skip to Main Content
Tachtig jaar geleden had niet Turkije maar Spanje te maken met een militaire staatsgreep

Tachtig jaar geleden had niet Turkije maar Spanje te maken met een militaire staatsgreep

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

oorlog1aMADRID – Als je erover nadenkt is het nog helemaal niet zo lang geleden, de militaire staatsgreep en daarop volgende burgeroorlog in een militair en politiek verdeeld Spanje. Net zoals in Turkije mislukte ook de Spaanse militaire staatsgreep op 18 juli 1936 maar wat daarop volgde was een verdeeld land met een van de ergste burgeroorlogen van Spanje en Generaal Franco als winnaar tot aan zijn dood in 1975.

Op 18 juli 1936 waren de militaire generaals Mola en Sanjurjo van plan om het land via een militaire staatsgreep over te nemen, iets wat mislukte. Men wilde de republiek doen vallen maar slaagden daar niet in. Waar de generaals echter wel in slaagden met deze milsukte staatsgreep is het feit dat er een verdeeld Spanje ontstond, zowel militair alsook politiek. Wat daarna volgde was een burgeroorlog tussen de republikeinen en de “nationalistische” rebellen. Daaronder was ook Generaal Franco die de leider was van het leger in Marokko op het moment van de mislukte staatsgreep.

Franco wilde Spanje “redden” en wist al snel de steun te krijgen van Adolf Hitler en Benito Mussolini die vliegtuigen stuurden om het leger vanuit Marokko naar het vasteland van Spanje te verplaatsen. Daarnaast bombardeerden deze vliegtuigen regelmatig steden en dorpen waarbij de meest bekende waarschijnlijk het Baskische Guernica is geworden, mede dankzij het schilderij van Pablo Picasso. Het was voor het eerst dat de bevolking direct een doelwit was geworden.

De burgeroorlog begon daags na 18 juli 1936 na de mislukte staatsgreep en duurde voort tot 1 april 1939. Franco maakte handig gebruik van een militair en politiek verdeeld Spanje waardoor hij door moord, terreur en doodslag het hoogste politieke niveau kon bereiken en dat ook nog eens kon behouden tot aan zijn dood in november 1975.

Er deden zich bloedige zuiveringen voor in delen van Spanje die veroverd werden door de nationalisten om het toekomstige regime van Franco te consolideren, terwijl gelijkaardige moorden plaatsvonden in gebieden die veroverd werden door de republikeinen. Tienduizenden burgers aan beide kanten werden vermoord wegens hun politieke of religieuze standpunten, en na het einde van de oorlog in 1939 werden diegenen die geassocieerd werden met de verliezende republikeinen vervolgd door de zegevierende nationalisten.

Het einde van de bloedige burgeroorlog naderde toen in januari 1939 Barcelona viel en de republikeinse weerstand in elkaar stortte. Tienduizenden mensen vluchtten de Pyreneeën over richting de Franse grens waarbij ze werden beschoten door de Duitse luchtmacht. Binnen de eerste vijf dagen na de inname van Barcelona werden door de nationalisten al ongeveer 10.000 mensen zonder proces geëxecuteerd. Na de inname van Barcelona probeerden de nationalisten alle boeken te verbranden die door de katholieke kerk verboden waren. De nationalistische regering verbood het communiceren in de Catalaanse taal, een van de grondbeginselen van het huidige Catalaanse verzet tegen Spanje.

Het is tot op de dag van vandaag nog niet helemaal bekend hoeveel slachtoffers er aan beide kanten zijn gevallen maar de schattingen lopen tegen de half miljoen aan. Er worden echter nog steeds meer dan 140.000 mensen vermist in Spanje.

Meer weten over de mislukte staatsgreep en daaropvolgende burgeroorlog, lees dan de informatie op Wikipedia – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken