Search
menu
Search

Boetes tot 1.800 euro voor vervuilende auto’s in Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Boetes tot 1.800 euro voor vervuilende auto’s in Barcelona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 200 en 1.800 euro.

Barcelona gaat vanaf januari 2020 starten met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 200 en 1.800 euro.

Boetes

De hoogte van de boetes is afhankelijk van hoe de overtreding gezien wordt, als ernstig of minder ernstig. Bij kleine minder ernstige overtredingen (infracciones leves) zijn er boetes tussen de 200 en 499 euro bij motoren, scooters, personenwagens en bestelbussen van max. 3,5 ton laadvermogen. Ernstige overtredingen (infracciones graves) bij bussen, bestelbussen van meer dan 3,5 ton laadvermogen en vrachtwagens hebben boetes tussen de 500 en 999 euro.

In periodes van luchtverontreiniging (episodio de contaminación) worden de minder ernstige overtredingen automatisch ernstige overtredingen met de daarbij horende hogere boetes en bij de ernstige overtredingen wordt dat automatisch zeer ernstige overtredingen (infracciones muy graves) met de daarbij horende boetes van tussen de 1.000 en 1.803 euro.

De ‘Lage emissiezone’ in Barcelona is 20 keer groter dan Madrid Central en is 95 km2 groot in Barcelona stad en de daaromheen liggende voorsteden Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat en Esplugues de Llobregat. Deze gebieden worden gecontroleerd door 70 camera’s op 40 verschillende punten.

1eade1731c5d23645c02073c0ff190da
20 Minutos

Uitgesloten

Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. 

Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

LEESTIP: Alles over milieustickers voor voertuigen in Spanje

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?