skip to Main Content
Boetes tot 1.800 euro voor vervuilende auto’s in Barcelona
La Vanguardia

Boetes tot 1.800 euro voor vervuilende auto’s in Barcelona

BARCELONA – Vanaf 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 200 en 1.800 euro.

Barcelona gaat vanaf januari 2020 starten met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 200 en 1.800 euro.

Boetes

De hoogte van de boetes is afhankelijk van hoe de overtreding gezien wordt, als ernstig of minder ernstig. Bij kleine minder ernstige overtredingen (infracciones leves) zijn er boetes tussen de 200 en 499 euro bij motoren, scooters, personenwagens en bestelbussen van max. 3,5 ton laadvermogen. Ernstige overtredingen (infracciones graves) bij bussen, bestelbussen van meer dan 3,5 ton laadvermogen en vrachtwagens hebben boetes tussen de 500 en 999 euro.

In periodes van luchtverontreiniging (episodio de contaminación) worden de minder ernstige overtredingen automatisch ernstige overtredingen met de daarbij horende hogere boetes en bij de ernstige overtredingen wordt dat automatisch zeer ernstige overtredingen (infracciones muy graves) met de daarbij horende boetes van tussen de 1.000 en 1.803 euro.

De ‘Lage emissiezone’ in Barcelona is 20 keer groter dan Madrid Central en is 95 km2 groot in Barcelona stad en de daaromheen liggende voorsteden Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat en Esplugues de Llobregat. Deze gebieden worden gecontroleerd door 70 camera’s op 40 verschillende punten.

20 Minutos

Uitgesloten

Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. 

Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

LEESTIP: Alles over milieustickers voor voertuigen in Spanje

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Ik vind dat alle autos van de wereld moeten verdwijnen
  en weer terug moeten gaan naar paard en wagen
  of een karretje met een muilezel

  1. @ted
   Prima idee 👍
   Ook al nagedacht hoe iemand met spoed hulp moet hebben ?
   Kan even duren lees je dan via rook signalen. Het paard is even aan het grazen .

 2. Erg vreemd de reacties waarbij de nadruk wordt gelegd op “auto melkkoe en maffia als je maar betaald”: dit duit op algemene frustratie. Het is misschien vreemd, maar dit is ingevoerd om het probleem daadwerkelijk aan te pakken en daarom zijn de gele stickers gratis verstuurd naar alle oudere auto’s die aan de eisen voldoen.
  Niets te maken met betalen door de gebruiker, maar met een oplossing aandragen om aan de eisen van de EU te voldoen om de CO2 terug te brengen.

 3. Ze zeggen Europa één maar toch heeft iedereen zijn eigen wetten, regeltjes en stickers , allemaal verdoken inkomsten waarbij de auto weeral als melkkoe wordt uitgebuit, ik heb al een gele sticker van Frankrijk, nu nog een gele van Spanje en dan nog eentje in groen van Duitsland, straks nog eentje per stad, als het niet meer gaat beter wegblijven dan zullen ze het toerisme achteruit zien gaan wegens niet meer toegangkelijk.

 4. wie kan hier nog aan uit spanje frankrijk oostenrijk duitsland belgie overal stickers nodig zo kan ik niet meer door mijn vooruit zien en dit is dan wel veilig ? één grote maffia met al die regeltjes als je maar betaald dan mag alles hypocrieten zijn het ja terwijl ze zeer goed weten dat 1 een benzine wagen zeer vervuilender is dan een diesel zelfde ouderdom evenveel cc en dat waterstof totaal de oplossing zeker niet is en hoe wordt de electriciteit op gewekt daar zwijgen we maar over anders ga je deze avond zeker je licht niet aansteken

 5. Bij te lezen dat er steeds meer steden beseffen dat er iets moet gebeuren om de stijgende gezondheidsproblemen bij kinderen en ouderen aan te pakken. Hoop dat anderen zullen volgen, en dat de sceptici stilaan denken over hun gedrag. Koning auto moet worden beknot, er zijn alternatieven. Ik ben niet tegen de auto an sich, maar vervuilende wagens, vervuilende industrie, overbodig vliegverkeer moeten aan banden worden gelegd (vb, de waanzin van een vliegtuigtraject Brussel-Amsterdam, of Valencia-Barcelona…enz…). Laat de geitenwollensokkengeneratie eens nadenken, vroeger waren ze tegen raketten (terecht), laat ze nu hun heilige koe op stal zetten ;-)…let’s think about …alternatives

  1. Aan de inhoud wil ik even voorbij gaan. Dat ik laat aan anderen over, maar waarom moet men altijd zoveel buitenlandse woorden gebruiken. Vooral zo’n stom iets als “an sich”. Toch niet zo moeilijk om hier een Nederlandse uitdrukking zoals “op zich” voor te gebruiken i.p.v. dat stomme Duits?

 6. Ze hebben groot gelijk. Het is een enorme stinkstad, jaren geleden al, toen ik er op stedentrip was. Alle gebouwen en huizen zijn zwart van de uitlaatgassen, niets aan om naartoe te gaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken