skip to Main Content
Elektriciteitsleveranciers Spanje willen duizenden laadpalen plaatsen
123rf

Elektriciteitsleveranciers Spanje willen duizenden laadpalen plaatsen

MADRID – Als het aan de grote elektriciteitsmaatschappijen ligt in Spanje dan komen er de komende jaren duizenden nieuwe laadpalen in verschillende categorieën bij. Zo wil Iberdrola voor 2021 tenminste 25.000 laadpalen voor elektrische voertuigen plaatsen en maakte ook Endesa al bekend dat ze de komende vijf jaar 108.500 laadpunten wil installeren in Spanje.

Heel Spanje gaat voor de elektrische auto, althans de overheid op landelijk en regionaal niveau en de bedrijven die elektriciteit en/of elektrische auto’s leveren. De Spaanse automobilisten gaan echter bij lange na nog niet voor de elektrische auto’s, dat blijkt wel uit de verkoopcijfers.

Dit jaar werden er gedurende de eerste vijf maanden slechts 5.620 elektrische auto’s verkocht. In mei steeg dat aantal met maar liefst 180% maar is dat nog steeds vele malen minder dan de hybride, gas, benzine- en dieselmodellen met een totale verkoop van 561.953 auto’s.

Het probleem van de elektrische auto in Spanje is natuurlijk dat er geen of weinig oplaadpunten te vinden zijn in de steden (laat staan in de dorpen of het platteland). Eind december 2018 had Spanje slechts 5.000 laadpalen waarvan er maar 200 gezien kunnen worden als snellaadpalen.

De situatie in andere EU-landen was toen heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 particuliere laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Iberdrola

Daar willen de Spaanse elektriciteitsmaatschappijen nu iets aan gaan doen. Iberdrola heeft aangegeven dat ze de komende vier jaar 25.000 laadpalen gaat installeren via het Plan de Movilidad Sostenible. Iberdrola heeft daarvoor overeenkomsten afgesloten met hotelketens, warenhuizen, supermarkten, restaurants en tankstations.

Iberdrola heeft ook een smartphone app gelanceerd met de naam Recarga Pública Iberdrola waarmee automobilisten van elektrische auto’s oplaadpalen kunnen lokaliseren, reserveren en betalen via de telefoon. Met een nieuw plan “smart mobility” biedt Iberdrola een contract aan waarbij het mogelijk is om 100 km te rijden voor slechts 0,50 euro.

Endesa

Endesa heeft ook al aangegeven de komende vijf jaar minstens 108.500 oplaadpunten te installeren in Spanje. Dat lijkt een groot aantal laadpalen voor elektrische auto’s in vergelijking met wat er nu in heel de Europese Unie te vinden is, maar Endesa is vastberaden mee te doen met de elektrische auto revolutie.

Van dit hoge aantal oplaadpalen zullen er echter slechts 8.500 op straat te zien zijn bij zogenaamde “electrolineras”, winkelcentra, parkeergarages en bij hotelketens terwijl de overige 100.000 oplaadpunten bij de elektrische autorijders thuis worden geïnstalleerd.

Speciaal voor dat doel heeft Spanje’s grootste elektriciteitsmaatschappij een nieuw merk gelanceerd: Endesa X. De installatie van de 8.500 openbare oplaadpunten zal volgens het bedrijf zo’n 65 miljoen euro gaan kosten. In 2019 en 2020 zullen er 2.000 oplaadpunten aangelegd gaan worden terwijl de overige 6.500 oplaadpunten in 2021 en 2022 aangelegd moeten worden.

Soorten laadpalen

Volgens zowel Endesa als Iberdrola zullen alle laadpalen voorzien worden van groene stroom en komen er diverse types. Zo komen er oplaadpunten met 3.7 kW voor thuisgebruik (thuisladers); laadpalen met 22 kW die bekend staan als semirápido; snellaadpalen van 50 kW en ultrasnelle laadpalen van 150 kW waarbij men na drie minuten opladen genoeg elektriciteit heeft voor 100 km.

Een groot deel van deze laadpalen of laadpunten zal op straat of bij winkels te zien zijn maar er zullen er nog meer bij de elektrische autorijders thuis geplaatst worden.

Regering

In de lijn met andere landen binnen en buiten de Europese Unie wil ook Spanje een jaartal vastleggen voor de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel maar ook hybride modellen rijden naar puur en alleen elektrische voertuigen.

Vanaf 2040 mogen er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden.

Dit streven is niets nieuws binnen de EU want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk waar ook gesproken wordt over 2040 of Denemarken, Ierland, Duitsland en Nederland die 2030 als jaartal hebben gekozen of Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Eerst iedereen aan de elektrische auto verplichten zodanig dat de mensen die ver moeten rijden verplicht worden het vliegtuig te nemen om ter bestemming te geraken en eenmaal zover de belastingen op de vliegtuigtickets zodanig verhogen dat enkel nog de happy few nog op reis kunnen en het werkvolk kan thuis blijven.

 2. hoe sneller al de vuile rommel weg is hoe beter en ik bedoel de electriche auto’s eens iedereen op electric gaat rijden ga je de prijzen eens zien stijgen zowel opladen als thuis gebruik ik hoop dat dit er nooit of te nimmer echt doorkomt

 3. Ultrasnelle laadpalen van 150 kw waarbij men in 3 min genoeg electriceit heeft om 100 km te rijden?? De huidige electrische auto’s verbruiken tussen de 14 kwh en 25 kwh per honderd km. Bevoorbeeld de nieuwe Audi etron zal met drie min laden aan een 150 kw laadpaal slechts ongeveer 35 km ver geraken.

  1. De Audi e-tron is net een slecht voorbeeld, deze heeft een megaverbruik. Maar er zijn ook autos die 14 KWH per 100 km nodig hebben. Eigenlijk dus net als fossiele autos. Je hebt ze die 1 op 30 rijden en je hebt ze die 1 op 5 rijden, zoals die asociale Hilux.
   Niks nieuws onder de zon dus.

 4. Denken ze dat de mensen de euroos van de bomen plukken.Wat kosten die elektrische auto”s meer dan de andere.Als we nog verder gepluimd worden koop ik misschien helemaal geen wagen meer.

 5. Weg met alle bomen voor elke boom een oplaadpaal, plus de enorme vervuiling van de stroom verwekkers ja we gaan allemaal de goede kant uit 🙂

    1. Ik heb het erover dat iemand ergens mee moet beginnen. Anders veranderd er niks. Steden zijn in de zomer al bijna onleefbaar. Maar blijf gerust wegkijken Koos.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken