skip to Main Content
Grootste lotenverkoper van Spanje “La Bruixa d’Or” verlaat op papier ook Catalonië (2017)

Grootste lotenverkoper van Spanje “La Bruixa d’Or” verlaat op papier ook Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LLERIDA – “Yo soy Catalan y amo España” zegt Xavier Gabriel, de eigenaar van een van de bekendste en best verkopende loterijkantoren van Spanje, “La Bruixa d’Or” ofwel de Gouden Heks. Deze lotenverkoper heeft gedurende jaren een heel imperium opgebouwd waarbij er elk weekend duizenden mensen naar de gemeente Sort in de Catalaanse provincie lleida komen om loten te kopen. De eigenaar is Catalaan, voelt zich Catalaans maar ook zeker Spaans en daarom heeft hij besloten om nu de fiscale en sociale hoofdkantoren te verplaatsen naar Madrid en Navarra en wellicht in de toekomst het hele bedrijf.

Al geruime tijd wordt Xavier Gabriel aangevallen op internet en worden er non-stop leugens verteld over hem, zijn bedrijf en het feit dat hij zogenaamde de vader zou zijn van de CUP parlementariër Ana Gabriel. Daarnaast zou verteld worden dat hij “independentista” is waarmee hij zogenaamd voor afscheiding van Spanje is, iets wat absoluut niet waar is aldus Xavier. Deze aanvallen en leugens op internet, zogenaamde “bulos”, hebben ervoor gezorgd dat hij een van de moeilijkste beslissingen in zijn carrière moest nemen.

Onder deze omstandigheden en met het oog op de toekomst in Catalonië waar nu inmiddels elke dag 150 bedrijven weggaan en er al meer dan 900 bedrijven hun hoofdkantoren of hele bedrijven hebben weggehaald, heeft ook La Bruixa d’Or besloten het fiscale kantoor naar Madrid te verhuizen en de sociale zetel naar de deelstaat Navarra.

Volgens de eigenaar van de loten winkel mag dat geen probleem voor hem zijn aangezien hij zo’n 90% van de verkopen via internet doet. Dat houdt echter niet in dat er geen verkopen worden gedaan in de loteria in Sort waar elk weekend duizenden mensen loten komen kopen omdat men zegt dat de gouden heks geluk brengt. Die duizenden bezoekers leveren weer werk op in bars, restaurants, hotels, benzinestations etc.

De eigenaar van La Bruixa d’Or sluit overigens niet uit dat hij alle zal verplaatsen naar een andere gemeente buiten Catalonië want hij begint, overigens net zoals heel veel andere Catalaanse zakenmensen, zijn geduld te verliezen en hij wil niet meer toezien hoe de Catalaanse politici de toekomst van Catalonië om zeep helpen met de drang naar onafhankelijkheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het overbrengen van het hoofdkantoor naar een andere plaats is voor een groot bedrijf een gigantische en kostbare onderneming. Ook sociaal-technisch een enorm probleem, want meestal kunnen de werknemers niet mee verhuizen en moet dus nieuw personeel gezocht worden op de nieuwe locatie. Vooral het werven van hooggeschoold en dus moeilijk te vinden personeel kan voor vele hoofdbrekens zorgen. Aan een dergelijke verhuizing gaan meestal jaren van zorgvuldige voorbereiding en planning vooraf. Een verkeerde inschatting van nevenfactoren kan het faillissement van het bedrijf inluiden. Ondernemers zijn niet gek. Dat ze nu in groten getale hals over kop Catalunië verlaten kan niet anders dan ernstig bezijden de waarheid zijn.

    1. Zelf heb ik meer dan 30 jaar een internationaal bedrijf geleid en woon thans in Barcelona. Het klopt wel dat je beslissingen als deze niet in een opwelling neemt. Wat ik heb begrepen hebben bedrijven als Caixa, Sabadell, Gas Natural en anderen de hele politieke ontwikkeling al langere tijd angstvallig in de gaten gehouden en hier, als goed ondernemer zijnde, ook al lange tijd op geanticipeerd. Nu blijkt dat de Generalitat hun nationalisme extreem ver doorvoert, gaan dit soort bedrijven over op de uitvoering van het plan wat ze al lang hadden voorbereid. Dit moeten we die bedrijven niet aanrekenen, zij moeten strijden voor de belangen van hun klanten en aandeelhouders. De Generalitat sleept Cataluña steeds verder het moeras in. De geschiedenis van “Quebec” laat zien, dat veel van deze schade onherstelbaar zal zijn. Welk scenario er ook gaat volgen, Cataluña zal voorlopig nog ver verwijderd blijven van de ideale positie die ze innam voordat de nationalisten aan de macht kwamen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken