Elektriciteitsleveranciers Spanje willen duizenden laadpalen plaatsen

Elektriciteitsleveranciers Spanje willen duizenden laadpalen plaatsen
Beeld: 123rf

MADRID – Als het aan de grote elektriciteitsmaatschappijen ligt in Spanje dan komen er de komende jaren duizenden nieuwe laadpalen in verschillende categorieën bij. Zo wil Iberdrola voor 2021 tenminste 25.000 laadpalen voor elektrische voertuigen plaatsen en maakte ook Endesa al bekend dat ze de komende vijf jaar 108.500 laadpunten wil installeren in Spanje.

Heel Spanje gaat voor de elektrische auto, althans de overheid op landelijk en regionaal niveau en de bedrijven die elektriciteit en/of elektrische auto’s leveren. De Spaanse automobilisten gaan echter bij lange na nog niet voor de elektrische auto’s, dat blijkt wel uit de verkoopcijfers.

Dit jaar werden er gedurende de eerste vijf maanden slechts 5.620 elektrische auto’s verkocht. In mei steeg dat aantal met maar liefst 180% maar is dat nog steeds vele malen minder dan de hybride, gas, benzine- en dieselmodellen met een totale verkoop van 561.953 auto’s.

Het probleem van de elektrische auto in Spanje is natuurlijk dat er geen of weinig oplaadpunten te vinden zijn in de steden (laat staan in de dorpen of het platteland). Eind december 2018 had Spanje slechts 5.000 laadpalen waarvan er maar 200 gezien kunnen worden als snellaadpalen.

De situatie in andere EU-landen was toen heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 particuliere laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Iberdrola

Daar willen de Spaanse elektriciteitsmaatschappijen nu iets aan gaan doen. Iberdrola heeft aangegeven dat ze de komende vier jaar 25.000 laadpalen gaat installeren via het Plan de Movilidad Sostenible. Iberdrola heeft daarvoor overeenkomsten afgesloten met hotelketens, warenhuizen, supermarkten, restaurants en tankstations.

Iberdrola heeft ook een smartphone app gelanceerd met de naam Recarga Pública Iberdrola waarmee automobilisten van elektrische auto’s oplaadpalen kunnen lokaliseren, reserveren en betalen via de telefoon. Met een nieuw plan “smart mobility” biedt Iberdrola een contract aan waarbij het mogelijk is om 100 km te rijden voor slechts 0,50 euro.

Endesa

Endesa heeft ook al aangegeven de komende vijf jaar minstens 108.500 oplaadpunten te installeren in Spanje. Dat lijkt een groot aantal laadpalen voor elektrische auto’s in vergelijking met wat er nu in heel de Europese Unie te vinden is, maar Endesa is vastberaden mee te doen met de elektrische auto revolutie.

Van dit hoge aantal oplaadpalen zullen er echter slechts 8.500 op straat te zien zijn bij zogenaamde “electrolineras”, winkelcentra, parkeergarages en bij hotelketens terwijl de overige 100.000 oplaadpunten bij de elektrische autorijders thuis worden geïnstalleerd.

Speciaal voor dat doel heeft Spanje’s grootste elektriciteitsmaatschappij een nieuw merk gelanceerd: Endesa X. De installatie van de 8.500 openbare oplaadpunten zal volgens het bedrijf zo’n 65 miljoen euro gaan kosten. In 2019 en 2020 zullen er 2.000 oplaadpunten aangelegd gaan worden terwijl de overige 6.500 oplaadpunten in 2021 en 2022 aangelegd moeten worden.

Soorten laadpalen

Volgens zowel Endesa als Iberdrola zullen alle laadpalen voorzien worden van groene stroom en komen er diverse types. Zo komen er oplaadpunten met 3.7 kW voor thuisgebruik (thuisladers); laadpalen met 22 kW die bekend staan als semirápido; snellaadpalen van 50 kW en ultrasnelle laadpalen van 150 kW waarbij men na drie minuten opladen genoeg elektriciteit heeft voor 100 km.

Een groot deel van deze laadpalen of laadpunten zal op straat of bij winkels te zien zijn maar er zullen er nog meer bij de elektrische autorijders thuis geplaatst worden.

Regering

In de lijn met andere landen binnen en buiten de Europese Unie wil ook Spanje een jaartal vastleggen voor de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel maar ook hybride modellen rijden naar puur en alleen elektrische voertuigen.

Vanaf 2040 mogen er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden.

Dit streven is niets nieuws binnen de EU want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk waar ook gesproken wordt over 2040 of Denemarken, Ierland, Duitsland en Nederland die 2030 als jaartal hebben gekozen of Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

10 reacties op “Elektriciteitsleveranciers Spanje willen duizenden laadpalen plaatsen”

 1. Eerst iedereen aan de elektrische auto verplichten zodanig dat de mensen die ver moeten rijden verplicht worden het vliegtuig te nemen om ter bestemming te geraken en eenmaal zover de belastingen op de vliegtuigtickets zodanig verhogen dat enkel nog de happy few nog op reis kunnen en het werkvolk kan thuis blijven.

 2. hoe sneller al de vuile rommel weg is hoe beter en ik bedoel de electriche auto’s eens iedereen op electric gaat rijden ga je de prijzen eens zien stijgen zowel opladen als thuis gebruik ik hoop dat dit er nooit of te nimmer echt doorkomt

 3. Ultrasnelle laadpalen van 150 kw waarbij men in 3 min genoeg electriceit heeft om 100 km te rijden?? De huidige electrische auto’s verbruiken tussen de 14 kwh en 25 kwh per honderd km. Bevoorbeeld de nieuwe Audi etron zal met drie min laden aan een 150 kw laadpaal slechts ongeveer 35 km ver geraken.

  1. De Audi e-tron is net een slecht voorbeeld, deze heeft een megaverbruik. Maar er zijn ook autos die 14 KWH per 100 km nodig hebben. Eigenlijk dus net als fossiele autos. Je hebt ze die 1 op 30 rijden en je hebt ze die 1 op 5 rijden, zoals die asociale Hilux.
   Niks nieuws onder de zon dus.

 4. Denken ze dat de mensen de euroos van de bomen plukken.Wat kosten die elektrische auto”s meer dan de andere.Als we nog verder gepluimd worden koop ik misschien helemaal geen wagen meer.

 5. Weg met alle bomen voor elke boom een oplaadpaal, plus de enorme vervuiling van de stroom verwekkers ja we gaan allemaal de goede kant uit 🙂

    1. Ik heb het erover dat iemand ergens mee moet beginnen. Anders veranderd er niks. Steden zijn in de zomer al bijna onleefbaar. Maar blijf gerust wegkijken Koos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.