Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (4)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (4)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Zeewater bevat veel sperma van kwallen

MADRID – De volgende keer als je in SPanje (of waar dan ook) de zee in gaat en per ongeluk zeewater naar binnen krijgt, denk dan maar eens aan dit verontrustende bericht. Volgens wetenschappers van het Instituto de Biología Evolutiva (IBE) heeft het zeewater hoge hoeveelheden kwallen-sperma ofwel in het Spaans esperma de cnidarios. De onderzoekers hebben op meerdere plaatsen waaronder in Spanje de kust van Blanes (Gerona) en Gijón (Asturië) monsters genomen in de zee.

Vlucht sociale zetels uit Catalonië vermindert maar nog niet voorbij

BARCELONA – Het verplaatsen van de sociale zetel buiten de autonome deelstaat Catalonië gaat nog steeds door. Er zijn sinds dat de voormalige regioregering in Catalonië besloot toch door te gaan met het illegale referendum van 1 oktober 2017 al duizenden bedrijven met hun sociale zetel uit Catalonië vertrokken. Ook dit jaar is dat gewoon doorgegaan en leek het erop dat er geen einde aan zou komen. Dat is voorlopig ook nog niet zo maar het aantal op papier vertrekkende bedrijven is wel verminderd.

Gedurende het tweede trimester waren er nog steeds 536 bedrijven die hun sociale zetel verplaatsten uit Catalonië. Dat is stukken minder dan de 1.350 bedrijven in het eerste trimester van dit jaar. In heel 2017 vertrokken er op papier 2.536 bedrijven uit Catalonië.

Politie treedt hard op bij staking personeel Amazon

MADRID – De politie heeft hard op moeten treden op de tweede stakingsdag van het personeel van het distributiecentrum in San Fernando de Henares nabij Madrid. Er werden twee stakende mensen gearresteerd en dat leidde tot een vechtpartij tussen diverse personen en de agenten die met hun stokken sloegen. Een staker raakte gewond aan zijn hoofd. Getuigen spreken van een politie charge tegen de stakende personeelsleden maar dat spreekt de politie tegen. Volgens de politie besloot een deel van de stakers de doorgaande weg voor het verkeer te sluiten en dat wilden de agenten van de ordepolitie voorkomen. Daarbij werden arrestaties gepleegd en ontstond een kleine schermutseling.

Los del Rio uit Sevilla in Maastricht voor optreden met André Rieu

SEVILLA – André Rieu heeft op donderdag 12 juli een optreden gegeven samen met het Sevillaanse duo Los Del Rio, bekend van o.a het lied Macarena. Dat gebeurde als onderdeel van de 13 dagen durende tour in Maastricht waar André Rieu in zijn eigen stad optrad. Los del Rio bracht onder andere het typische La Bamba ten gehore (de redactie weet niet of ook Macarena gezongen werd). Rieu speelde samen met zijn Johann Strauss orkest ook Y Viva Españ, altijd leuk voor een feestje.

Op 28 september zullen de bioscopen Yelmo en Cinesa in de grootste steden van Spanje een uniek overzicht geven van het 13-dagen durende Maastricht concert, iets wat wereldwijd in 1.800 bioscoopzalen in 38 landen zal gebeuren.

Lichaam van een dode Iberische Lynx gevonden naast een golfbaan in Huelva

HUELVA – Wandelaars hebben het lichaam gevonden van een Iberische mannetjes Lynx die naast een golfbaan in de gemeente Almonte in Huesca (Andalusië) lag. De vondst werd vorige week woensdagochtend gedaan waarna experts zich naar de vindplaats begaven om het lichaam weg te halen en voor onderzoek mee te nemen. De doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt. Dat kan een aanrijding zijn of de Lynx is het slachtoffer geworden van de jacht.

Supermarkt Condis moet van Catalaanse politie 5-liter waterflessen verwijderen

GERONA – Nadat een persoon zich bij de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra meldde met de mededeling dat hij behandeld moest worden in het ziekenhuis omdat hij ziek was geworden na het drinken van water van het eigen merk van de Condis supermarktketen, moest deze laatste de flessen/jerrycans van vijf liter uit de schappen halen. De politie raadt gebruikers aan niet te drinken uit de flessen van het merk Condis afkomstig uit de Manantial Aiguaneu. Men onderzoekt op dit moment waar de irritatie van het spijsverteringsstelsel bij de klant vandaan komt en of het water schadelijke bestanddelen bevat.

Tarragona is de Catalaanse provincie waar het meeste gerookt wordt

TARRAGONA – Volgens een onderzoek van de Catalaanse gezondheidsdienst is de provincie Tarragona de plaats waar het meeste gerookt wordt. In de provincie Tarragona rookt 26,7% van de inwoners regelmatig een sigaret, een percentage wat in de provincie Barcelona 25,9% is, in de provincie Lerida 24,6% en in Gerona 23%. In heel Catalonië wordt door 24% van de inwoners regelmatig een sigaret gerookt. Dat was in het jaar 1990 nog 33%. Bij de mannen is het roken sinds dat jaar van 47% afgenomen naar 28% en bij de vrouwen van 26% naar 22%.

Ruim 200 strandgangers vragen om respect voor de hondenstranden in Torrevieja

ALICANTE – In de kustgemeente Torrevieja is ruzie tussen twee kampen: diegene die graag met hun hond naar een van de speciale hondenstranden willen en degenen die daar niets in zien. Nu het drukker begint te worden aan de Costa Blanca en dus ook in Torrevieja lopen de gemoederen flink op en zijn er regelmatig woordenwisselingen geweest tussen voor- en tegenstanders van het hondenstrand. Voorstanders hebben maandagmiddag een demonstratie gehouden waar ze om respect vragen. Het gaat daarbij om de speciale hondenstranden Punta Margallo en Cala del Moro en Mar Paso die door de gemeente zoals hondenstrand geschikt zijn gemaakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?