menu: rubrieken, zoeken & meer

Gratis coronatest voor reizigers in juli en augustus in Nederland en juli t/m september in België

Gratis coronatest voor reizigers in juli en augustus in Nederland en juli t/m september in België
Beeld: 123rf (aangepast)

Gratis coronatest voor reizigers in juli en augustus in Nederland en juli t/m september in België

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 18 juni werd door het Nederlandse kabinet definitief bekend gemaakt dat er gratis coronatests komen voor reizigers in de maanden juli en augustus. België maakte eerder al bekend dat de inwoners van het land in juli, augustus én september recht hebben op twee gratis coronatests. En hoe zit dat in Spanje, zijn daar ook gratis coronatests mogelijk of (nog) niet?

Sommige Europese landen vragen om een corona-bewijs als je naar dat land reist. Je komt aan een corona-bewijs als je volledig gevaccineerd bent of dat je kunt aantonen dat je corona hebt gehad. Is dat niet het geval dan kunnen inwoners van Nederland vanaf 30 juni een afspraak maken voor een gratis coronatest in juli en augustus 2021, zo meldt de website van Rijksoverheid.nl sinds vrijdag.

Deze zomer kun je jezelf gratis laten testen voor het reizen. Dat kan tot en met 31 augustus. Ben je negatief getest? Dan kun je de testuitslag downloaden of uitprinten via CoronaCheck.nl. Hiermee kun je dan vanuit Nederland aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot of je kunt de grens over met het eigen vervoer (auto, camper).

Je kunt tussen 1 juli en 31 augustus gratis getest worden als je naar een land gaat dat een corona-bewijs of een negatieve testuitslag eist. Een afspraak maken kan vanaf 30 juni. Testen vóór 1 juli betaal je zelf. Vanaf 1 juli kun je getest worden bij aangesloten testlocaties. Hierover volgt zo spoedig mogelijk meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl

België

In België maakte men eerder al bekend dat het mogelijk is om vanaf 1 juli tot en met 30 september twee gratis PCR-testen te laten uitvoeren. Daarnaast zijn er vaste prijzen bepaald want als je toch zou moeten betalen voor een coronatest dan mag de PCR-test niet meer kosten dan 55 euro en de antigeentest niet meer dan 120 euro. 

Om recht te hebben op die twee gratis coronatests moet je wel voldoen aan de voorwaarden zoals dat dit nodig is om op reis te kunnen gaan of om een festival te bezoeken. De gratis coronatest geldt niet als je al de kans hebt gehad om jezelf te laten vaccineren.

En hoe werkt dat dan? Op de website www.mijngezondheid.be vraag je een code aan die je kunt downloaden. Let op, die code is maar tien dagen geldig. Maak daarna tijdig een afspraak bij een testcentrum. In de meeste gevallen kan dat telefonisch. Met je code kan je naar een laboratorium of naar een testcentrum gaan om je gratis PCR-test te laten afnemen. Tegen 1 juli zullen er meer testcentra bijkomen. 

En Spanje?

Zoals we eerder al schreven in een artikel is Spanje geen voorstander van gratis coronatests voor terugreizende vakantiegangers. Spanje zegt de enorme kosten van de miljoenen toeristen niet te willen en kunnen betalen.

Spanje had in goede pre-covid tijden meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen en waarschijnlijk ook in 2021 zullen er vele miljoenen internationale vakantiegangers naar Spanje komen. Dat zijn er veel meer dan andere landen zoals Nederland en België en dus moet Spanje ook veel meer PCR-tests bekostigen.

Op dit moment wordt er in Spanje ook nog niet gesproken over gratis coronatests voor inwoners van Spanje want dan zou men ook gratis coronatests moeten geven aan inwoners van andere EU-lidstaten om Europese discriminatie tegen te gaan.

Met test naar Spanje 

Op dit moment geldt nog steeds dat om Spanje binnen te komen als je een coronatest nodig hebt dat een PCR-test of een antigeentest is die moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve PCR-test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. 

Terug naar Nederland

Om vanuit Spanje terug te reizen naar Nederland heb je een negatief PCR-testresultaat nodig die is afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland. Dat geldt voor alle vormen van vervoer, dus ook eigen vervoer (auto, camper) en voor elke reiziger van 13 jaar of ouder, dus ook gevaccineerde reizigers. Dat geldt voor rode zones in Spanje en niet voor gele zones (Balearen en Canarische Eilanden). Meer informatie lees je HIER.

Terug naar België

Om vanuit Spanje terug te reizen naar België zijn er andere regels wat betreft de hoofdverblijfplaats. Zo hoeven reizigers die in België wonen geen negatieve corona-testuitslag te laten zien maar kan het wel zijn dat ze in quarantaine moeten gaan. Als je officieel niet in België woont moet je beschikken over een negatieve PCR-testuitslag die ten vroegste 72 uur voor je vertrek uit een rode zone naar België is uitgevoerd. Dat geldt dus niet voor oranje zones. Meer informatie lees je HIER.