skip to Main Content
Europa heeft gesproken: een zelfstandig Catalonië valt meteen buiten de Europese Unie

Europa heeft gesproken: een zelfstandig Catalonië valt meteen buiten de Europese Unie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

catalonia2aBARCELONA – Eigenlijk is het niet de eerste keer dat vertegenwoordigers in Brussel dit meedelen maar het wordt nogmaals herhaald. Mocht Catalonië ooit zelfstandig worden en zich afscheiden van de rest van Spanje dan valt het nieuwe land meteen buiten de Europese Unie. Dat niet alleen, het zal ook geweerd worden om zich aan te melden als nieuwe Europese lidstaat.

Op 27 september aanstaande zijn er regionale verkiezingen in Catalonië en ondanks de vele problemen die de regio heeft wordt er alleen maar gesproken over een mogelijke afscheiding van Spanje. Zo zien de voorstanders van een onafhankelijk en zelfstandig Catalonië het heel normaal dat Catalonië als land binnen de Europese Unie zal vallen, de euro zal handhaven als muntsoort en Europese financiële steun blijft krijgen. Dit wordt dan ook tegen de bevolking in de regio verteld echter dit blijkt volgens diverse Spaanse media niet terecht te zijn.

Een zelfstandig Catalonië valt buiten de Europese Unie als nieuw land en zou zich opnieuw moeten aanmelden om een plaats te krijgen binnen de EU. Dat proces duurt jaren maar er wordt gezegd dat Catalonië niet eens kans maakt op herintreding binnen de EU. Dat houdt dus weer in dat er geen financiële steun komt vanuit Brussel, het nieuwe Catalonië geen euro muntsoort zou hebben en bijvoorbeeld ook dat FC Barcelona niet in de Europese competitie Champions League zou mogen meespelen.

Buitenlandse inwoners van Catalonië worden plotsklaps wakker in een nieuw land wat niet meer bij de Europese Unie hoort en compleet andere regels zal krijgen. Waarschijnlijk zullen de belastingen omhoog gaan om het land te financieren, veel mensen uit het nieuwe land vertrekken, grote bedrijven weggaan om buiten Catalonië bun activiteiten voort te zetten, etc. Er komt meer bij kijken dan het gevoel van de Catalanen, iets wat helaas niet altijd wordt verteld door de politici.

Hoe dan ook, op 27 september is het aan het Catalaanse volk om hun mening te geven of men kiest voor die politieke partijen die een onafhankelijk Catalonië nastreven of die partijen die weliswaar een beter Catalonië willen maar dan wel binnen de grenzen van Spanje en Europa – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken