Doe je mee met ‘La hora del vermut’ in Spanje

Doe je mee met ‘La hora del vermut’ in Spanje
Beeld: Pixabay

Doe je mee met ‘La hora del vermut’ in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De vermut is fashion en wordt de laatste jaren weer veel gedronken, of eigenlijk is dit drankje nooit echt weggeweest. De vermut wordt traditiegetrouw gedronken voordat men met de lunch begint en is eigenlijk bedoeld om de eetlust op te wekken. Tegenwoordig kan men echter een vermut drinken wanneer men dat maar wilt.

De vermut (in het Nederlands vermout) is een versterkte wijn die op smaak wordt gemaakt met aromatische planten en kruiden. De drank ontstond volgens sommigen in Frankrijk al zegt men in Catalonië dat deze regio de oorspronkelijke Vermut heeft bedacht.

Vermut wordt als een aperitief voor de lunch of als digestief na het eten genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15% maar bij de goedkopere varianten is dat lager.

In Spanje wordt de vermut voornamelijk gedronken in de autonome regio’s Catalonië en Madrid waarbij de ‘la hora del vermut’ zeer populair is bij de inwoners. Dat wil echter niet zeggen dat er in andere regio’s in Spanje geen vermut wordt gedronken.

In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater is deze helemaal hip. De rode vermut wordt vaak als aperitief genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.

Top 5 vermuts

Er zijn veel merken vermuts te vinden in Spanje maar volgens het net verschenen boek ‘Guía del vermut’ staan deze vermuts hoog in de top 5 lijst.

Miró Rojo // dit is de authentieke vermut uit de Catalaanse stad Reus. 5 á 6 euro per fles.

Yzaguirre Rosado Premium // een vermut uit de gemeente El Morell in de provincie Tarragona. 7 euro per fles.

Vermut Siset // een vermut die tevens uit Catalonië komt en gemaakt wordt in de bodega Mascaró in Villafranca del Penedes. 9 euro per fles.

St. Petroni Branco // een vermut uit de Rias Baixas in Galicië. zo’n 14 euro per fles.

Dos Déus Reserva // een vermut afkomstig uit de Catalaanse wijnregio Priorat in de provincie Tarragona. Dit is een van de duurdere vermuts met een kostprijs van zo’n 25 euro per fles.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.