanje.

De beslissing om de snelwegen tolvrij te maken zal uiteraard een gevolg hebben op de staatskas aangezien er minimaal 27 miljoen euro aan kosten betaald zal moeten worden voor alleen al de AP-1, AP-4 en AP-7 snelwegen die dit jaar en eind 2019 tolvrij zullen worden. Daarbovenop moet men de gemiste inkomsten van tolheffing tellen.

Veel gebruikers van deze snelwegen zullen blij zijn als de tol komt te vervallen maar er zitten ook nadelen aan. De meeste van deze snelwegen worden gebruikt door buitenlanders die of op vakantie komen en over de tolwegen rijden en daar dus ook voor betalen of vrachtverkeer op weg naar het zuiden van Spanje en daarna naar Afrika die nu ook betalen voor het gebruik van de snelwegen.

Daarnaast zou de drukte op de tolvrije snelwegen enorm gaan toenemen waarbij er veel opstoppingen en files verwacht kunnen worden en er ook meer kans is op ongelukken. Op dit moment is de druk van de wegen verdeeld over de tolwegen en de vrije nationale wegen maar als er geen tol gevraagd zal worden voor de voormalige tolwegen dan zal het verkeer daar enorm gaan toenemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Goed idee, want dan kan ik nog rustiger Spanje verkennen via de dan minder belaste nationale en regionale wegen. Uiteindelijk toch een beetje profijt van de enorme EU subsidies vanuit het Noorden voor infrastructuur aan (iets) achterblijvende landen zoals Spanje.

 2. Gratis bestaat niet, iemand moet het betalen. En ja, die betalende wegen in Spanje, daar zit dikwijls weinig verkeer op. Maar, zoals eerder opgemerkt, halveer die tarieven.

 3. Dit is geen gratis PSOE (socialisten) actie maar het uitvoeren van wat de PP reeds in de planning had. Dus een goed voorbeeld van continuïteit.

  Of dit slim is of niet, dat is een tweesnijdend zwaard. Nu zijn de tolwegen onderbezet en slibben veel nationale wegen dicht, zoals de N323 en de N340 in de toeristische zones. Als de AP snelwegen gratis worden zullen veel camions en andere auto’s de AP’s beter gebruiken en de AV’s en N-wegen ontlasten. Dus betere verdeling van het verkeer, en verschuiving naar minder bewoonde gebieden.

  Door de lage bezetting komen de exploitanten niet uit de kosten. Die willen de prijzen verdubbelen of meer om terug winst te maken op de exploitatie. Dit riskeert ontradend te worden voor het toerisme en het verkeer nog meer naar de andere wegen te sturen. Ik denk dat er nu na aftrek van de kosten heel weinig in de staatskas kwam en dat de verwachting was dat dit alleen achteruit zou gaan. Goed dat de politiek actie neemt, en dat het onlogische lijk wijst er op dat dit echt wel doorgerekend is. Spanje heeft geld nodig en dat weten ze echt wel.

  Wie dit zal betalen? Gratis gaat alleen de zon op en dus zal dit ook ergens terecht komen. Brandstof, rijtaks. We zien wel.

  Of het slim is, ik heb onvoldoende gegevens om een oordeel te vellen. Maar in dit geval denk ik dat ze slim en doordacht handelen. Geen emoties maar centen en milieu tellen.

 4. Allemaal goed en wel maar dat mij dan eens iemand uitlegt waarom de prijzen in de zomer met de helft bijna stijgen en de zomer terug dalen,een prijs voor altijd of volledig afschaffen. En waarom niet gans de AP zeven tolvrij maken in plaats van een stuk.

  1. Zoals reeds langer in El Pais aangekondigd werd en nu bevestigd, in functie van het vrijkomen van de concessies geeft de staat geen nieuwe concessies. Wanneer het laatste stuk vrijgegeven wordt hangt er ven af wanneer de concessie verleend werd en voor hoeveel jaar. Misschien zijn we dan al een paar regeringen verder en is er Km heffing zodat de tolpoortjes niet meer hoeven

 5. Ik denk ook weer even aan al die middenstand, zoals restaurants, tankstations en andere kleine winkels, die wél profijt heeft van de niet betalende wegen. Die zullen dit absoluut niet toejuichen.

 6. Goede actie snelwegen worden nu ruim onder maats gebruikt.
  A.Ruygrok, Monster.

 7. Milieutechnisch erg goed idee, denk eens aan al die fijnstof die wordt uitgestrooid in de dorpen waar de N-wegen vaak doorlopen. Je zou er maar wonen en astma hebben, of er een longziekte van krijgen.

 8. ik vind de banen hier over het algemeen zeer goed ook de nationals criticasters moeten maar eens in Belgie komen rijden waar wij wel veel betalen aan wegentaks, dure benzine en andere belastingen (hoogste van Europa)en waar je van de ene put in de andere beland.

 9. Ik zou liever kiezen voor halvering van de prijzen, dan heeft iedereen er wat aan, de auto en de regering.

  1. Kan dit alleen maar mee onderschrijven.
   Ik verwacht grote problemen op de tolwegen indien deze gratis worden, zeker in het hoog seizoen.

 10. wie zal het onderhoud dan betalen?
  in vele andere landen zijn ze net aan het kijken of is dit reeds gebeurd om tol in te voeren en spanje schaft ze af?
  het leven zal weer een beetje duurder worden zeker?

 11. Ondanks de nadelen ben ik voor vrijstelling. In het noordelijk deel van de provincie Alicante gebeurt het nog vaak dat de N332 door de dorpen loopt. Dit is gewoon hopeloos verstikkend ! Het zal hier een enorme verlichting geven als dit verkeer straks gewoon over de autopista gaat.
  Het klopt dat het daar dan drukker wordt, maar deze weg is nu bijna leeg en kan extra drukte makkelijk aan.

 12. Wie betaald het gelag , de automobilist die nooit of zelden de autostrade neemt door hogere taksen en benzineprijzen ,
  Hoera de sinterklaas politiek kan weer beginnen ???

 13. De PSOE probeert uiteraard nu weer vriendelijke maatregelen te nemen in de hoop het bij de (eventueel vervroegde) volgende verkiezingen toch nog een beetje te overleven. Dat het het land weer heel veel gaat kosten, boeit hun uiteraard niet. Zij hebben nooit wakker gelegen van een staatsschuld beetje hoger of lager. Ook de werkloosheid zal het niet helpen als al die mensen op straat komen te staan. Goed bezig *Zucht*

 14. Het eeuwige socialistische riedeltje, alles gratis en de kosten voor de staatskas; euh, de belastingen van iedereen en wie gaat instaan voor onderhoud, aanpassingen etc? Nobody met ongevallen en files tot gevolg. Dus zeker geen goed nieuws

 15. Prachtig nieuws op deze zomerse dag. Daar ga ik een caña op drinken, salud!

 16. Ik denk dat het ijdele hoop zal zijn dat de wegen worden onderhouden. Het gaat dezelfde kant op als de Nationale wegen.remark my words.

 17. Gratis bestaat niet zo ook in uw artikel te lezen. Dus wat wordt er duurder in Spanje . Brandstof, keuringen de auto belasting . Want die wegen moeten wel onderhouden worden.

  1. De Socialisten schuiven de rekening wel door naar wat zij noemen ¨de rijken¨ maar ze vergeten even dat die rijken slim genoeg zijn om hun gelden elders te parkeren of gaan parkeren, gevolg is dat uiteindelijk zoals altijd de gewone man de rekening mag betalen.
   En zo krijgen ze alsnog deels hun zin, dan heeft niemand meer wat over en zijn we allemaal gelijk….ja gelijk de pineut….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken