Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (13)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (13)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (13)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (onderaan artikel).

In blog 5 schreven wij dat het zwembad was besteld en nu is het zover, we gaan zelf ons zwembad bouwen. Een aantal weken geleden is het zwembad in onderdelen geleverd en twee weken terug is de start van de opbouw begonnen met het laten graven van het gat. Nog voordat er gegraven kon worden heeft Tom eerst van een groot stuk zeil een mal gemaakt. Bij het zwembad werd een instructie van zo’n 130 pagina’s in het Spaans met een Nederlandse vertaling.

Omdat wij een boonvormig zwembad hebben en de bodem van 1,20m. naar 1,80m. afloopt, is het dus niet zomaar een rechthoekig vlak wat uitgegraven moet worden. Ga dat maar eens in je beste Spaans uitleggen aan het graaf mannetje… Gelukkig was het mannetje heel geduldig en is het gat in vier avonden redelijk goed uitgegraven, maar toch moest hierna op sommige plaatsten met de hand aarde worden weggehaald of weer worden aangevuld. Dat aanvullen kan niet zomaar, want als de aarde niet goed is aangedrukt en kan het zwembad gaan verzakken. Dat zou een groot probleem kunnen worden, dus had Tom om dit te voorkomen van de aannemer een trilapparaat geleend.

Gelukkig arriveerde een aantal dagen later vrienden Jaap en Gerwin om Tom met deze klus verder te helpen. Deze drie bikkels hebben heel wat uren in de brandende zon staan buffelen. Toen na een aantal dagen de temperatuur nog verder omhoog ging, zijn ze wat vroeger opgestaan om in de redelijk koele ochtenduren te werken, dan rust te nemen, om vervolgens in de avonduren weer verder te gaan. De metalen wanden werden opgebouwd, pootjes eronder gemaakt en alles natuurlijk waterpas. De trap is gemaakt van kunststof en werd verbonden aan deze metalen wanden. Vervolgens is de trap aan de onderkant verstevigd, en zo ook de wanden aan de buitenkant. Hierna was de bodem aan de beurt, eerst weer helemaal vlak maken en de juiste glooiingen aanbrengen. Toen hebben ze de eerste laag beton voor de bodem neergelegd. Helaas zat na deze klus de week van de helpers erop…

We schrijven dit nu allemaal heel gemakkelijk in een paar zinnen op, maar het was al met al een flinke uitdaging en dat was niet helemaal zoals ze het ons hadden verteld. Bij een van de eerste afspraken met deze zwembadleverancier vertelde ze ons namelijk dat het bouwen van dit zwembad heel makkelijk is en echt iedereen dit kon. Als voorbeeld werd door de mannelijke verkoper verteld dat ze pas een zwembad hadden verkocht aan een vrouw en dat zij het zwembad in drie dagen opgebouwd had. Wij vermoeden nu dat zij de zus van Superman is en wij zouden haar graag in dienst nemen… // Project zwembad wordt vervolgd… Hasta Pronto, Tom y Danielle

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?