skip to Main Content
Zwager Spaanse Koning moet zich deze maandag bij de gevangenis naar wens melden (UPDATE)
RTVE

Zwager Spaanse Koning moet zich deze maandag bij de gevangenis naar wens melden (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zwager Koning Spanje de cel in

RTVE

MADRID – Maandag 18 juni 2018 zal de Spaanse geschiedenisboeken ingaan als de dag dat een aangetrouwd familielid van het Spaanse Koningshuis voor 5 jaar en 10 maanden de gevangenis in gaat. We hebben het hier over Iñaki Urdangarin, de echtgenoot van de zus van Koning Felipe, de Infanta Cristina die veroordeeld is voor fraude en diverse andere strafbare feiten.

Afgelopen 12 juni heeft Urdangarin samen met zijn voormalige collega Diego Torres en de voormalige regiopremier van de Balearen eilanden te horen gekregen dat hij vijf dagen de tijd had om zich te melden bij een Spaanse gevangenis.

Direct na deze bekendmaking vertrok Urdangarin weer naar het Zwitserse Genève waar hij samen met vrouw en kinderen al enkele jaren in afwachting van de uitspraak van de rechtspraak woonde.

Deze maandag zijn de vijf laatste dagen in vrijheid voor de zwager van Koning Felipe voorbij en moet hij naar Spanje vliegen om voor vijf jaar en tien maanden de cel in te gaan.

Aangezien hij zelf een gevangenis mag uitkiezen, is op het moment van schrijven nog niet bekend waar Iñaki Urdangarin voor gekozen heeft. De kans is groot dat het een van de Madrileense gevangenissen Estremera, Soto del Real of Alcalá-Meco wordt maar het kan ook de gevangenis van de Baskische stad Vitoria worden, de stad waar zijn moeder woont.

UPDATE

Urdangarin is zondagavond aangekomen in Madrid en verbleef daar in een hotel om zich maandagmorgen te melden bij de gevangenis Brieva in Ávila, Castilla y León. De zwager van de Koning had de keuze uit 82 gevangenissen die in Spanje te vinden zijn maar hij koos voor deze.

De Brieva gevangenis waar Iñaki Urdangarin voor gekozen heeft is een bijzondere aangezien het hier om een vrouwengevangenis gaat. Het merendeel van de 167 cellen wordt bewoond door vrouwen maar er is een klein gedeelte bestaande uit slechts 4 cellen waar mannen kunnen verblijven. Urdangarin zal de enigste mannelijke bewoner zijn aangezien daar nu niemand verblijft. De laatste mannelijke bewoner van de Brieva gevangenis was de PSOE politicus Luis Roldan die daar 11 jaren van zijn 31 jaar lange celstraf heeft gewoond.

De keuze voor deze vrouwengevangenis is vreemd en de politieke partij Podemos is laaiend omdat weer blijkt dat leden van de Koninklijke familie een voorkeursbehandeling krijgen want niet iedereen mag een eigen gevangenis uitzoeken. Voor Urdangarin houdt dit echter wel in dat hij geen confrontaties hoeft aan te gaan met andere mannelijke celgenoten en er hoeven geen extra zware beveiligingsmaatregelen getroffen te worden.

Zoals het er nu naar uitziet zal Urdangarin regelmatig bezoek krijgen van zijn vrouw en kinderen maar zij zullen voorlopig in Genève blijven wonen. Dat kan natuurlijk altijd veranderen als de media aandacht eenmaal verdwenen is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ach Podemos is weer eens woedend.
  Maar als hun eigen leiders zich niet aan de politieke plannen houden van de eigen partij, dan stemmen ze doodleuk met een dikke meerderheid dat ze mogen aanblijven.
  Hypocriete lui, overal tegen aantrappen, laat ze eerst gewoon eens normaal doen en in hun eigen gelederen de boel schoonvegen en schoonhouden, dan is het tijd om tegen een ander aan te schoppen.

 2. Even een reactie op het stukje Urdangarin is de enigste bewoner van deze gevangenis. Enigste bestaat alleen als je de leukste bent. B.v.
  Ik ben de enigste thuis. Dan ben je dus de leukste thuis. Anders kun je het nooit gebruiken. Indien je de enige thuis bent, dan ben je enig kind.
  Ik ben het enige meisje thuis, en heb nog 3 broers. Zoiets dus. Ik weet dat veel mensen deze fout maken, maar het staat erg raar in een blad bestemd voor Nederlanders in Spanje. Verder mijn complimenten, ik vind het een leuk info.blad.

  1. “enigste mannelijke bewoner zijn”, is wel juist volgens mij. Wie zegt niet dat hij daar de leukste is ?

   1. In dit geval wel ja hahahaha, als je de enige mannelijke bewoner bent, dan ben je ook de enigste, want je hebt geen concurrentie om de leukste te zijn….goed gevonden Michel

 3. Ja leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker, klasse justitie .

 4. Net als met politici geldt ook hier dat Spanje een uitstekend zelfreinigend vermogen heeft. In tegenstelling tot wat sommigen hier wel eens beweren. De wet geldt voor iedereen!

  1. Hij mag de gevangenis uitkiezen? Dan vind ik wel dat ze hem ook 600km van zijn deur moeten vastzetten

  2. Je zegt het correct: de wet geldt voor iedereen. Als de wet nu ook nog voor iedereen gelijk zou zijn, zou je kunnen spreken van een democratie. Dat Spaans ‘zelfreinigend vermogen’ is niet echt duidelijk. Zou het kunnen dat je daarmee die corrupte bende van Rajoy bedoelt of heb je het over het opkuisen van de Franco-resten (wat in feite hetzelfde is)?

   1. Wacht maar, Sanchez komt ook aan de beurt trouwens het begin is er al met één corrupte minister.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken