skip to Main Content
“Help Catalonia” de video van de Catalaanse separatisten die bol staat van onwaarheden (2017)

“Help Catalonia” de video van de Catalaanse separatisten die bol staat van onwaarheden (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Omnium Cultural heeft vlak nadat hun voorzitter door de rechter in Madrid achter de tralies werd gezet een propaganda film gelanceerd die volgens diverse Spaanse media bol staat van de onwaarheden. Onder het mom “Help Catalonia. Save Europa” heeft de culturele separatistische beweging Omnium Cultural in de lijn van de in 2014 uitgebrachte Oekraïense propaganda film hetzelfde willen doen door de slachtoffer rol op zich te nemen. Het probleem van de Catalaanse video is echter dat deze vol staat met onwaarheden.

Een Catalaanse vrouw vertelt met een angstig en vertwijfeld gezicht dat Catalonië als regio en de Catalanen aangevallen worden door de Spaanse staat die het land en haar inwoners onderdrukt. De vrouw zegt te spreken uit naam van alle Catalanen wat natuurlijk niet zo is. In de video zijn nog wel meer onwaarheden te vinden die uitgelegd worden in de krant El País, El Mundo, El Confidencial en nog vele andere landelijke kranten. De Catalaanse afscheidsbeweging maakt nu handig gebruik van twee dingen om hun “zaak” wereldwijd bekendheid te geven: mensenrechten en politieke gevangenen waarbij ze de hulp van de EU inroepen maar die wil niets met de Catalexit te maken hebben. In deze nieuwe propaganda film wil Omnium de Europse burgers misleiden, aldus de krant El Mundo.

NOTA: Voordat de lezers de redactie weer gaan beschuldigen van partijdigheid, leugens, het verdraaien van waarheden etc. even het volgende. We proberen altijd neutraal de berichtgeving over Catalonië te brengen waarbij we altijd afgaan op krantenberichten in gerespecteerde Spaanse kranten die we vertalen naar het Nederlands. In dit geval is dat ook zo waarbij wij ons hebben gebaseerd op dit artikel van El Pais. Daarnaast hebben we zelf ook geconstateerd dat in de video simpelweg niet de waarheid wordt gesproken waarbij ons opvalt dat dit zeker niet de eerste keer is dat dit gebeurd door de separatisten.

“In Catalonië worden de waarden van vrijheid, democratie, mensenrechten en sociale rechten aangevallen”

Spanje is een geavanceerde democratie waar de vrijheid van alle burgers gegarandeerd is en waar door middel van de mensenrechten respect is voor alle inwoners. De rechtbanken en het justitiële apparaat zorgen ervoor dat de wetten zoals de grondwet nageleefd worden en dat de bevoegdheden van de politieke instanties verdeeld zijn. Spanje heeft alle VN afspraken ondertekend en dient zich als lid van de Europese Unie aan bepaalde regels te houden, ook wat betreft democratie en mensenrechten. De organisatie Freedom House heeft Spanje een puntenaantal van 94 van de 100 gegeven. Aangezien dit voor heel Spanje geldt, slaat dit dus ook op Catalonië.

“Welke criminele actie hebben deze mensen begaan met het stemmen?”

In de video van Omnium Cultural wordt gesproken over het onafhankelijksreferendum op 1 oktober, een referendum wat ongeldig, illegaal en ongrondwettelijk werd verklaard door het Constitutioneel Hof. In de video wordt de indruk gewekt dat de politie als doel had om Catalanen die wilden gaan stemmen het leven zuur te maken. Dat is echter niet zo omdat de agenten in opdracht van de rechters moesten voorkomen dat het geplande referendum doorgang kon vinden. Niet de Spaanse regering gaf hier opdracht voor maar de rechters. De Spaanse politie moest helaas harder dan normaal optreden omdat ze werden tegengewerkt door burgers die opgeroepen waren om stemlokalen te bezetten en omdat de Catalaanse politie hun werkzaamheden niet hadden uitgevoerd door stemlokalen niet te evacueren.

“De Spaanse overheid verklaarde de uitslag van het referendum illegaal”

Opnieuw niet waar want niet de Spaanse regering maar het Constitutioneel Hof heeft de uitslag illegaal verklaard omdat het hele referendum al eerder ongrondwettelijk verklaard was.

“Er werden duizenden agenten gestuurd om pro-afscheiding media kantoren en websites te sluiten”

Wederom niet waar. Weliswaar stuurden de rechters, dus opnieuw niet de Spaanse regering, politieagenten naar het Catalaanse media en telecom kantoor (CTTI) om te voorkomen dat het referendum doorgang kon vinden, dat de stemlijsten niet via internet verdeeld konden worden en dat de stemmen niet geteld konden worden. Dat werd gedaan omdat het Constitutioneel Hof het referendum ongrondwettelijk had verklaard. Met hetzelfde doel moest de Guardia Civil tientallen websites van de organisatie van het referendum sluiten om zo opnieuw te voorkomen dat deze plaats kon vinden.

“Politie arresteert 14 hooggeplaatste Catalaanse medewerkers zonder rechterlijk bevel”

Compleet vals. De Guardia Civil arresteerde op 20 september de Catalaanse overheidsmedewerkers omdat zij de organisatie vormden van het illegale referendum. Deze aanhoudingen werden gedaan in opdracht van de rechtbank die daarvoor ook rechterlijke bevelen had afgegeven. 11 van deze gearresteerde personen waren Catalaanse overheidsmedewerkers en 3 waren burgers die zich bezighielden met de organisatie. De agenten handelden niet in opdracht van de Spaanse regering en deed deze inval met arrestaties uit naam van een rechter in Barcelona.

“Spaanse politie gebruikt geweld wat nog nooit in een EU lidstaat gezien is”

De agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional hadden als doel om het referendum te stoppen. Mensenrechten organisaties wijzen erop dat de politie op sommige momenten iets te ver ging maar zelfs de Europese Commissie gaf aan dat het gebruik van politiegeweld soms onvermijdelijk is maar veroordeelden het gebruik van geweld wel. De beelden van die dag zijn inderdaad niet schokkend en volgens de Catalaanse autoriteiten raakten er 893 mensen gewond, een aantal wat wellicht niet helemaal klopt omdat er slechts 4 mensen naar ziekenhuizen moesten voor verwondingen en er slechts twee in het ziekenhuis moesten blijven. Dit soort geweld is helaas al vaker voorgekomen zoals tijdens de G-20 top in Hamburg waar rond de 1.000 mensen gewond raakten. Daarnaast staat de eigen Catalaanse politie er ook om bekend om regelmatig flink veel geweld te gebruiken zoals in 2005 bij protesten op de Plaza Catalunya in Barcelona, protesten in Tarragona en acties in Girona. Overigens werden foto’s en videobeelden van deze acties gemengd met die van de slachtoffers tijdens 1 oktober dit jaar.

“90% van de Catalanen heeft voor onafhankelijkheid gekozen”

Dit aantal in deze context klopt niet. Als eerste werd de illegale stemming van het referendum gehouden zonder garanties waarbij genoeg bewijzen zijn dat mensen meerdere keren konden stemmen en ook zonder controles hun papiertje in de stembus (zelfs op straat zonder controle) konden stoppen. Alleen al vanwege deze situatie moet het aantal stemmers in twijfel worden getrokken, ook al neemt de Catalaanse regering het aantal voor correct aan. Volgens de gegevens van de Catalaanse autoriteiten hebben er van de 5.313.564 stemgerechtigden 2.286.217 mensen gestemd, een deelname van 43,03%. 90,18% van deze stemmen, te weten 2.044.038 mensen, kozen voor onafhankelijkheid wat inhoudt dat 38,47% van de stemgerechtigden koos voor onafhankelijkheid. Een afscheiding van Spanje gebaseerd op slechts 38,47% van de Catalanen is niet echt representatief voor de hele regionale bevolking.

“Het is van invloed op elke Europese inwoner”

In de video blijft men hameren op de Europese betrokkenheid terwijl alle EU instituties al hebben aangegeven dat het een Spaans binnenlands conflict is waar zij niets mee te maken willen hebben. Jean Claude Juncker heeft al meerdere keren, net zoals zijn collega’s, aangegeven dat alle inwoners en politieke instanties van een EU land zich aan de grondwet moeten houden. Daarnaast werd ook al meerdere keren aangegeven dat als een deel van een EU land zich onafhankelijkheid verklaart dit nieuwe land meteen buiten de Europese Unie valt.

“Wij als Catalanen”

De vrouw in de video zegt te spreken uit naam van alle Catalanen waarbij gemakshalve de pro Spanje en contra onafhankelijkheid protestmars van meer dan 1 miljoen deelnemers (volgens de gemeente Barcelona 330.000 mensen) op zondag 8 oktober achterwege wordt gehouden of niet over gepraat wordt. Of er nu een meerderheid of minderheid is die tegen afscheiding is (daar kan over gediscussieerd worden), ze spreekt zeker niet uit naam van ALLE Catalanen maar slechts een deel van de stemgerechtigde Catalanen.

Reageren op dit artikel is alleen mogelijk via Facebook.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken