skip to Main Content
Duizenden mensen vullen de straten van Barcelona met kaarsen om de vrijheid van de twee Jordi’s te eisen (2017)

Duizenden mensen vullen de straten van Barcelona met kaarsen om de vrijheid van de twee Jordi’s te eisen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De afscheidingsbewegingen ANC en Omnium Cultural zijn er opnieuw in geslaagd om duizenden aanhangers de straten van Barcelona en andere Catalaanse steden op te krijgen om te protesteren tegen de aanhouding en het in de gevangenis plaatsen van hun leiders Jordi Sanchez van het ANC en Jordi Cuixart van Omnium Cultural. Er werd niet alleen gedemonstreerd in Barcelona maar ook op veel andere plaatsen in het land.

Terwijl er dinsdagmiddag om 12 uur al een korte staking was waarbij duizenden werknemers, leerlingen en politici de straten op gingen om gedurende 5 tot 10 minuten het werk neer te leggen en straten en pleinen te blokkeren, was het dinsdagavond tijd voor serieuzere manifestaties. Om 20 uur liepen de straten van Barcelona opnieuw vol met manifestanten die allemaal een kaarsje bij zich droegen om zo hun steun aan de “los jordis” te geven die maandagavond de gevangenis in zijn gestuurd voor opruiing en het aanzetten van het blokkeren van een rechterlijk onderzoek op 20 en 21 september.

In Barcelona waren de grote straten Avenida Diagonal en Passeig de Gracia door zo’n 200.000 deelnemers (aantallen van de Guardia Urbana) bezet die in een rustige stoet zonder al te veel (zeg maar weinig) problemen kaarsjes hadden aangestoken, die netjes op straat geplaatst hadden en liedjes zongen waarbij ook geschreeuwd werd om de vrijheid van de twee Jordi’s. “Presos Catalanes, os queremos en casa” ofwel “Catalaanse gevangenen, we willen jullie weer thuis hebben”.

Er waren nog meer leuzen te horen en te lezen zoals “Libertad Jordis, presos políticos del Estado español”, “Help Catalonia”, “Save Europe” en “República ahora” maar ook “Fuera las fuerzas de ocupación”, “Ni un paso atrás” en “No tenemos miedo”. Op sommige momenten waren er stille momenten waarbij de kaarsen hoog werden gehouden om aan te tonen dat men het niet eens is met de rechter in Madrid en het gevangen zetten van de leiders van het ANC en Omnium Cultural.

Naast Barcelona waren er ook demonstraties in andere steden zoals Lleida, Girona, Tarragona, Reus, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat etc. Al met al waren het rustige protestmarsen waarbij de Catalanen weer hebben laten zien dat ze passief zijn en maar een ding willen … dat er geluisterd wordt naar hen en afscheiding van Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Las dat die bakkerszoon weer een andere verrassing onder zijn pet heeft als “Madrid” morgen maatregelen neemt na zijn weigering te zeggen wat hij met de zijnen besloten hebben.
  Het wordt dus gedonder morgen. Net als het weer nu in mijn woonplaats in Catalunya.

 2. De Britten hebben hun gedacht al gegeven over de EU.
  Wat mij betreft: het is mijn persoonlijke politieke overtuiging dat een land dat handel als Spanje nu deed (neerknuppelen van vreedzame mensen die naar een stemlokaal gingen, en in de gevangenis steken van mensen omwille van hun politieke overtuiging) niet thuis hoort in de EU.
  Mocht er nu een Belexit of Vlexit-referendum komen, ik zou spijtig genoeg voor de exit stemmen. Spijtig, want ik voel zeer veel voor een (behoorlijke) EU.

  1. Hallo Luc. Dan heb je een groot probleem , als je dit vindt. Want de hele EU steunt Spanje. Dat wordt dus verhuizen naar Venezuela, want daar zitten de vrienden van de Catalanen. Ik wens je daar heel veel geluk.

  2. Luc, die mensen zijn niet naar de gevangenis gegaan vanwege hun politieke overtuiging, want in Spanje mag iedereen die vrijelijk uiten. Deze mensen zijn door justitie (=niet de regering) opgepakt omdat ze mensen hebben opgeroepen tot geweld tegen politieagenten en vernielen van polietieauto´s en -eigendommen.

 3. Spanje heeft aangeboden artikel 155 niet te activeren als Puigdemont nieuwe verkiezingen uitschrijft. Als de Catalaanse bevolking echt zo massaal achter de eigen deelregering staat als hij beweert, zou hij met trots deze verkiezingen aangaan en bij een grote winst van Madrid eisen dat over onafhankelijkheid (of federaal zelfbestuur) zou worden gesproken. Maar ik verwacht niet dat Puigdemont de uitdaging aanneemt. Hij weet wel beter. Het zou er waarschijnlijk op uitdraaien dat hij de 39% van 2015 bij lange na niet gaat halen.
  Dus moeten we vrezen dat artikel 155 in werking komt met alle onvoorspelbare gevolgen van dien.

  1. Ik deel jouw analyse, maar hoop het niet. Dit is een prachtig aanbod om zonder verdere ellende de zaak een draai te geven.

 4. De Catelanen moeten Rajoy dankbaar zijn dat deze niet wil onderhandelen over afscheiding. Zou hij dat wel doen vertrokken geen 150 bedrijven per dag, maar een veelvoud hiervan. Bedrijven willen geen onzekerheid en bij de EU blijven.
  Rajoy kan het ook wat rekken totdat Catelonie vrijwel leeggelopen is. Gaan ze wel een toontje lager zingen.
  Met artikel 155 zit het er dik in dat de boel gaat escaleren.

 5. Gemonteerde filmpjes.
  Ectra. De Catalaanse Politici
  Maken het toerisme en bedrijfsleven in Catalonië totaal kapot. Europa heeft geen behoefte aan nog meer staatjes , de Noord europeanen betalen zich al blauw.

 6. Het lijkt me duidelijk dat de organisaties van die twee ook deze demonstratie hebben georganiseerd. Ben onderhand wel Catalonië-moe aan het worden.

 7. Men protesteert maar elke dag. Op die manier krijgt de wet van de communicerende vaten ook zijn kans en komt aartsvijand Spanje vol te zitten met Catalaanse bedrijven.

  Een groot gedeelte van het electoraat zijn tamelijk domme mensen, die niet goed nadenken, die zich heel makkelijk laten misleiden door figuren die echt met onwaarheden dat soort onvrede aanwakkeren

 8. En maar weer een beroep doen op Europa. Met wat voor plaat lopen deze lui voor hun kop? Europa moet NIETS van dit gedonder hebben! Is ook al vele malen klip en klaar uitgesproken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken