Search
menu
Search

Top 10 beste Paradores hotels in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Top 10 beste Paradores hotels in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt regelmatig geschreven over de Spaanse Paradores hotels en het blijkt dat de staatshotels van Spanje steeds populairder aan het worden zijn, ook bij de Nederlandse en Belgische vakantieganger. Dat is uiteraard niet voor niets. De hotels liggen meestal in paleizen, kloosters, kastelen of andere monumentale gebouwen of op een wel zeer bijzondere plaats. De kamers zijn uitstekend, de verzorging is grote klasse en professioneel en wat betreft de gastronomie zit het ook wel goed.

Wat is een Parador

Paradores zijn luxueuze staatshotels gelegen op mooie plaatsen en in gebouwen die tot het Spaanse erfgoed behoren zoals kastelen, kloosters, paleizen en andere monumentale gebouwen. De Paradores werden in het jaar 1910 opgericht door de toenmalige Koning Alfonso XIII om op deze manier iets te doen aan de toeristische infrastructuur en een beter imago te krijgen. Het was echter pas in het jaar 1928 dat de eerste Parador geopend werd in Gredos, provincie Ávila, gelegen tussen Madrid en de Portugese grens, een plaats die speciaal werd gekozen door de Koning. Het is de Parador van Gredos die recent haar 85 jarige jubileum vierde met onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van de Paradores.

Na de Parador van Gredos werden de Paradores van Oropesa (Toledo) en Úbeda (Jaén) geopend in 1930 gevolgd door de Paradores van Ciudad Rodrigo (Salamanca) en Mérida (Badajoz) in 1933. Dankzij de Spaanse burgeroorlog en andere politieke problemen werden er gedurende jaren geen nieuwe Paradores bijgebouwd totdat de zestiger jaren begonnen en er een toeristische revolutie plaatsvond in het land. Er werden diverse geschiedkundige gebouwen omgebouwd tot Parador, een proces dat tot op de dag van vandaag nog niet is gestopt.

Van noord naar zuid

Inmiddels zijn er meer dan 100 prachtige Paradores in Spanje die gelegen zijn van het noorden van het land tot aan de Canarische Eilanden of van het zuiden van Andalusië naar het noorden van Catalonië. Er is zelfs een Parador in Portugal geopend in 2015. Aan het begin van de economische crisis werd er vaak gesproken door de regering om alle Paradores te verkopen voor slechts 2 miljard euro. Uiteindelijk werd de balans opgemaakt en besloten om niet tot verkoop over te gaan maar het hele netwerk van staatshotels te herstructureren, iets wat alleen maar in het voordeel is van de Spanje reiziger, de economie en de werkgelegenheid. Sinds dat men met dit plan is begonnen is het aantal klanten gestegen en zijn de Paradores bekender geworden.

Populaire Paradores

Er zijn inmiddels meer dan 100 Paradores in Spanje en nu ook een in Portugal. Op de website van Traveler werd een enquête gehouden waarna de balans kon worden opgemaakt wat betreft de meest geliefde, populaire en de beste Paradores van het land. Hierbij valt op dat de beste Paradores niet altijd de meest populaire en drukste Paradores zoals die van Granada of León zijn. Hieronder de top 10.

paradores-1

1- Parador de Santo Estevo / Deze Parador is gelegen in een mooi oud klooster in het gebied Ribeira Sacra in de deelstaat Galicië. De ligging van deze Parador maakt het een uitstekend uitgangspunt om het Galisische wijngebied te leren kennen of om de mooie natuur te bewonderen. Meer informatie lees je hier.

2- Parador de Alcalá de Henares / Deze prachtige Parador is gelegen in de gelijknamige plaats niet ver van Madrid en is gevestigd in een oud klooster. De Parador is ook erg geliefd bij inwoners van Madrid om even aan de drukte van de grote stad te ontkomen. Meer informatie lees je hier.

3- Parador de Santiago de Compostela / Niet geheel verwonderlijk staat deze Parador in de pelgrimsstad Santiago de Compostela in Galicië bovenaan de lijst van beste Paradores. Alleen al de ligging aan het grote Plaza del Obradoiro met uitzicht op de Kathedraal van Santiago is meer dan de moeite waard. Ook deze Parador is gelegen in een oud klooster. Meer informatie lees je hier.

paradores-2

4- Parador de Cangas de Onís / Dit oude klooster is omgetoverd tot een luxe Parador waar je vanuit de kamers een uitzicht hebt op het Picos de Europa gebergte in de deelstaat Asturië. Ideaal gelegen voor natuurliefhebbers en rustzoekers en daarnaast niet ver van de bekende meren van Covadonga. Meer informatie lees je hier.

5- Parador de Plasencia / Deze Parador is gelegen aan de oude Ruta de la Plata of zilverroute en ligt in een tot luxe hotel omgetoverd klooster. De Parador is een mooi uitgangspunt om de regio Extremadura te leren kennen. Meer informatie lees je hier.

6- Parador de Carmona / Gelegen in een oude Moors paleis in de plaats Carmona in de provincie Sevilla. Het is een waar sprookje om in dit luxe staatshotel te slapen en een de ideale plaats om tot rust te komen of om de omgeving te leren kennen. Meer informatie lees je hier.

paradores-3

7- Parador de Oropesa / Deze Parador wordt gekenmerkt door de oude kasteeltoren, de Torre del Homenaje die naast de Parador staat. Slapen in deze Parador is als reizen in de tijd waarna men de omgeving in de provincie Toledo in Castilla la Mancha kan gaan ontdekken. Meer informatie lees je hier.

8- Parador de Cádiz / helemaal in het zuiden van Spanje, in de deelstaat Andalusië, kun je slapen in de moderne Parador van de stad Cádiz. Het gaat hier in dit geval niet om een klooster, kasteel of ander monument maar om een modern gebouw aan het La Caleta strand. Meer informatie lees je hier.

9- Parador de Alcañiz / Prachtig en hoog boven de stad Alcañiz in de provincie Teruel ligt de Parador van Alcañiz. Gelegen in een uit de XII-XIII eeuw stammend klooster/kasteel. Naast de mooie kamers en het prachtige uitzicht vanuit de Parador is het ook op een ideale plaats gelegen om de omgeving in Aragón te gaan verkennen. Meer informatie lees je hier.

10- Parador de Chinchon / Deze Parador ligt niet ver van de stad Madrid af en buiten het mooie gebouw zijn de prachtige tuinen de moeite waard om deze Parador te bezoeken. Chinchon is een van die mooie dorpen die nog niet overspoeld zijn door toeristen maar daardoor zeker niet minder de moeite waard is om te bezoeken. Meer informatie lees je hier.

Welke Parador

Aangezien er meer dan 100 Paradores zijn die verspreidt door het hele land liggen kan de zoektocht naar een mooie Parador geen makkelijke opgave zijn. De reisorganisatie Paradoresreizen.com heeft dit werk alvast voor jou gedaan en enkele reizen samengesteld waarin je met eigen vervoer tijdens een autorondreis zult verblijven in kloosters, paleizen en kastelen. Wie wil nu niet slapen op een plaats waar vroeger misschien wel een Koning of Princes geslapen heeft of waar geschiedenis werd geschreven, en dat ook nog eens in luxe en met klasse tegen extra voordelige tarieven.

Ook is het mogelijk om een eigen reis samen te stellen, geheel naar eigen wens en zonder bijkomende kosten. Kies daarbij in welke Paradores je wilt overnachten en Paradoresreizen.com doet de rest, wel zo makkelijk en vertrouwd. Meer informatie over Paradoresreizen.com kun je lezen op de website.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?