menu: rubrieken, zoeken & meer

Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje

Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje
Beeld: 123rf

Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is men al weken bezig met het bedenken van versoepelingen van de mondkapjesplicht in de publieke ruimte. Deze plicht tot het altijd dragen van een ‘mascarilla’ geldt in principe al in Spanje sinds juli 2020 maar vanaf zaterdag 26 juni voegt Spanje zich bij het rijtje landen waar het dragen van een mondkapje in de openlucht verleden tijd wordt.

De regels in Spanje zijn eigenlijk heel simpel, het mondkapje moet op enkele uitzonderingen na altijd gedragen worden voor personen vanaf 6 jaar, ook als de anderhalve meter gehandhaafd kan worden en ook in de openlucht.

Maar op vrijdag 18 juni heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bevestigd dat het weekend van 19 en 20 juni het laatste weekend zal zijn in Spanje dat men in de openlucht (espacios exteriores) een mondkapje (mascarilla) moet dragen. Dat wil zeggen, vanaf zaterdag 26 juni geldt de de mondkapjesplicht in de openlucht ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden niet meer.

Hoe het dragen van een mondkapje er vanaf zaterdag 26 juni uit gaat zien in Spanje is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal alleen de verplichting tot het dragen van een mondkapje in de openlucht ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden komen te vervallen. Als de anderhalve meter fysieke afstand niet gehandhaafd kan worden moet net zoals in andere landen het mondkapje wel gedragen worden.

Omdat het nieuws erg recent is, is ook nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, in de auto als passagiers niet-samenwonenden zijn, op kantoor, in winkels, in supermarkten, op terrassen, op het strand, in de natuur etc. In de loop van de volgende week zal daar waarschijnlijk meer over bekend worden gemaakt. Op donderdag 24 juni zal er een speciale ministerraad zijn waarna via een staatsbouletin BOE de mondkapjesplicht aangepast zal worden.

Landen

Spanje is samen met Italië en Griekenland tot nu toe het land met de strengste regels rondom het gebruik van het mondkapje. Andere landen zijn relaxter geworden met hun mondkapjes beleid en ook Spanje zal vanaf zaterdag 26 juni iets relaxter gaan worden.

In Portugal geldt geen mondkapjesplicht meer in de openlucht mits de 2 meter social distance aangehouden kan worden. In het openbaar vervoer, winkels en supermarkten en alle openbare binnenruimtes is het dragen van een mondkapje wel verplicht.

In Frankrijk geldt sinds donderdag 17 juni ook geen mondkapjesplicht meer in de openlucht wanneer de 1,5 meter gehandhaafd kan worden. Als het druk is, als je in een rij staat te wachten of als de 1,5 meter niet mogelijk is moet men wel een mondkapje dragen. 

In Andorra geldt ook sinds donderdag 17 juni geen mondkapjesplicht meer al geldt nog wel steeds een advies om het mondkapje in de openlucht te blijven dragen.

In België was de stad Brussel op 9 juni de koploper wat betreft het opheffen van de plicht tot het dragen van een mondkapje in de openlucht al volgde de rest van België snel met dezelfde beslissing al gelden er ook veel uitzonderingen wanneer een mondkapje wel gedragen moet worden. Zo moeten mondkapjes nog wel gedragen worden in winkels, openbaar vervoer etc. Daarnaast wordt het dragen van een mondkapje nog steeds aanbevolen in alle openbare plaatsen en is het verplicht als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

In Nederland wordt vrijdag 18 juni bekend of de inwoners waarschijnlijk vanaf zaterdag 26 juni geen mondkapje meer hoeven te dragen, niet in de openlucht en niet binnen zoals in winkels en supermarkten of op het werk. Men dient wel altijd de anderhalve meter aan te houden en als dat niet kan dan moet het mondkapje weer op.

In Duitsland geldt geen mondkapjesplicht in de openlucht en worden inwoners wel geacht een mondkapje te dragen wanneer de 1,5 meter in de openlucht niet gehandhaafd kan worden, net zoals in het openbaar vervoer, in winkels en op school en gesloten publieke ruimtes.

In Italië denkt men er ook over om in ieder geval in de openlucht het dragen van een mondkapje op te heffen als de 1,5 meter kan worden gehandhaafd. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf juli een realiteit worden in Italië.

In Griekenland geldt net zoals in Spanje en Italië een mondkapjesplicht op alle momenten en alle plaatsen. Voorlopig wil men daar ook geen verandering in aanbrengen.

Meer informatie over de corona-maatregelen en regels in de E-landen is HIER te vinden op de website ReOpen.Europa.eu.