skip to Main Content
Terroristen Barcelona wilden meerdere aanslagen plegen met explosieven

Terroristen Barcelona wilden meerdere aanslagen plegen met explosieven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De terrorist die de explosie in de woning van de gemeente Alcanar heeft overleefd en sinds de gebeurtenissen op 17 en 18 augustus in de gevangenis zit in Madrid, heeft gesproken en toegegeven dat de terreurcel van plan was meerdere aanslagen te plegen in Barcelona. De bedoeling was om in bestelbussen gevuld met explosieven naar het centrum van de Catalaanse stad te rijden, daar te parkeren en deze van afstand tot ontploffing te brengen. Zondag was het een maanf geleden dat de aanslag op Ramblas plaatsvond en 15 personen overleden.

Afgelopen zondag was het precies een maand geleden dat op donderdag 17 augustus een terrorist met een gehuurde bestelbus de Ramblas van Barcelona opreed en zorgde voor 15 doden en meer dan 100 gewonden. Inmiddels is er veel meer bekend over de terroristen, de Catalaanse terreurcel, wat de bedoeling was etc. Op zondagavond publiceerde de krant El Periodico dat de enige overlevende van de explosie in de woning van de gemeente Alcanar (Tarragona) tegenover de rechter heeft bekend wat de plannen waren van de terroristen.

Mohamed Houli Chemlal is sinds de ontploffing en de gebeurtenissen in Barcelona en Cambrils een van de verdachten die nog vast zit in een cel in Madrid. Dagelijks wordt hij verhoord over de gebeurtenissen en dit keer heeft hij bekend en verteld wat de bedoeling was van de terreurcel. Zo heeft hij gezegd dat het nooit de bedoeling was om zelfmoordaanslagen te plegen want ze wilden na de eerste explosies verder gaan met aanslagen.

Zo was het de bedoeling om drie of meerdere bestelbussen gevuld met explosieven op centrale en drukke plaatsen in het centrum van Barcelona te parkeren en dan van afstand tot ontploffing te brengen om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien. Het was dus nooit de bedoeling om een zelfmoordaanslag te plegen want, zoals Chemlal zegt, ze wilden meer aanslagen plegen en meer ongelovigen doden door gebruik te maken van bomvesten of bomen op afstand te plaatsen op verschillende plaatsen.

De politie meent op dit moment dat de Catalaanse terreurcel geen financiële hulp kreeg vanuit het buitenland en dat ze alle kosten zelf betaalden door het loon wat ze verdienden met diverse baantjes te investeren in de materialen die nog waren voor de aanslagen, iets wat ook niet moeilijk is want de gebruikte materialen zijn niet echt duur en daarnaast overal te verkrijgen. Wat de politie nog niet begrijpt is waarom de Iman die uit Ripoll (Girona) kwam 298 kilometer naar het zuiden in Alcanar (Tarragona) de bommen bereidde in de villa die later ontplofte.

Met andere woorden, de stad Barcelona is een veel ergere aanslag gespaard gebleven door de onbekwaamheid van de jonge en onervaren terroristen. Door de ontploffing moesten de overgebleven terroristen alternatieve plannen verzinnen waarbij men besloot met de bestelbus de Ramblas op te rijden en enkele uren later met een auto, messen en bijlen mensen aan te vallen en doden in de badplaats Cambrils (of Salou welke veel drukker is maar waar nergens iets over geschreven wordt). Ongetwijfeld zal er nog meer informatie bekend gaan worden de komende dagen en weken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken