Zwager Spaanse Koning moet zich deze maandag bij de gevangenis naar wens melden (UPDATE)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Maandag 18 juni 2018 zal de Spaanse geschiedenisboeken ingaan als de dag dat een aangetrouwd familielid van het Spaanse Koningshuis voor 5 jaar en 10 maanden de gevangenis in gaat. We hebben het hier over Iñaki Urdangarin, de echtgenoot van de zus van Koning Felipe, de Infanta Cristina die veroordeeld is voor fraude en diverse andere strafbare feiten.

Afgelopen 12 juni heeft Urdangarin samen met zijn voormalige collega Diego Torres en de voormalige regiopremier van de Balearen eilanden te horen gekregen dat hij vijf dagen de tijd had om zich te melden bij een Spaanse gevangenis.

Direct na deze bekendmaking vertrok Urdangarin weer naar het Zwitserse Genève waar hij samen met vrouw en kinderen al enkele jaren in afwachting van de uitspraak van de rechtspraak woonde.

Deze maandag zijn de vijf laatste dagen in vrijheid voor de zwager van Koning Felipe voorbij en moet hij naar Spanje vliegen om voor vijf jaar en tien maanden de cel in te gaan.

Aangezien hij zelf een gevangenis mag uitkiezen, is op het moment van schrijven nog niet bekend waar Iñaki Urdangarin voor gekozen heeft. De kans is groot dat het een van de Madrileense gevangenissen Estremera, Soto del Real of Alcalá-Meco wordt maar het kan ook de gevangenis van de Baskische stad Vitoria worden, de stad waar zijn moeder woont.

UPDATE

Urdangarin is zondagavond aangekomen in Madrid en verbleef daar in een hotel om zich maandagmorgen te melden bij de gevangenis Brieva in Ávila, Castilla y León. De zwager van de Koning had de keuze uit 82 gevangenissen die in Spanje te vinden zijn maar hij koos voor deze.

De Brieva gevangenis waar Iñaki Urdangarin voor gekozen heeft is een bijzondere aangezien het hier om een vrouwengevangenis gaat. Het merendeel van de 167 cellen wordt bewoond door vrouwen maar er is een klein gedeelte bestaande uit slechts 4 cellen waar mannen kunnen verblijven. Urdangarin zal de enigste mannelijke bewoner zijn aangezien daar nu niemand verblijft. De laatste mannelijke bewoner van de Brieva gevangenis was de PSOE politicus Luis Roldan die daar 11 jaren van zijn 31 jaar lange celstraf heeft gewoond.

De keuze voor deze vrouwengevangenis is vreemd en de politieke partij Podemos is laaiend omdat weer blijkt dat leden van de Koninklijke familie een voorkeursbehandeling krijgen want niet iedereen mag een eigen gevangenis uitzoeken. Voor Urdangarin houdt dit echter wel in dat hij geen confrontaties hoeft aan te gaan met andere mannelijke celgenoten en er hoeven geen extra zware beveiligingsmaatregelen getroffen te worden.

Zoals het er nu naar uitziet zal Urdangarin regelmatig bezoek krijgen van zijn vrouw en kinderen maar zij zullen voorlopig in Genève blijven wonen. Dat kan natuurlijk altijd veranderen als de media aandacht eenmaal verdwenen is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.