Jaarlijks worden 800.000 dieren gebruikt bij proeven in Spanje

Jaarlijks worden 800.000 dieren gebruikt bij proeven in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal dieren dat in Spanje in 2017 gebruikt werd bij dierproeven is met 13% afgenomen naar 793.000 dieren, 43% minder dan 10 jaar geleden in 2009. 75% van deze dieren zijn knaagdieren (met name muizen), 11% zijn vissen, 11% vogels, 3% konijnen en slechts 1% zijn honden en katten. Er worden jaarlijks ook ongeveer 450 makaken apen gebruikt maar nooit grote apen zoals chimpansees en ook nooit voor cosmetisch onderzoek, iets dat verboden is binnen de Europese Unie.

Het aantal onderzoekscentra dat openlijk toegeeft gebruik te maken van dieren bij wetenschappelijke experimenten is toegenomen naar 140. Daarbij geeft men aan dat er steeds minder dieren gebruikt worden omdat men zoekt naar alternatieven en men de behandeling van de proefdieren wil verbeteren.

Maar zoals onderzoekster Margarita del Val aangeeft, sommige experimenten kunnen alleen worden uitgevoerd met levende organismen. Zij begrijpt tevens dat er een zeker sociale gevoeligheid is rondom de kwestie van proefdieren maar men weet dan vaak niet dat het noodzakelijk is in sommige gevallen om levende dieren te gebruiken. 

2017

In een eerder geplaatst artikel dat verscheen in de krant El País was al te lezen dat het gebruik van proefdieren in Nederland met 18% was toegenomen naar 530.568 dieren terwijl dat in Spanje juist met 13% is afgenomen naar 793.000 proefdieren.

De krant schreef toen dat het aantal honden (canes) en katten (felinos) dat gebruikt werd in Nederland in 2017 is toegenomen van 656 honden in 2016 naar 909 honden in 2017 en bij de katten is toegenomen van 89 in 2016 naar 200 katten in 2017. 90% van de gebruikte dieren bij experimenten is overleden of werd opgeofferd na afloop.

In Spanje werden hetzelfde jaar 1.476 honden gebruikt bij dierproeven en 531 katten maar in tegenstelling tot Nederland is dit amper toegenomen in Spanje, met respectievelijk 0,18% en 0,07%. Het zijn echter nog wel meer honden en katten die in Spanje gebruikt worden voor experimenten dan in Nederland. 

Het grootste deel van de dieren dat gebruikt wordt bij experimenten en proeven in zowel Nederland als Spanje zijn de muizen met 205.993 muizen in Nederland en 523.467 ‘ratones’ in Spanje.

De tweede grote groep in Nederland zijn de ratten met 91.537 exemplaren terwijl dat in Spanje 56.036 ‘ratas’ waren. De tweede grote groep in Spanje waren de ‘aves de corral’ met 82.107 exemplaren terwijl dat in Nederland 55.371 kippen en huishoenders waren.

Wat ook opvalt is de toename van proeven bij apen zoals de java-apen, resusapen en klauwaapjes waarbij dit aantal steeg van 120 in 2016 naar 317 apen in 2017 in Nederland. In Spanje werden er in 2017 alleen makaken apen gebruikt bij experimenten en proeven want andere apensoorten zijn in het land niet toegestaan.

Andere veel gebruikte dieren bij experimenten zijn cavia’s (cobayas), konijnen (conejos), varkens (cerdos), fretten (hurones), verschillende vogelsoorten (aves) en zebravissen (peces cebra).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.