skip to Main Content
Geen negatief reisadvies voor Spanje van Nederlandse en Belgische autoriteiten

Geen negatief reisadvies voor Spanje van Nederlandse en Belgische autoriteiten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de terroristische aanslagen van deze donderdag en vrijdagnacht in Barcelona en de badplaats Cambrils waarbij op dit moment 14 doden te betreuren zijn en 130 personen gewond raakten, zijn de autoriteiten in Nederland en België bij elkaar gekomen om te kijken of men het reisadvies voor vakantieland Spanje moest aanpassen of niet. Voorlopig kan iedereen gerust op vakantie naar Spanje maar dient men wel de nieuwsberichten in de gaten te houden en de eventuele aanwijzingen van de Spaanse autoriteiten en politie op te volgen.

Het Nederlandse kabinet heeft het reisadvies voor Spanje niet aangepast waardoor Nederlanders hun vakantieplannen voor het land niet hoeven aan te passen of reizen dienen te annuleren. Dat is ongetwijfeld goed nieuws voor duizenden vakantiegangers die op het punt staan naar Spanje te vertrekken voor een welverdiende vakantie maar ook goed nieuws voor die vakantiegangers die reeds aanwezig zijn in het land. Nederlanders kunnen ook terecht op de website van de Nederlandse Ambassade in Madrid.

Ook de Belgische regering heeft het reisadvies voor Spanje niet aangepast maar men raadt iedereen wel aan om de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen en het nieuws in de gaten te houden. Verder dienen Belgen, net zoals de Nederlanders, er rekening mee moeten houden dat alle drukbezochte plaatsen doelwit kunnen zijn van aanslagen. Ook de Bekgen die zich in Spanje bevinden kunnen contact opnemen met de Belgische Ambassade en Consulaten die hier te vinden zijn.

Reisorganisaties die klanten hebben rondom en in Barcelona of in en rond de Catalaanse badplaats Cambrils hebben reeds aangegeven dat ze zoveel mogelijk contact hebben gehad met hun reizigers met daarbij de vraag of iedereen het goed maakt en of er eventueel gewonden of vermisten zijn. Ook de reisorganisaties geven aan dat de recente aanslagen in Catalonië geen reden zijn om een vakantie niet door te laten gaan. Toch kan men wel begrijpen als mensen niet meer naar Spanje willen reizen. In dat geval dient men contact op te nemen met de reisorganisatie of het reisburo. Alle vliegvelden in Spanje, inclusief die van de getroffen stad Barcelona en Reus aan de Costa Dorada, functioneren zonder problemen waarbij er geen vertragingen zijn.Wel dient men rekening te houden met extra veiligheidscontroles in en rondom het vliegveld.

Alarm 4

De Spaanse overheid heeft voorlopig nog niet het terreuralarm van niveau 4 naar 5 verhoogd omdat ze dat nog te vroeg vinden en omdat er geen aanwijzingen zijn dat er meer aanslagen gepland staan. Daarnaast wil Spanje het liefst geen leger inzetten en militairen op straat zetten omdat dit voor meer onrust kan zorgen.

Veiligheidsmaatregelen

Wel zijn er op veel plaatsen zoals steden en badplaatsen langs de Spaanse Costa’s en op de eilanden extra veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt er meer politie op straat gezet. Zo worden straten, winkelgebieden en boulevards geblokkeerd met betonblokken of grote betonnen plantenbakken om zo te voorkomen dat er voertuigen op voetgangers in kunnen rijden. Op de Ramblas in Barcelona stonden geen betonblokken omdat de Catalaanse politie dit volgens de krant El Confidencial niet nodig vond en dit alleen maar voor paniek zou kunnen zorgen.

Op belangrijke plaatsen waar veel mensen bijeen komen zoals bij de vliegvelden, trein- en busstations, metrolijnen, monumenten en bezienswaardigheden zullen extra agenten ingezet worden, zowel in uniform alsook in burger. Ook op de wegen kunnen extra controles voorkomen dus op veel plaatsen zou men rekening moeten houden met mogelijke vertragingen. Dat geldt ook voor de grensovergangen tussen Spanje en Frankrijk in de regio Catalonië.

Voortvluchtig

De chauffeur van de bestelbus die voor veel dood en verderf zorgde op de Ramblas van Barcelona is nog steeds voortvluchtig al meent de politie dat het om de 17-jarige Marokkaan Moussa Oukabir gaat. Naast deze hoofdverdachte zoekt de politie ook naar de Marokkanen Mohamed Hychami en Younes Abouyaaqoub, uit de gemeente Ripoll en Said Aallaa uit de gemeente Ribes de Freser. Dit viertal wordt gelinkt met de aanslag in Barcelona en waarschijnlijk ook met de verijdelde aanslag in Cambrils. De politie meent dat een van de doodgeschoten vermoedelijke terroristen in Cambrils eventueel de Marokkaan Moussa Oukabir zou kunnen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Beste PeterH,
  Aanslagen, verkeersongevallen, ziek zijn….het went nooit, daar kunnen wij van meespreken.
  Vorig jaar kwam mijn dochter op bezoek maar ze miste haar vliegtuig en moest een andere vlucht boeken, helaas lukte het niet meer diezelfde dag. We begonnen te skypen en we zeiden dat ze maar op haar gemak naar huis moest gaan, we gingen kijken voor een andere vlucht op een andere dag, helaas hebben we dit een tijdje moeten uitstellen.
  Ze was nog GEEN 5 minuten weg of de bommen ontploften in Brussel…..denk er nog DAGELIJKS aan en nu is het de slechtste periode met die nieuwe aanslagen.
  Mijn dochter hoorde pas het verhaal toen ze in haar auto zat en werd misselijk.
  Ze heeft nog altijd problemen als ze het vliegtuig moet nemen.
  Ik wilde dit verhaal vertellen om u aan te tonen dat het NOOIT went Peter.
  Mijn man en ik hebben ook familieleden die omgekomen zijn in een verkeersongeval en ook te maken gehad met dierbaren die op heel jonge leeftijd heel ziek werden en overleden en daar zijn we nog heel veel mee bezig, sommige dagen zijn we er nog altijd helemaal kapot van, zo jong en sterven.
  Nee Peter, het WENT nooit…..
  mvg. Chris

 2. Het gevaar ligt overal op de loer, dus alles opgeven = leven als een opgeslotene. Dit is wat ze zouden willen, leven als een rat in de val. Wel heel drukbezochte plaatsen vermijden.
  Alles is te laks geweest en we hadden veel eerder harde maatregelen moeten nemen. En wat nu ?????

 3. Gewoon uw ding blijven doen, want aanslagen horen bij het leven net als verkeersongevallen of ziek worden, althans zo redeneert de hersenloze meute, alles went snel voor hen.

  1. Aangezien jij het niet eens bent met de volgens jou zo “hersenloze meute” ben ik heel benieuwd naar jouw redenering.

 4. Ja, gewoon doorgaan is hier de boodschap.
  NIET toegeven aan die moordenaars, …….
  Volgende week krijgen we bezoek vanuit België.
  Ze zijn totaal niet bang en zo moet het zijn.

 5. In September vertrek ik weer richting Spanje, het kan overal gebeuren.
  Wij blijven niet weg in dit mooie land, met aardige mensen.
  Onze steun krijgen ze, wegblijven is geen optie.

 6. Nu iedereen massaal naar Spanje gaat omdat ze Turkije en Egypte te eng vinden, zouden we Spanje afschrijven als onveilig land? Dan kunnen we al helemaal nergens meer heen. Laten we normaal doen, en de waan van de dag negeren. Daarentegen: wie weet lost dit problemen als de Eulen staking en de overmatige illegale vakantiewoningen wel vanzelf op zo.. Reden te meer om al snel mijn volgende vakantie naar Barcelona te boeken!

  1. Je hebt groot gelijk, want in alle plaatsen waar dan ook, waar veel toeristen komen en/of druk bezette festiviteiten plaatsvinden kan een dergelijke aanslag worden gepleegd. Als iedereen alleen nog maar in zijn eigen omgeving blijft en/of geen festiviteiten durft te bezoeken, dan hebben die moordenaars en haatzaaiers hun zin.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken