Hoogste temperatuur van Spanje is 45,3 graden en werd geregistreerd aan de Costa Brava

Hoogste temperatuur van Spanje is 45,3 graden en werd geregistreerd aan de Costa Brava
Beeld: @Divulgameteo / twitter

Hoogste temperatuur van Spanje is 45,3 graden en werd geregistreerd aan de Costa Brava

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dat Spanje verwikkeld is in alweer de derde hittegolf deze zomer is al bekend, maar dat het kwik zo hoog steeds in een gemeente nabij de kust van de Costa Brava in de provincie Girona is, is uitzonderlijk. En dat komt doordat meestal de hoogste temperaturen door de Spaanse weerdienst AEMET geregistreerd worden in het zuiden van het land zoals in Andalusië of Extremadura, maar dit keer werd het 45,3 graden in de gemeente Figueres, bekend van het Dalí-museum.

Het was dus extreem warm aan de Costa Brava of beter gezegd in de Catalaanse provincie Girona op de grens met Frankrijk. In Figueres werd dinsdag de hoogste temperatuur van het land geregistreerd met 45,3 graden gevolgd door Porqueres, tevens in de provincie Girona met 44,3 graden. Ook op de Balearen werd het in Sa Pobla op Mallorca 43,7 graden terwijl het kwik steeg naar 43,3 graden bij het vliegveld van Granada, in Fraga (Huesca, Aragón) en Zaragoza (Aragón). Ook in de provincie Lleida werd het warm met 43,1 graden.

In Barcelona stad steeg de temperatuur naar 29,5 graden terwijl het aan de Costa Dorada (Tarragona) 33,2 graden werd, maar naar het zuiden bij Tortosa (Tarragona) ook warm was met 37,3 graden. In de autonome regio Valencia werd 40,8 graden geregistreerd in Alcoy en werd het 33,6 graden in Jávea, 33,7 graden in Benidorm, 34,7 graden in Alicante en 36,9 graden in Orihuela.

Dat de hoogste temperatuur op dinsdag werd geregistreerd in het noordoosten van Spanje in Catalonië is uitzonderlijk, maar dat wil niet zeggen dat het extreem warm was in Andalusië waar het kwik steeg naar 43,3 graden bij het vliegveld van Granada en 42,4 graden in Baza (Granada). In Málaga werd het 32,5 graden en in Marbella 30,5 graden. In Sevilla steeg de temperatuur naar 38,8 graden en het werd 40,9 graden bij het vliegveld van Córdoba.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud