skip to Main Content
Geen gevaar meer voor woningen en mensen bij bosbranden Galicië terwijl zoektocht naar daders begint

Geen gevaar meer voor woningen en mensen bij bosbranden Galicië terwijl zoektocht naar daders begint

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VIGO – Op het moment van schrijven zijn er nog 43 bosbranden actief in Galicië waarvan 24 zonder controle maar is het gevaar voor de mensen en woningen voorbij aangezien de bosbranden in de natuur weg van de bebouwde kom plaatsvinden. Dankzij de regen van de afgelopen dagen werden veel branden gedoofd of gereduceerd waardoor de brandweer de bosbranden meer onder controle had. Inmiddels is men overtuigd van het opzettelijk aansteken van alle bosbranden waarbij waarschijnlijk gebruik is gemaakt van ballonnen gevuld met helium.

De Guardia Civil en deskundigen van de brandweer zijn het met elkaar eens, de bosbranden die met name afgelopen zondag zo’n beetje de hele provincie Pontevedra in Galicië in lichterlaaie zetten zijn aangestoken. Daarnaast gaat men er met alle zekerheid van uit dat het om een georganiseerde actie gaat om met meerdere personen tegelijkertijd op meerdere plaatsen de complete chaos te veroorzaken. Een chaos waardoor niet alleen meer dan 11.000 hectare natuur en tientallen woningen verloren zijn gegaan maar ook de levens van vier personen.

De onderzoekers hebben met helium gevulde ballonnen gevonden die waarschijnlijk gebruikt zijn voor het aansteken van de bosbranden. Terwijl men de ballonnen losliet bevestigden de daders een brandend iets onder de ballonnen waarna dit de brandhaarden veroorzaakten van de tientallen tot honderden bosbranden in Galicië. De politie heeft weliswaar diverse personen aangehouden maar moest deze weer vrijlaten vanwege gebrek aan bewijzen. Wel zijn er volgens diverse Spaanse kranten twee personen vastgezet al is niet helemaal bekend of zij als daders van de bosbranden gezien worden.

Weliswaar ontstonden er vorige week donderdag al diverse bosbranden in de provincies Lugo en Ourense maar de echte chaos begon op zondag toen de wind van de op de Atlantische Oceaan aanwezige orkaan Ophelia de vlammenzee makkelijk kon verspreiden door het kurkdroge bos. Het vuur heeft zelfs de El Miño rivier, die de grens vormt tussen Portugal en Spanje, gepasseerd, iets wat nog nooit gebeurd is. Er ontstonden tientallen bosbranden op meerdere plaatsen in met name de provincies Pontevedra en Ourense waardoor er meer dan 2.000 inwoners geëvacueerd moesten worden en er vier personen overleden. Op maandag begon het te regenen en konden veel van de bosbranden gedoofd of gereduceerd worden waardoor de brandweer betere controle kon krijgen op de allesvernietigende branden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Indien de branden zijn aangestoken, dien deze daders zeer streng worden gestraft.
    Bij mij gaat de mens voor het dier, maar dieren betekenen voor mij even veel. Maar eerst bewijs vinden en dan oordelen.
    Kan mij bijna niet voorstellen dat er zulke lustmoordenaars vrij rondlopen.

    1. Er waren meer dan 200 branden op de zelfde tijd, er zijn helium balonnen gevonden, volgen jullie het nieuws wel? Dit is pure opzet. En een mensen leven gaat bij mij niet voor want elk leven is gelijk.

  2. Ik heb de foto´s mogen zien van al die dode dieren, er zijn misschien 4 mensen dood maar ook duizenden dieren en dat vind ik nog veel erger en dat vooral omdat daar niets over gezegd wordt. Natuur en zijn inwoners worden vermoord voor het eigen gewin, hoe rot kun je zijn.

    1. Verschrikkelijk. La Voz de Galicia toont de foto van een hond die na de brand het verkoolde lijk van haar pup terugvindt. Hartverscheurend.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by